Zuidwest-Kenia en Oeganda 24 dagen

Programma in Kenia 10 dagen en 9 nachten, aansluitend 14 dagen in Oeganda

Dag 1: *(D) Narok
Dag 2 en 3: *(O,L,D) Masai Mara National Reserve (N.R.)
Dag 4: *(O,L,D) Masai Mara National Reserve (N.R.) en boottocht 's avonds op Lake Victoria
Dag 5: *(O,L,D) Boottocht op Lake Victoria en bezoek aan enkele eilanden
Dag 6: *(O,L,D) Rusinga Island, gezondheidscentrum, vissershaven
Dag 7: *(O,L,D) Kogelo, Kit Mikayi en Kakamega forest
Dag 8: *(O,L,D) Wandeling in regenwoud Kakamega forest
Dag 9: *(O,L,D) Watervallen, theefabriek, Mago initiatief
Dag 10: *(O,L,D) Mago, Busia, Jinja in Oeganda
Dag 11:  Watervallen van Jinja, kanoën
Dag 12: Reisdag Jinja- Lake Mburo N.P
Dag 13: Lake Mburo National Park (370 km2) wandelsafari, optioneel paardentrektocht
Dag 14 en 15: Queen Elizabeth National Park (N.P.) (1978 km²), safari’s, boottocht Kazinga Kanaal
Dag 16: Mubuku ten noorden van Kasese. Bezoek aan coöperatie vanillekwekers en tuinen
Dag 17: Kibale Forest National Park (795km2), wandeltocht Chimpansees en naar Bigodi Swamp
Dag 18 en 19: Hoima, Emesco, plattelandsleven en gezondheidscentrum rond Karuguuza
Dag 20: Murchison Falls National Park (3840 km²); optioneel boottocht door de Delta
Dag 21: Murchison Falls National Park, safari en boottocht naar de watervallen
Dag 22: Reisdag naar Kampala
Dag 23: Kampala, Entebbe International Airport, avond vlucht naar Schiphol
Dag 24: Aankomst op Schiphol

Dag 1: *(D) Narok
Je komt in de ochtend aan op Jomo Kenyatta airport. De chauffeur haalt je op en je reist in vier uur naar Narok. Je krijgt onderweg al een goede indruk van het Keniaanse landschap. De rest van de dag kun je rustig acclimatiseren bij de accommodatie en eventueel een wandeling maken langs de rivier. Het is een genot om naar het rustgevend geluid van het kabbelende water van de rivier Ewaso Ngiro te luisteren. Je overnacht in een lokale ‘treetop house’ of in het pension. De treetop heeft een eigen toilet en ruimte om je te wassen op de Keniaanse manier: met een bak water.

Dag 2: *(O,L,D) Masai Mara National Reserve (N.R.)
Je ontbijt bij de accommodatie op de oever van de rivier Ewaso Ngiro en vertrekt daarna naar Masai Mara N.R.. Je krijgt een lunchpakket mee en picknickt onderweg. In de middag maak je een eerste gamedrive in het reservaat. Als je tussen juli en eind september dit park bezoekt dan is de kans heel groot dat je de spectaculaire migratie van tienduizenden wildebeesten (gnoes) en zebra’s meemaakt. Je komt veel wild tegen, waaronder katachtige roofdieren. Je overnacht in een tented camp, maar je kunt er ook voor kiezen om in een lodge te overnachten.

Dag 3: *(O,L,D) Masai Mara National Reserve (N.R.)
Leeuw in Masai Mara
Vandaag sta je heel vroeg op om bij het zonsopgang op pad te gaan in het park. Het landschap is heuvelachtig met uitgestrekte savannen, rivieren en diepe kloven. Er volgt een gamedrive van een paar uur waarna je terug gaat naar je accommodatie. In de tweede helft van de middag volgt nog een gamedrive. De kans is groot dat je onder andere de ‘Big five’: olifant, neushoorn, leeuw, buffel en jachtluipaard tegenkomt. Zo beleef je de Afrikaanse zonsondergang op de grote vlaktes. Je overnacht in een tented camp of in een lodge. 

Dag 4: *(O,L,D) Masai Mara National Reserve (N.R.) en boottocht 's avonds op Lake Victoria
Nadat je hebt ingepakt maak je in de ochtend nog een laatste gamedrive in Masai Mara N.R.. De reis gaat verder naar Lake Victoria en naar het schiereiland Rusinga Island. Hier woont voornamelijk de Luo bevolking. 's Avonds vaar je met vissers mee en in het nachtlicht zie je de kleine zilvervisjes uit het water opspringen. Een unieke belevenis. Je overnacht in een traditionele woning van een Luo familie.

Dag 5: *(O,L,D) Boottocht op Lake Victoria en bezoek aan enkele eilanden 
Je vertrekt bij zonsopgang en maakt met een motorboot een tocht op Lake Victoria. Je ziet bijzondere vogels zoals de ibis, hamerkop, visarend en ijsvogel. Mbasa Island is een vogelbroedplaats en vroeg in de ochtend is het een ‘spektakel’ van vogels. Vanaf de boot kun je de monitor-varaan zien liggen op een strandje. De varaan kan wel 2 meter lang worden.

Kwitone Rock artOp Mfangano Island maak je een pittige twee uur durende wandeling met een lokale gids over heuvels en door bossen. Op Mfangano Island wonen de Suba’s. Ook je lokale gids is een Suba. Op de top van een heuvel kun je de duizenden jaren oude rotstekeningen van Kwitone Rock Art bekijken. Deze rotstekeningen zijn gemaakt door de Suba bevolking en zijn tussen de 2000 en 4000 jaar oud. Daarna vaar je terug naar Rusinga Island. Je overnacht in een traditionele woning.

Dag 6: *(O,L,D) Rusinga Island, gezondheidscentrum, vissershaven
Na het ontbijt maak je een korte wandeling naar het gezondheidscentrum ‘Rusinga Island Trust’ waar een interessante rondleiding volgt. Rusinga Island heeft een hoog percentage (rond 40%) AID’s/HIV slachtoffers.
In het lokaal gezondheidscentrum wordt informatie gegeven over gezondheid en gender. Er wordt ook zorg gegeven aan de plaatselijke bevolking.

Bij het vissershaventje kun je zien hoe de vissersnetten worden hersteld en kun je genieten van je wandeling op het platteland. Je luncht weer bij de accommodatie en ter compensatie voor het gebruik maken van kampvuren plant je een jonge boom. In de middag kun je een bezoek brengen aan het Tom Mboya Mausoleum dat in de vorm van een kogel is gebouwd. Tom Mboya was een Keniaanse politicus en vakbondsman en werd in 1969 doodgeschoten. Je overnacht in een traditionele woning.

Dag 7: *(O,L,D) Kogelo, Kit Mikayi en Kakamega forest
Je neemt afscheid van de Luo familie en je reis gaat verder in noordelijke richting. Je maakt een tocht met een veerboot van anderhalf uur over Lake Victoria. Onderweg passeer je de evenaar en maak je een stop bij Kit Mikayi oftewel de Balancing Rock en in het dorp van de voorouders van president Obama. In deze regio woont voornamelijk de Luhya bevolking. Laat in de middag kom je aan in Kakamega, waar je overnacht in een banda of guesthouse in Kakamega forest.

Dag 8: *(O,L,D) Wandeling in regenwoud Kakamega forest
Je gaat onder leiding van een gecertificeerde lokale gids een wandeling maken in Kakamega forest www.kakamegarainforest.com. Dit is het enige nog overgebleven regenwoud in Kenia. Tijdens de wandeling kom je bijzondere bomen en planten tegen onder andere orchideeën. Kakamega forest is het leefgebied van kleine dieren zoals slangen, mangoesten, duikers, verschillende primatensoorten, boszwijnen, antilopen (bosbok) en otters. Je wordt overstelpt met geluiden van vogels en apen. Je overnacht in een banda of guesthouse in Kakamega forest. 

Dag 9: *(O,L,D) Watervallen, theefabriek, Mago initiatief
Na het ontbijt vertrek je richting het zuiden en onderweg kom je langs de watervallen van Tindinyo. Ook bezoek je een theefabriek. In Mago overnacht je in Mago guesthouse. Zie www.magoguesthouse.com De Nederlandse stichting 'Mago' heeft dit pension, een ambachtsschool 'Mago Youth Polytechnic' en het gezondheidscentrum 'Mago Care' opgezet. Zie www.helpkenia.nl. De inkomsten uit het pension gaan naar de ambachtsschool en het gezondheidscentrum. Je krijgt een rondleiding over het complex van Mago Polytechnic en komt in gesprek met de studenten.
Op je laatste avond in Kenia wordt een kampvuur aangestoken en kun je genieten van de nachtelijke geluiden van tropisch Kenia.

Dag 10: *(O,L,D) Mago, Busia, Jinja in Oeganda
Op deze laatste dag in Kenia reis je vanaf Mago in drie uur door het glooiend landschap naar de grensplaats Busia. Aan de grens met Oeganda/Kenia neem je afscheid van je Keniaanse chauffeur en word je opgewacht door je Oegandese chauffeur en gids nadat je de grenspost bij Busia gepasseerd bent. 
Nadat je bij Busia de grens met Oeganda gepasseerd bent, word je opgewacht door je Oegandese gids tevens chauffeur. Hij zal je gedurende je reis in Oeganda begeleiden. Het is nog drie uur rijden vanaf Busia naar je volgende bestemming Jinja. De omgeving is groen en de vegetatie weelderig. Onderweg passeer je riviertjes en kleine shamba’s/boerderijtjes.

Dag 11: Jinja- watervallen, optioneel mountain biken, kanoën of raften
Eenmaal in Jinja aangekomen kun je het stadje verkennen en lekker slenteren over de kleurrijke Jinja-markt. Hou je van actie dan ben je hier goed want de vele stroomversnellingen hier op de Nijl maakt Jinja tot dé wildwater rafting hoofdstad van Oost-Afrika. Je kunt ook deelnemen aan een mountainbiketocht, kanoën of raften bij de Bujagali Falls.

Dag 12:  Reisdag Jinja - Lake Mburo N.P.
Bereid je voor op een lange reisdag dat ongeveer 7 uur duurt. Je hebt alle tijd om te genieten van het prachtige landschap, de kleine dorpjes en het leven op straat in de kleine dorpjes.

Dag 13: Lake Mburo National Park (N.P.) 370 km2, wandelsafari, optioneel paardentrektocht
Nadat je hebt ontbeten begin je in Rwonyo binnen het nationale park je wandelsafari. Je wordt vergezeld door een professionele gids. Het kan behoorlijk warm zijn! Handig om een hoed, zonnebril en een shirt met lange mouwen mee te nemen. Je komt tijdens de wandeling langs de zoutwaterplek bij Rwonyo. Het zoute water trekt specifieke vogels aan. Je loopt ook langs de oevers van een meer, door Rubanga Forest en je klimt naar een heuveltop met een panoramisch uitzicht op het park en de vijf meren.

De wandeling begint om zeven uur en duurt twee uur. Op dit tijdstip van de dag kun je hyena's tegenkomen die terugkeren naar hun holen en nijlpaarden die zich terugtrekken naar het meer. Na de wandeling ontbijt je bij je accommodatie.

Optioneel kun je een paardensafari maken. Ook dit is een spannende manier om het wildleven te bewonderen vanuit je hoge positie op het paard. De paardensafari duurt ongeveer vier uur. Je vertrekt onder begeleiding van een professionele gids onder andere naar het uitkijkpunt op een heuvel.

De hoogte van het nationale park ligt tussen 1220 m en 1828 m boven zeeniveau. Het is het kleinste nationale park in Oeganda. Het is de thuisbasis van 350 soorten vogels en zoogdieren zoals de zebra, impala, eland, buffel, oribi, Defassa waterbok, luipaard, nijlpaard, hyena, topi en reedbok. De leeuwen zijn 35 jaar geleden uitgeroeid maar sinds een paar jaar lijken ze terug te komen. Zij worden weer in Lake Mburo National Park gezien!

De olifant zul je hier niet vinden. Daar is dit park te klein voor geworden. Door de afwezigheid van olifanten heeft de vegetatie de kans gekregen om weelderig te groeien. In het westelijke deel van het park wordt de savanne afgewisseld met rotsachtige bergkammen en beboste kloven. Rondom de meren groeit aan de oevers de papyrusplant met zijn mooie ‘hippie’ bloeiwijze.

Lake Mburo is samen met de vier meren in het park, verbonden met 13 andere meren in de omgeving. Door het moerassig landschap vormen ze samen een 50 km lang wetland-systeem met een indrukwekkende hoeveelheid flora en fauna.

Dag 14: Queen Elizabeth National Park (N.P.), 1978 km², safari in Ishasha
De reis gaat weer verder en het duurt vier uur voordat je het prachtige Queen Elizabeth N.P. bereikt hebt. Je maakt een eerste gamedrive in Oeganda.

Het park herbergt meer dan 95 soorten zoogdieren. In dit park leven onder andere olifanten, leeuwen, buffels, de Oegandese kob (een antilopensoort), topi’s (een antilopen soort met schuine rug), hyena’s, diverse primaten en nog veel meer. Ook zijn er meer dan 600 soorten vogels waaronder de visarend, pelikaan, kraanvogel en secretarisvogel.

In het meest zuidelijke deel van het park in Ishasha heb je de kans om de trotse boomklimmende leeuw te zien liggen op de takken van schaduwrijke vijgenbomen. Absoluut één van de meest unieke ervaringen! De leeuwen vermijden de warmste uren van de dag door te schuilen in een boom. Op de vlakten van Kasenyi en Ishasha heb je de beste kans om leeuwen en cheetah’s te vinden.

Dag 15: Queen Elizabeth National Park 1978 km², safari, boottocht Kazinga Kanaal
Het nationale park ligt tussen de twee grote meren in: Lake Edward en Lake George. Het natuurlijke Kazinga Kanaal stroomt door het park en verbindt beide meren. Het kanaal wemelt van de krokodillen. Je maakt een boottocht over het kanaal en zult versteld staan van het uitzicht op de oever.

Wanneer je in het park bent, word je beloond met fenomenale vergezichten. In het noorden van het park heb je uitzicht op het regenwoud en gebergte van Ruwenzori.

Kijk je naar het westen dan ligt daar Lake Edward en er achter rijzen in de verte de Mitumbe-bergen in Congo.

Het hoogste punt van het park ligt op 1350 m boven zeeniveau bij de Katwe Explosion Craters en het laagste punt is 910 m aan de oever van Lake Edward. De glooiende heuvels zijn bezaaid met uitgedoofde vulkanen. In Queen Elizabeth N.P. passeer je de evenaar!

Queen Elizabeth N.P. en omgeving zijn ook van cultureel en historisch belang. Er zijn veel mogelijkheden voor bezoekers om de lokale gemeenschappen te ontmoeten en te genieten van verhalenvertellers, dansen, muziek en meer.

In het gebied ten noorden van het park leeft de Basongora bevolking. Zij leven als nomadische veehouders.

Dag 16: Mubuku, coöperatie vanillekwekers en tuinen
Vandaag krijg je een culturele ervaring van de Bunyaruguru bevolking op het platteland. Je gaat na een reis van twee uur naar Mubuku, een interessant bezoek brengen aan een voormalig theeplantage dat is omgeschakeld naar een vanille coöperatie. Het is een uitzonderlijke gelegenheid om deze bijzondere vanille-orchidee van soms wel 15 m. lang te zien groeien. De vanilleplant wordt door de boeren met de hand bevrucht en de boon wordt gedroogd.

De plantage is in 1991 geschonken door een vroegere Engelse grootgrondbezitster aan kleinschalige boeren. De boeren hebben ieder gemiddeld 1,6 hectare land gekregen. Behalve vanille wordt ook bananen, koffie, bonen, maïs en cassave geteeld.

Mbuku Moringa Vanilla Farmers Association (MMVFA) is een organisatie die bestaat uit 14 coöperaties vanilleproducenten en ligt in de regio Rwenzori in West-Oeganda. De regio is authentiek en de natuur is bergachtig, variërend tussen 700 en 2500 meter hoogte. Door de vulkanische bodem en hoge luchtvochtigheid biedt het de juiste omstandigheden om de hoogste kwaliteit vanille ter wereld te produceren. De kleinschalige vanilleplantages zijn fair trade en soms biologisch gecertificeerd en een belangrijke bron van inkomsten in dit arme gebied.

De coöperatieleden investeren een deel van hun inkomsten in onderwijs van hun kinderen. Het is optioneel mogelijk om een school te bezoeken. De internationale ijsmaker Ben en Jerry’s neemt een groot deel van hun Fairtrade vanillebonen af.

Dag 17: Kibale Forest National Park (N.P.) 795km2, wandeltocht naar Chimpansees en Bigodi Swamp
Je vertrekt vroeg na je ontbijt en maakt een drie uur durende maar mooie reis naar Kibale Forest N.P. Dit is het leefgebied van de chimpansees en van acht andere primaten, waaronder de lijfbaviaan, roodstaartaap en grijswang-mangabee. Behalve primaten leven in dit park o.a. buffels, zeldzame woudolifanten en unieke vogelsoorten.

Afhankelijk van de verkregen vergunning maak je in de ochtend of in de middag een wandeltocht. Onder leiding van een professionele lokale gids ga je chimpansees opsporen. De wandeltocht gaat dwars door het regenwoud. Het is niet eenvoudig om de chimps te vinden. Tijdens deze speurtocht is het goed luisteren naar geluiden en zoeken naar sporen zoals voedselresten en ontlasting. Hun doordringend geschreeuw kun je al in de verte horen en geeft vaak de richting aan, waar je ze kunt vinden als ze zich dan al niet verplaatst hebben.

Na de lunch bij je accommodatie maak je een moeraswandeling door Bigodi Swamp. Deze wandeling valt onder een eco-toerisme project dat wordt beheerd door de lokale gemeenschap. In dit gebied leven 138 vogelsoorten, waaronder de prachtige Great Blue Taraco.

Dag 18: Karuguuza, Initiatief Emesco, plattelandsleven en gezondheidscentrum
Drie uur later kom je aan in het plattelandsplaatsje Karuguuza. Je arriveert vóór de lunch en wordt verwelkomd door het team van Emesco Development Foundation (EDF). Vandaag en morgen bezoek je samen met een medewerker van Emesco rondgeleid een biologische tuin, een gezondheidscentrum en een school.

Emesco Development Foundation (EDF)
De oprichter van Emesco is geboren en getogen in een arm gezin in deze omgeving maar heeft de kans gehad om door sponsoring te studeren in Kampala. Na zijn studie Sociale- en Ontwikkelingstudies is hij teruggekomen naar zijn geboortegebied. Met de oprichting van de maatschappelijke onderneming Emesco heeft hij diverse zeer interessante projecten gestart waaronder het geven van praktische voorlichting en het aanbieden van workshops met de volgende thema’s: duurzaamheid, biologische land- en tuinbouw, huttenbouw inclusief de Loreena stove, bomen planten, gezonde voeding, hygiëne, gender en micro-finance. Verder heeft Emesco een gezondheidscentrum opgericht en zijn meerdere waterpompen geplaatst in de omgeving. Doel van de duurzame onderneming is om mogelijkheden aan te bieden aan de lokale bevolking om zichzelf te kunnen onderhouden m.b.v. natuurlijke hulpbronnen in een gezonde omgeving.

Dag 19: Karuguuza, Hoima en historisch bezoek aan de Mparo Tombs
Alweer met een unieke ervaring rijker vertrek je verder noordwaarts naar Hoima. Het is twee uur rijden en je hebt genoeg tijd voor een historische bezoek aan de Mparo Tombs en optioneel aan de Hoima Royal Palace.

Vanaf je verblijf is het 3 à 4 uur rijden naar het gezellige plaatsje Hoima. De weg is onverhard en soms moeilijk begaanbaar. Onderweg passeer je weer kleine plaatsjes en krijg je een mooie indruk van het plattelandsleven in dit deel van Oeganda.
Tussen dit waanzinnig mooi en nog ongerept groen gebied en het prachtige Budongo forest is een grote hoeveelheid olie gevonden 57 km van Hoima vandaan. In de volksmond wordt Hoima om deze reden ‘Oilma’ genoemd omdat de exploitatie van olie effect gaat hebben op de levensstandaard in Hoima. Een goede reden om dit nog ongerept gebied Nu te bezoeken. Ten westen van Hoima ligt het schitterende meer Lake Albert dat grenst met Congo. Met name Tilapia vis uit Lake Albert wordt veel verhandeld in Hoima op de markt.

Mparo tombs
Je maakt onderweg een stop in Mparo dat 4 km ten noorden van Hoima ligt. Deze omgeving wordt al van oudsher bewoond door de Bunyoro bevolking. Zij woonden verspreid over een groot gebied in kleine nederzettingen en vielen onder het koninkrijk van Omakuma Kabalega van Bunyoro.

De Engelsen Speke en Grant waren de eerste Europeanen die Oeganda in 1862 ‘ontdekten’. Van 1894 tot 1962 was Oeganda een protectoraat van het Britse Rijk. In de jaren vóór 1891 wemelde het van de slavenhandelaren en werd het land totaal ontwricht en mensen verdreven van hun geboortegrond.

Mparo was de hoofdstad van het rijk van koning Omakuma Kabalega totdat hij door de Britten in 1891 werd verbannen. Omakuma Kabalega stierf in ballingschap in 1923. Na zijn dood is hij overgebracht naar Mparo om in het grafmonument Mparo Tombs neergelegd te worden. In het kleine mausoleum werd de overblijfselen van de koning neergelegd en niet begraven! De overblijfselen zijn afgedekt met een schorsdoek. Ook vind je bezittingen terug die de koningen hebben gebruikt tijdens hun heerschappij. Tegenwoordig wordt Omukama Kabalega nog steeds voor zijn uitzonderlijke moed en daadkracht tegen de Britse overheersing bewonderd door de Bunyoro’s. Ook zijn wegen, scholen en gebouwen naar hem vernoemd https://www.youtube.com/watch?v=wfU_UG6N0L8.
Na dit historisch bezoekje aan de tombes, kun je de rest van de middag rustig in Hoima rondstruinen. Hoima is een gezellig plaats waar zich een kleine markt bevindt en een paar kleine restaurantjes waar je kunt genieten van een plaatselijk drankje.

Optioneel is het mogelijk om na je ontbijt een kort bezoek te brengen aan het eenvoudige en historische Hoima Royal Palace
De troonzaal van Bunyoro - Kitara in Hoima (gaat op afspraak open voor bezoekers). De troonzaal omvat de traditionele negenbenige troon gehuld in luipaardhuiden en boombastdoek. Verder kun je een reeks speren, koninklijke hoofdtooien en muziekinstrumenten bewonderen.
Een voorbeeld van een Entogoro dans in Hoima op https://www.youtube.com/watch?v=KaVMSVIcD7c

Dag 20: Murchison Falls National Park (3840 km²); optioneel boottocht door de Delta
Murchison Falls N.P. ligt in het noord-westen van Oeganda. Het is het grootste nationale park van Oeganda en werd in 1952 officieel geopend. 
In de ochtend ga je op safari in Murchison Falls N.P.. Je gaat op zoek naar o.a. leeuwen, olifanten, Rothschild-giraffes en met een beetje geluk vind je ook de luipaard. Het nationale park bestaat uit een savannegebied met een ruim aanbod aan wildlife, een delta dat eindigt in Lake Albert en een regenwoud met een habitat voor chimpansees.

Het park heeft enorm te lijden gehad tijdens het bewind van de dictator Idi Amin (1971-1979). Veel dieren zijn in die periode afgeschoten waardoor het wild bijna volledig was uitgeroeid. En hoewel de gevolgen nog steeds merkbaar zijn, is de flora en fauna in het park inmiddels flink hersteld. Ook het wildleven is weer hersteld en het park wordt tegenwoordig weer bewoond door maar liefst 80 verschillende landdieren, waaronder olifanten, Rothschild giraffen, buffels, leeuwen, wrattenzwijnen en hartebeesten. Bovendien is het park ook voor vogelliefhebbers een waar paradijs. Zo zijn meer dan 465 verschillende vogelsoorten te vinden, waaronder de bijzondere schoenbekooievaar.

Na de safari kom je weer terug bij je accommodatie om te lunchen. Vervolgens volgt de spectaculaire boottocht van ongeveer 3 uur, naar de voet van de watervallen van Murchison. Vanaf de boot heb je een indrukwekkend uitzicht en kun je op de oevers o.a. olifanten en buffels zien. De Witte Nijl in het park is het leefgebied van nijlpaarden en krokodillen.

Aangekomen bij de voet van de waterval kun je kiezen om terug te varen en te genieten van een rustige namiddag bij je accommodatie of je maakt een korte maar pittige steile wandeling naar de top van Murchison Falls. Vanaf de top stort de Witte Nijl met indrukwekkende snelheid en veel kabaal door een opening in de rotsen 45 meter naar beneden. De oorsprong van de Witte Nijl ligt in Rwanda. De rivier stroomt naar het noorden o.a. via het Victoriameer en via Murchison Falls, naar Lake Albert en verder noordwaarts tot in de Middellandse Zee. De Nijl is de langste rivier 6695 km ter wereld.

Dag 21: Murchison Falls National Park (N.P.) safari en boottocht naar de watervallen
Je ontbijt vroeg vandaag en maakt weer een boottocht. Vanaf Paraa vaar je dit keer stroomafwaarts naar de Papyrus Delta. De Delta eindigt in Lake Albert. Deze bijzondere 4-5 uur durende tocht in een kleine cruiseboot is een unieke kans om veel dieren te bekijken op de oever van de rivier. Met name leeft de grootste populatie Rothschild-giraffen ter wereld hier. Ook kun je de zeldzame schoenbekooievaar spotten.

Dag 22: Reisdag naar Kampala
Vandaag wordt het weer een lange reisdag van ongeveer 6 uur naar de hoofdstad Kampala. Deze bruisende stad heeft ruim 2 miljoen inwoners en ligt 1189 m boven de zeespiegel niet ver van Lake Victoria.

Dag 23: Kampala, Entebbe International Airport, vlucht naar Schiphol
Je laatste dag in Oeganda is aangebroken. Wanneer je in de avond terug vliegt naar Schiphol, heb nog je een kans om deze bruisende stad te bekijken. Bezoek het Nationale museum van Oeganda of de Kasubi Royal Tombs. Slenter rond op de grote markt dat sprankelt van kleurrijke producten en de bevolking. Ga naar het oude gedeelte van Kampala droom weg bij het zien van de vervaagde grandeur van de afbrokkelende koloniale architectuur langs de straten. Wil je in een rustiger omgeving je dag doorbrengen dan is een bezoek aan de Makerere university een aanrader. Je kunt je gemakkelijk verplaatsen door de alle daagse vervoermiddelen te gebruiken zoals de Boda-boda's (motorfietsen), Matatu’s (minibusjes), taxi’s of gewoon te wandelen.

Aan het einde van de dag reis je in een uur naar de internationale luchthaven in Entebbe. Vol met nieuwe indrukken en een onvergetelijke ervaring rijker, vlieg je in de avond terug naar Nederland.

Dag 24: Aankomst op Schiphol

Reissom: 10 dagen in Kenia en 14 dagen in Oeganda op te vragen

Inclusief:

 • transfer 1ste dag naar hotel
 • alle overnachtingen
 • maaltijden als aangegeven in programma (O,L,D). Meestal volpension
 • vervoer met privé chauffeur tevens gids
 • entree Masai Mara N.R.
 • entree en wandeling met gids Kakamega forest
 • gidsen
 • activiteiten en entree bezienswaardigheden

Exclusief:

 • vlucht naar Kenia
 • visum ongeveer € 50,-
 • reisverzekering en annuleringsverzekering
 • diner laatste dag in Nairobi
 • brandstof (je kunt betalen aan de pomp)
 • persoonlijke uitgaven zoals (fris)dranken, souvenirs, enz.
 • toeslag 1-persoonskamer
 • fooi gidsen
 • bijdrage GGTO per boeking € 15,-
 • reserveringskosten per boeking € 25,- 

Meer informatie over praktische zaken vind je via de link 'Reisinformatie'.