Twala Cultural Womengroup

Twala village

Twala Cultural Womengroup is een initiatief van Maasai vrouwen uit Laikipia. De Twala Maasai vrouwen zijn trots op hun rijke culturele en historische erfgoed en willen dit ook graag behouden. Maar de invloed van de moderne tijd is groot en het valt niet mee om hun eigen identiteit te behouden. Hun missie is om jou te laten kennis maken met hun cultuur en omgeving in ruil voor een vergoeding voor hun werkzaamheden.

Het initiatief is ontstaan toen vrouwen met hun kinderen om verschillende redenen zijn verstoten door hun man. 20151016 133253 2800x450Zij hebben zich verenigd om samen in hun levensonderhoud te voorzien. De Twala vrouwen kregen van de mannen uit hun clan een gezamenlijk stuk grond maar moesten wel in hun eigen onderhoud voorzien. Tegenwoordig is de gemeenschap uitgebreid tot 148 vrouwelijke leden. De groep wordt nu ook ondersteund door vrouwen die overdag komen werken en ‘s avonds weer terug gaan naar man en kinderen. Ieder lid moet twee jaar in de gemeenschap wonen.

Er is een biologische tuin met Aloë Secundiflora planten en jonge bomen. De Aloë Secundiflora bladeren worden verkocht. Het sap van de bladeren worden als bestanddeel verwerkt in biologische cosmetica en zepen www.youtube.com/watch?v=YRAjR86WW9Q. De Twala vrouwen zorgen ook voor de bijenvolken waarvan ze de honing gebruiken en verkopen. Sommige vrouwen hoeden hun eigen vee en verkopen vee, vlees, melk en bloed. Ze maken traditionele kralen sieraden die ze verkopen in hun souvenirwinkel. Voor gasten koken ze maaltijden met o.a. groenten en presenteren een welkomstdans. Met deze werkzaamheden verdienen ze een eigen inkomen. 

De nederzetting ook wel manyatta genoemd is in de vorm van een halve maan gebouwd en bestaat uit 10 nkaji's /hutten. Een nkaji is gebouwd uit leem, gras en mest. Het heeft een laag plafond en binnen is het pikdonker. De manyatta ligt in Laikipia ongeveer 80 km ten noordwesten van Nanyuki. Het gebied heeft prachtige vergezichten met hier en daar een heuvel met rotsformaties. In de ochtend bij helder weer kun je Mount Kenia zien liggen. Dit droge savanne gebied staat vol met acacia's en tamarindes. Ook de Opuntia ook wel Sabra’s of Cactusvrucht genoemd groeit in deze omgeving volop. Reis je door dit gebied dan kom je af en toe een olifant, een zebra of een giraf tegen.

De Maasai bevolking was voorheen een nomadenvolk en trok door het landschap van waterplaats naar waterplaats met hun vee; koeien, schapen en/of geiten. Tegenwoordig leven de meeste Maasai op een vaste plek in manyatta’s maar hoeden nog steeds vee. Hun maaltijden bestaan uit vlees, bloed en melk van hun vee. Ze kleden zich vaak in roodgetinte doeken (shouka) en gekleurde doeken (kanga) en sandalen vervaardigd uit gerecyclede autobanden.

Met behulp van lokale en traditionele materialen is een relatief ‘luxere’ vorm van een traditionele nkaji gebouwd. Bezoekers overnachten in deze nkaji.