Rondreis Oeganda 21 dagen

Reisprogramma 21 dagen Oeganda

Dag 1: Entebbe- Sipi Falls
Dag 2: Wandeling naar Sipi Falls en grotten, rondleiding Arabica koffieplantage
Dag 3: Optioneel wandeltocht op Mount Elgon National Park (1145 kms2 )
Dag 4: (Reisdag naar Moroto (4 uur) of)…. reisdag naar Kotido (5 uur)
Dag 5: Kotido; kennismaking met de Karamojong bevolking, uitzichtpunt
Dag 6: Kotido, op stap met een Karamojong gids, medicinale planten, picknick
Dag 7: Kidepo Valley National Park (N.P.) (1442 km²) 914 m tot 2750 m boven zeeniveau, wandelsafari
Dag 8: Safari in Kidepo valley N.P.
Dag 9: Bezoek aan de kleine Ik-gemeenschap
Dag 10: Kitgum of Dag 10: Lira of….
Dag 10: Lange reisdag naar Murchison Falls N.P. 3840 km2 (vanaf Kidepo Valley N.P.)
Dag 11: Murchison Falls National Park (N.P.) safari en boottocht naar de watervallen
Dag 12: Murchison Falls National Park (N.P.) optioneel boottocht door de Delta
Dag 13: Mparo Tombs, Hoima
Dag 14 en 15: Hoima, Emesco, plattelandsleven en gezondheidscentrum rond Karuguuza
Dag 16: Kibale Forest National Park (N.P.) 795km2, wandeltocht naar Chimpansees en Bigodi Swamp
Dag 17 en 18: Queen Elizabeth National Park (N.P.) 1978 km²; safari, boottocht Kazinga Kanaal
Dag 19: Lake Mburo National Park (N.P.), 370 km2
Dag 20: Wandelsafari, optioneel paardentrektocht
Dag 21: Entebbe International Airport, vlucht naar Schiphol

Dag 1: Entebbe- Sipi Falls
Je komt aan op Entebbe International Airport waar je wordt opgehaald door je Oegandese gids tevens chauffeur. Het is zes uur rijden naar je bestemming in Sipi vlakbij Mount Elgon. Het gebied ten westen van Mount Elgon is groen, de vegetatie weelderig en de aarde is erg vruchtbaar. Onderweg passeer je kleine riviertjes, koffieplantages en kleine shamba’s/boerderijtjes. Je hebt prachtige vergezichten over de savannes.
De rest van de middag is vrij in te vullen.
Accommodatie: Sipi River Lodge (cottages/huisjes)

Dag 2: wandeling naar Sipi Falls en grotten, rondleiding Arabica koffieplantage
Sipi Falls bestaat uit drie watervallen op ongeveer 1600 m. hoogte. De inheemse plant Sep genoemd, groeit aan de oever van rivieren. Het is een medicinale plant die door de lokale bevolking wordt gebruikt tegen de mazelen en griep. In een lokale taal is Sipi vernoemd naar het plantje Sep.

In de ochtend maak je een wandeling vanaf de lodge naar Sipi Falls. Het is ruim een uur lopen. De omgeving rondom Sipi Falls is een wandelparadijs. De watervallen zijn ook te voet bereikbaar vanaf het plaatsje Sipi dat net buiten het park ligt. De wandeltocht brengt je naar schitterende uitzichtpunten op de watervallen. Het is tevens mogelijk om naar de bovenkant Sipi Falls te wandelen en grotten te bezoeken.

In de middag bezoek je met een lokale gids een koffieplantage waar biologische Arabica koffie wordt geteeld en krijg je een rondleiding in een koffiefabriek. De koffieboer leidt je rond over de plantage. Hij legt het productie proces uit van boon tot kopje koffie. Je kunt rechtstreeks bij de koffieboer koffie kopen waarmee je de lokale boeren ondersteunt in hun levensonderhoud.
Accommodatie: Sipi River Lodge

Dag 3: Optioneel wandeltocht op Mount Elgon National Park (N.P.) 1145 kms2
Na je ontbijt maak je met een lokale gids wandeltocht van een dag over kronkelende paden op de schitterende groene Mount Elgon. Je passeert lokale gehuchten en boerderijen en loopt door bossen naar de kletterende watervallen. Je hebt een prachtig uitzicht op de Karamoja-vlaktes.

Sinds het park is uitgeroepen tot nationaal park in 1993 zijn diverse dieren weer teruggekomen. Diersoorten die je nu in het park vindt, zijn onder andere antilopesoorten, buffels, olifanten, bosvarkens luipaarden en hyena’s. Ook komen diverse primaten voor in het park zoals de zwart-witte colobus. Bovendien leven er meer dan 300 vogelsoorten in Mount Elgon N.P.

Mount Elgon is 4321 m hoog en gemakkelijk te beklimmen naar de hoogste top: de Wagagai. Het is een uitgebluste vulkaan en ligt gedeeltelijk in Oeganda en gedeeltelijk in Kenia. Aan beide zijden van de grens ligt de berg in een nationaal park. De vulkaan is genoemd naar het volk Elgonyi. Dit volk woonde eeuwen geleden in de grote spelonken van deze berg. In het landschap zijn veel grotten, warmwaterbronnen, watervallen en rotsformaties! Het oppervlak van de berg bestaat grotendeels uit rood lateriet gesteente. Het uitzicht vanaf de berg is spectaculair. In de berg ontspringen de Suam rivier en de Nzoia rivier. Deze laatste mondt uit in het Victoriameer.
Je wandelt terug naar de lodge voor je lunch.
Accommodatie: Sipi River Lodge

Dag 4: reisdag naar Kotido (5 uur)
Na een rustig ontbijt reis je noordwaarts naar Kotido. Het is ruim 5 uur rijden.
Accommodatie in Kotido: Karamoja Arts (banda)

Dag 5: Kotido; kennismaking met de Karamojong bevolking, uitzichtpunt
De Karamojong emigreerden om onduidelijke redenen rond 1600 v Chr. vanuit Ethiopië naar Oeganda. Zij behoren met o.a. de Iteso, Dodoth en Jie, en in Kenia de Turkana en Samburu tot de Niloten bevolkingsgroep. Deze bevolkingsgroep heeft zich verspreid over noordoost-Oeganda, Zuid-Sudan en noord-Kenia. De term Nilotisch is afgeleid van de rivier de Nijl.

Bezoek aan een Karamojong manyatta (dorp)
Een bezoek aan de Karamoja regio geeft een authentieke inkijk in de cultuur van de kleurrijke Karamojong. Deze bevolkingsgroep leeft nog steeds volgens eeuwenoude tradities. Dit nomadisch volk heeft veel overeenkomsten met de Maasai in Kenia. Zij zijn herkenbaar aan hun traditionele kleding. De mannen dragen hoeden met af en toe een veer erop. De vrouwen hebben kleurrijke kralen om hun nek hangen. Zij hebben zich gewikkeld in kleurrijke dekens.

Je gaat een bergwandeling maken van een half uur naar de Karamojong. Zij wonen in een traditionele Manyatta (dorp) en zijn van oudsher nomadische veehoeders. Zij hoeden koeien, geiten en schapen maar tegenwoordig leven zij ook van de opbrengst van hun land.
Tijdens je bezoek aan het dorp neem je deel aan hun dagelijkse activiteiten. Zij melken koeien en geiten, malen sorghum, produceren yoghurt, brouwen lokale bieren/alcohol en bouwen hutten.
Een korte wandeling op de heuvel geeft je het perfecte overzicht van de manyatta.
Accommodatie: Karamoja Arts (banda)

Dag 6: Kotido, op stap met een Karamojong gids, medicinale planten, picknick
Na de lunch maak je onder leiding van een Karamojong gids een prachtige wandeling langs een rivierbedding. Hij wijst je op de medicinale planten en vertelt de toepassing ervan. Deze omgeving van Oeganda is droger en warmer. De zon kan flink branden en de temperatuur kan hoog zijn! Handig om je hoed mee te nemen en een shirt met lange mouwen.

Aan het einde van de dag ga je picknicken bij de rotsformatie ‘Kalikruk’ waar je een weids uitzicht hebt over de savanne. Het is een geweldige plek om de zon te zien ondergaan.
Accommodatie: Karamoja Arts (banda)

Dag 7: Kidepo Valley National Park (N.P.) 1442 km², wandelsafari
Na je ontbijt reis je weer verder in noordelijke richting naar Kidepo Valley N.P.. Het is ongeveer 4 uur rijden naar het mooiste en meest afgelegen park van Oeganda. De hoogtelijnen in het park ligt tussen 914 m - 2750 m boven zeeniveau. Kidepo Valley N.P. ligt in het uiterste noordoosten van Oeganda, aan de grens met Zuid-Soedan en werd pas in 1962 officieel geopend.

Narus vallei
Tijdens een middag wandelsafari in het zuidwesten van het park, verken je de savanne te voet op het Lamoj-gebergte dat slechts een paar kilometer van het hoofdkwartier van het park Apoke ligt in de Narus vallei. Onder begeleiding van een gewapende lokale gids loop je langs droge rivierbeddingen, over rotsachtig terrein en door struikgewas. Een loopsafari is een spannend avontuur waarmee je een unieke kans hebt om de flora en fauna anders te beleven in het park. Je professionele lokale gids legt je uit hoe je veilig rond kunt lopen.
Accommodatie: Apoka Rest Camp of Kidepo Savannah Lodge (500 m. van Kalokudo poort) of
Buffalo Base in Karenga

Dag 8: Safari in Kidepo valley N.P.
Vandaag ga je op safari in het park dat zich uitstrekt over een savanne landschap met heuvels en dat bezaaid is met rotspartijen. Dwars door het park meandert de Lorupei rivier die omgeven is door veel struikgewas en bomen.

Je treft in het park 80 soorten zoogdieren aan waaronder de luipaard, grote en kleine koedoe, eland, leeuw, cheetah, dik-dik, Bright's gazelle en Chandler's berg reedbuck, struisvogel en olifant. In zowel Queen Elizabeth National Park als hier in Kidepo Valley N.P. vind je de zeldzame boomklimmende leeuw! Achtentwintig soorten zoogdieren komen in geen enkel ander park voor in Oeganda zoals de gestreepte hyena, katachtige caracal, aardwolf, jachtluipaard en wilde hond.
Het park is ook bekend om zijn rijke populatie roofvogels en meer dan 450 vogelsoorten.

Tot 1958 hebben de Dodoth-herders en de Ik-boeren in dit gebied gewoond waarna de Britse koloniale regering ze uit hun eeuwenoude grondgebied verwijderd heeft om plaats te maken voor een wildreservaat.
Accommodatie: Apoka Rest Camp of Kidepo Savannah Lodge (500 m. van Kalokudo poort)
of
Buffalo Base in Karenga

Dag 9: bezoek aan de bijna uitgestorven Ik-gemeenschap
In de steile bergen met één van de meest verbluffende landschappen, krijg je een zeldzaam inkijk in de Ik-bevolkingsgroep. Tijdens de klim in de bergen heb je adembenemende uitzichten over de valleien met in de verte Zuid-Soedan en Kenia.

Optioneel: een ervaring met Bush Camping kan alleen geboekt worden in het droge seizoen en in kleine groepen. Je tent wordt voor je opgezet en rondom kampvuur eet je samen met de Ik-mensen onder de sterren met een heerlijke camp bushmaaltijd. De stilte is bijzonder met af en toe de nachtgeluiden van wildleven en krekels.

EEN CULTURELE ERVARING MET DE IK-STAM
Het IK-volk is een van de oorspronkelijke volkeren en leefde lang voordat de Karamojong arriveerden in het gebied van het huidige Kidepo Valley National Park.

Toen Kidepo Valley tot nationaal park werd verklaard, werden ook zij gedwongen om naar het uiterste noorden te verhuizen naar de berg Morungole (2797 m). Zij maakten een extreme hongersnood mee en de IK-gemeenschap moest nieuwe vaardigheden leren om te overleven in hun nieuwe omgeving zoals jagen en fruit verzamelen. Voortdurend werden zij aangevallen door buren. Tegenwoordig is het een van de kleinste volkeren in het land met naar schatting nog maar 10.000 mensen.
Accommodatie: Apoka Rest Camp of Kidepo Savannah Lodge (500 m. van Kalokudo poort) of
Buffalo Base in Karenga

Dag 10: Kitgum
Vandaag vertrek je na je ontbijt naar Kitgum. Vanaf Karenga is het 2,5 uur rijden naar Kitgum.
Accommodatie in Kitgum: Homestay David in Lango Omuk (bij Kitgum)

OF

Dag 10: naar Lira
Vandaag vertrek je na je ontbijt naar Lira. Het is vier uur rijden. Lira is een middelgrote stad en heeft een grote markt die de moeite waard is te bezoeken.
Accommodatie: Hotel Pan Afric (banda)

Dag 10 of 11: lange reisdag naar Murchison Falls National Park, 3840 km2
Na een vroeg ontbijt reis je vanaf Kidepo naar het westen van Oeganda. Stel je in op een lange reis van wel 8 uur naar je volgende accommodatie in Murchison Falls N.P..
Een mooie gelegenheid om weg te dromen en te genieten van je uitzicht en de verandering in landschap.
Accommodatie: Yebo Safari Camp (banda) ligt IN het nationaal park op ongeveer anderhalve km van Mubako ingang
of
Red Chilli Rest Camp (budget)

Dag 11: Murchison Falls National Park (N.P.) 3840 km²; safari en boottocht
Murchison Falls N.P. ligt in het noord-westen van Oeganda. Het is het grootste nationale park van Oeganda en werd in 1952 officieel geopend.
In de ochtend ga je op safari in Murchison Falls N.P..
Je gaat op zoek naar o.a. leeuwen, olifanten, Rothschild-giraffes en met een beetje geluk vind je ook de luipaard.
Het nationale park bestaat uit een savannegebied met een ruim aanbod aan wildlife, een delta dat eindigt in Lake Albert en een regenwoud met een habitat voor chimpansees.

Het park heeft enorm te lijden gehad tijdens het bewind van de dictator Idi Amin (1971-1979). Veel dieren zijn in die periode afgeschoten waardoor het wild bijna volledig was uitgeroeid. En hoewel de gevolgen nog steeds merkbaar zijn, is de flora en fauna in het park inmiddels flink hersteld. Ook het wildleven is weer hersteld en het park wordt tegenwoordig weer bewoond door maar liefst 80 verschillende landdieren, waaronder olifanten, Rothschild giraffen, buffels, leeuwen, wrattenzwijnen en hartebeesten. Bovendien is het park ook voor vogelliefhebbers een waar paradijs. Zo zijn meer dan 465 verschillende vogelsoorten te vinden, waaronder de bijzondere schoenbekooievaarNa de safari kom je weer terug bij je accommodatie om te lunchen. Vervolgens volgt de spectaculaire boottocht van ongeveer 3 uur, naar de voet van de watervallen van Murchison.

Vanaf de boot heb je een indrukwekkend uitzicht en kun je op de oevers o.a. olifanten en buffels zien. De Witte Nijl in het park is het leefgebied van nijlpaarden en krokodillen. Aangekomen bij de voet van de waterval kun je kiezen om terug te varen en te genieten van een rustige namiddag bij je accommodatie of je maakt een korte maar pittige steile wandeling naar de top van Murchison Falls. Vanaf de top stort de Witte Nijl met indrukwekkende snelheid en veel kabaal door een opening in de rotsen 45 meter naar beneden.

De oorsprong van de Witte Nijl ligt in Rwanda. De rivier stroomt naar het noorden o.a. via het Victoriameer en via Murchison Falls, naar Lake Albert en verder noordwaarts tot in de Middellandse Zee. De Nijl is de langste rivier 6695 km ter wereld.
Accommodatie: Yebo Safari Camp (banda) ligt IN het nationaal park op ongeveer anderhalve km van Mubako ingang
of
Red Chilli Rest Camp (budget)

Dag 12: Murchison Falls National Park (N.P.)
Je ontbijt vroeg vandaag en maakt weer een boottocht. Vanaf Paraa vaar je dit keer stroomafwaarts naar de Papyrus Delta. De Delta eindigt in Lake Albert. Deze bijzondere 4-5 uur durende tocht in een kleine cruiseboot is een unieke kans om veel dieren te bekijken op de oever van de rivier. Met name leeft de grootste populatie Rothschild-giraffen ter wereld hier. Ook kun je de zeldzame schoenbekooievaar spotten.
Accommodatie: Yebo Safari Camp (banda) ligt IN het nationaal park op ongeveer anderhalve km van Mubako ingang
of
Red Chilli Rest Camp (budget)

Dag 13: Mparo Tombs, Hoima
Vanaf ons verblijf is het 3 à 4 uur rijden naar het gezellige plaatsje Hoima. De weg is onverhard en soms moeilijk begaanbaar. Onderweg passeer je weer kleine plaatsjes en krijg je een mooie indruk van het plattelandsleven in dit deel van Oeganda.

Tussen dit waanzinnig mooi en nog ongerept groen gebied en het prachtige Budongo forest is een grote hoeveelheid olie gevonden 57 km van Hoima vandaan. In de volksmond wordt Hoima om deze reden ‘Oilma’ genoemd omdat de exploitatie van olie effect gaat hebben op de levensstandaard in Hoima. Een goede reden om dit nog ongerept gebied Nu te bezoeken. Ten westen van Hoima ligt het schitterende meer Lake Albert dat grenst met Congo. Met name Tilapia vis uit Lake Albert wordt veel verhandeld in Hoima op de markt.

Mparo tombs
Je maakt onderweg een stop in Mparo dat 4 km ten noorden van Hoima ligt. Deze omgeving wordt al van oudsher bewoond door de Bunyoro bevolking. Zij woonden verspreid over een groot gebied in kleine nederzettingen en vielen onder het koninkrijk van Omakuma Kabalega van Bunyoro.

De Engelsen Speke en Grant waren de eerste Europeanen die Oeganda in 1862 ‘ontdekten’. Van 1894 tot 1962 was Oeganda een protectoraat van het Britse Rijk. In de jaren vóór 1891 wemelde het van de slavenhandelaren en werd het land totaal ontwricht en mensen verdreven van hun geboortegrond.

Mparo was de hoofdstad van het rijk van koning Omakuma Kabalega totdat hij door de Britten in 1891 werd verbannen. Omakuma Kabalega stierf in ballingschap in 1923. Na zijn dood is hij overgebracht naar Mparo om in het grafmonument Mparo Tombs neergelegd te worden. In het kleine mausoleum werd de overblijfselen van de koning neergelegd en niet begraven! De overblijfselen zijn afgedekt met een schorsdoek. Ook vind je bezittingen terug die de koningen hebben gebruikt tijdens hun heerschappij. Tegenwoordig wordt Omukama Kabalega nog steeds voor zijn uitzonderlijke moed en daadkracht tegen de Britse overheersing bewonderd door de Bunyoro’s. Ook zijn wegen, scholen en gebouwen naar hem vernoemd https://www.youtube.com/watch?v=wfU_UG6N0L8.

Na dit historisch bezoekje aan de tombes, kun je de rest van de middag rustig in Hoima rondstruinen. Hoima is een gezellig plaats waar zich een kleine markt bevindt en een paar kleine restaurantjes waar je kunt genieten van een plaatselijk drankje.
Accommodatie: Kontiki Hotel

Dag 14 en 15: Hoima, plattelandsleven en gezondheidscentrum rond Karuguuza
Optioneel is het mogelijk om na je ontbijt een kort bezoek te brengen aan het eenvoudige en historische Hoima Royal Palace

De troonzaal van Bunyoro - Kitara in Hoima (gaat op afspraak open voor bezoekers). De troonzaal omvat de traditionele negenbenige troon gehuld in luipaardhuiden en boombastdoek. Verder kun je een reeks speren, koninklijke hoofdtooien en muziekinstrumenten bewonderen. Je vindt een voorbeeld van een Entogoro dans in Hoima op https://www.youtube.com/watch?v=KaVMSVIcD7c

Vervolgens reis je verder naar het plattelandsplaatsje Karuguuza. Je arriveert vóór de lunch en wordt verwelkomd door het team van Emesco Development Foundation (EDF). Vandaag en morgen word je door medewerkers van Emesco rondgeleid en krijg je een fascinerend beeld van het plattelandsleven. Je bezoekt onder andere een tuin, gezondheidscentrum en een school.

Emesco Development Foundation (EDF)
De oprichter van Emesco is geboren en getogen in een arm gezin in deze omgeving maar heeft de kans gehad om door sponsoring te studeren in Kampala. Na zijn studie Sociale- en Ontwikkelingstudies is hij teruggekomen naar zijn geboortegebied. Met de oprichting van de maatschappelijke onderneming Emesco heeft hij diverse zeer interessante projecten gestart waaronder het geven van praktische voorlichting en het aanbieden van workshops met de volgende thema’s: duurzaamheid, biologische land- en tuinbouw, huttenbouw inclusief de Loreena stove, bomen planten, gezonde voeding, hygiëne, gender en micro-finance. Verder heeft Emesco een gezondheidscentrum opgericht en zijn meerdere waterpompen geplaatst in de omgeving. Doel van de duurzame onderneming is om mogelijkheden aan te bieden aan de lokale bevolking om zichzelf te kunnen onderhouden m.b.v. natuurlijke hulpbronnen in een gezonde omgeving.
Accommodatie: 2 nachten in Starlight hotel

Dag 16: Kibale Forest National Park (N.P.) 795km2, wandeltocht naar Chimpansees en Bigodi Swamp
Je vertrekt vroeg na je ontbijt en maakt een 3 uur durende maar mooie reis naar Kibale Forest N.P. Dit is het leefgebied van de chimpansees en van 8 andere primaten, waaronder de lijfbaviaan, roodstaartaap en grijswang-mangabee. Behalve primaten leven in dit park o.a. buffels, zeldzame woudolifanten en unieke vogelsoorten.

Afhankelijk van de verkregen vergunning maak je in de ochtend of in de middag een wandeltocht. Onder leiding van een professionele lokale gids ga je chimpansees opsporen. De wandeltocht gaat dwars door het regenwoud. Het is niet eenvoudig om de chimps te vinden. Tijdens deze speurtocht is het goed luisteren naar geluiden en zoeken naar sporen zoals voedselresten en ontlasting. Hun doordringend geschreeuw kun je al in de verte horen en geeft vaak de richting aan, waar je ze kunt vinden als ze zich dan al niet verplaatst hebben.

Na de lunch bij je accommodatie maak je een moeraswandeling door Bigodi Swamp. Deze wandeling valt onder een eco-toerisme project dat wordt beheerd door de lokale gemeenschap. In dit gebied leven 138 vogelsoorten, waaronder de prachtige Great Blue Taraco.
Accommodatie: Kibale forest Camp
of
Tinka Guesthouse/ Tinka's Homestead (budget)

Dag 17 en 18: Queen Elizabeth National Park (N.P.) 1978 km² ; safari, boottocht Kazinga Kanaal
De reis gaat nog verder zuidwaarts. Het is nog vier uur rijden naar het prachtige Queen Elizabeth N.P.

Vandaag ga je op safari in het park. Het park herbergt meer dan 95 soorten zoogdieren. In dit park leven onder andere olifanten, leeuwen, buffels, de Oegandese kob (een antilopensoort), topi’s (een antilopen soort met schuine rug), hyena’s, diverse primaten en nog veel meer. Ook zijn er meer dan 600 soorten vogels waaronder de visarend, pelikaan, kraanvogel en secretarisvogel. Wanneer je in het park bent, word je beloond met fenomenale vergezichten. In het noorden van het park heb je uitzicht op het regenwoud en gebergte van Ruwenzori.

Kijk je naar het westen dan ligt daar Lake Edward en er achter rijzen in de verte de Mitumbe-bergen in Congo. Het hoogste punt van het park ligt op 1350 m boven zeeniveau bij de Katwe Explosion Craters en het laagste punt is 910 m aan de oever van Lake Edward. De glooiende heuvels zijn bezaaid met uitgedoofde vulkanen. In Queen Elizabeth N.P. passeer je de evenaar!

Het nationale park ligt tussen de twee grote meren in: Lake Edward en Lake George. Het natuurlijke Kazinga Kanaal stroomt door het park en verbindt beide meren. Het kanaal wemelt van de krokodillen. Je maakt een boottocht over het kanaal en zult versteld staan van het uitzicht op de oever.

Queen Elizabeth N.P. en omgeving zijn ook van cultureel en historisch belang. Er zijn veel mogelijkheden voor bezoekers om de lokale gemeenschappen te ontmoeten en te genieten van verhalenvertellers, dansen, muziek en meer.

In het gebied ten noorden van het park leeft de Basongora bevolking. Zij leven als nomadische veehouders.

De Bunyaruguru bevolking leeft voornamelijk van de landbouw op de steile helling van de Kichwamba ten zuidoosten van Queen Elizabeth N.P..

Ishasha
Op de vlakten van Kasenyi en Ishasha heb je de beste kans om leeuwen en cheetah’s te vinden. In het meest zuidelijke deel van het park in Ishasha heb je de kans om de trotse boomklimmende leeuw te zien liggen op de takken van schaduwrijke vijgenbomen. Absoluut één van de meest unieke ervaringen! De leeuwen vermijden de warmste uren van de dag door te schuilen in een boom.
Accommodatie 2 overnachtingen in:
Bush Lodge
of
Ishasha Wilderness Camp
of
At the river Ishasha

Dag 19: Lake Mburo National Park (N.P.) 370 km2
Vandaag vertrek je na een rustig ontbijtje naar Lake Mburo N.P. Het is ongeveer 4 uur rijden. De hoogte van het nationale park ligt tussen 1220 m en 1828 m boven zeeniveau. Het is het kleinste nationale park in Oeganda. Het is de thuisbasis van 350 soorten vogels en zoogdieren zoals de zebra, impala, eland, buffel, oribi, Defassa waterbok, luipaard, nijlpaard, hyena, topi en reedbok. De leeuwen zijn 35 jaar geleden uitgeroeid maar sinds een paar jaar lijken ze terug te komen. Zij worden weer in Lake Mburo National Park gezien!

De olifant zul je hier niet vinden. Daar is dit park te klein voor geworden. Door de afwezigheid van olifanten heeft de vegetatie de kans gekregen om weelderig te groeien. In het westelijke deel van het park wordt de savanne afgewisseld met rotsachtige bergkammen en beboste kloven. Rondom de meren groeit aan de oevers de papyrusplant met zijn mooie ‘hippie’ bloeiwijze.

Lake Mburo is samen met de vier meren in het park, verbonden met 13 andere meren in de omgeving. Door het moerassig landschap vormen ze samen een 50 km lang wetland-systeem met een indrukwekkende hoeveelheid flora en fauna.
Accommodatie:Mihingo Lodge (luxe)
of
Rwonyo Rest Camp (budget)
of
Mpogo Safaris Lodge (met Longhorns koeienboerderij)
 

Dag 20: Lake Mburo N.P., wandelsafari, optioneel paardentrektocht
Vanaf Rwonyo maak je een wandelsafari vergezeld door een professionele gids of ranger. Het kan behoorlijk warm zijn! Handig om een hoed, zonnebril en een shirt met lange mouwen mee te nemen. Je komt tijdens de wandeling langs de zoutwaterplek bij Rwonyo. Het zoute water trekt specifieke vogels aan. Je loopt ook langs de oevers van een meer, door Rubanga Forest en je klimt naar een heuveltop met een panoramisch uitzicht op het park en de vijf meren.

De wandeling begint om zeven uur en duurt twee uur. Op dit tijdstip van de dag kun je hyena's tegenkomen die terugkeren naar hun holen en nijlpaarden die zich terugtrekken naar het meer. Na de wandeling ontbijt je bij je accommodatie.

Optioneel kun je een paardensafari maken. Ook dit is een spannende manier om het wildleven te bewonderen vanuit je hoge positie op het paard.

De paardensafari duurt ongeveer vier uur. Je vertrekt onder begeleiding van een professionele gids onder andere naar het uitkijkpunt op een heuvel. Deze activiteit wordt geregeld door Mihingo Lodge.
Accommodatie: Mihingo Lodge (luxe)
of
Rwonyo Rest Camp (budget)
of
Mpogo Safaris Lodge (met Longhorns koeienboerderij)

Dag 21: Entebbe International Airport, vlucht naar Schiphol
Je laatste dag in Oeganda is aangebroken. Je reist in vier uur naar de internationale luchthaven in Entebbe. Vol met nieuwe indrukken en een onvergetelijke ervaring rijker, vlieg je in de avond terug naar Nederland.