Vogelreis & safari 10 dagen

Ijsvogel

Dit is een speciale combinatiereis voor vogelliefhebbers!
Je gaat op pad met een professionele ornitholoog. Maar je gaat ook op safari in Masai Mara N.R. en in Lake Nakuru N.P.. Ieder park heeft zijn specifieke charme die bepaald wordt door het landschap en de bijzondere dieren die er leven.

Tijdens de vogelreis bezoek je uiteenlopende landschappen met zijn kenmerkende specifieke vogels. In Kenia zijn ruim 450 soorten vogels geregistreerd variërend van formaat ijsvogel tot struisvogel. 
De reis gaat grotendeels door de Riftvallei, waar grote meren, bergen en uitgebluste vulkanen met kraters liggen. De vallei snijdt van noord naar zuid dwars door Kenia en maakt deel uit van een 6.450 km lange breuklijn dwars door Afrika. 

Reissom zie onderaan pagina

Programma 10 dagen

O= inclusief ontbijt, L= inclusief lunch, D= inclusief diner (O,L,D)
Dag 1: *(D) Aankomst in Nairobi, optioneel Karen Blixen museum
Dag 2: *(O,L,D) Lake Magadi, Olorgesaille
Dag 3: *(O,L,D) Gatamaiyo forest & Manguo Swamp & Kinangop plateau
Dag 4: *(O,L,D) Lake Naivasha en Crescent Island
Dag 5: *(O,L,D) Lake Nakuru National Park (N.P.) & Baboon clif
Dag 6: *(O,D)    Reisdag
Dag 7: *(O,L,D) Optioneel Maasai dorp en wandeling met Maasai, Masai Mara National Reserve (N.R.)
Dag 8: *(O,L,D) Masai Mara N.R.
Dag 9: *(O,L,D) Masai Mara N.R., Narok
Dag 10 *(O) Nairobi, vlucht naar Schiphol

Dag 1: *(D) Aankomst in Nairobi, optioneel Karen Blixen museum
Je wordt opgehaald op het internationale vliegveld en naar een comfortable eco-lodge gebracht net buiten Nairobi. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je rustig acclimatiseren en de omgeving verkennen. Arriveer je vroeg in de ochtend dan is het mogelijk om optioneel Karen Blixen museum, een historisch landhuis te bezoeken. Vanaf 1914 heeft de Deense Isak Dinesen alias Karen Blixen hier gewoond en een koffieplantage opgezet. Haar autobiografische boek 'Out of Africa' is hier verfilmd. Je ervaart de sfeer van de koloniale periode. 
Je overnacht niet ver van Nairobi bij een eco-lodge. 

Dag 2: *(O,L,D) Lake Magadi, Olorgesaille
Na het ontbijt maak je kennis met je professionele vogelgids. De reis gaat naar het meest zuidelijk gelegen sodameer in Kenia: Lake Magadi. Het landschap waar je doorheen rijdt is dor en droog. Het kan erg warm zijn. Het is het leefgebied van de Maasai, een nomadenvolk dat door dit savanne landschap trekt met haar vee. Tijdens de tocht wordt een paar keer gestopt om vogels te spotten. 

Onderweg wordt de prehistorische opgravingsplaats Olorgesaille en het museum bezocht. Het archeologen echtpaar Leakey heeft hier opgravingen geleid vanaf 1942 en er zijn werktuigen gevonden. Het geeft je een indruk hoe in deze omgeving ruim een half miljoen jaar geleden werd geleefd. Na de picknick vlakbij het museum gaat de tocht verder naar het zuiden. 

Olorgasaille

Het geïsoleerde Lake Magadi is al op afstand te ruiken. Vanwege het soda-houdend warme water trekt het specifieke vogels aan. Het meer bevat een hoge concentratie van mineralen en zouten waardoor het vaak roze tot rood kleurt. Een fascinerend verschijnsel. Het meer vult zich via verschillende warmwaterbronnen waarin de temperatuur van het water kan oplopen tot 86 graden.

Het is de leefomgeving van o.a. de maraboe, pelikaan, plevier, gans en eend en natuurlijk de prachtige roze flamingo's. Maar ook vinkjes zoals de blauwkopastrild en teugelastrid, zangvogels zoals kleine graszanger, de Senegalese krombek, de typische inheemse meeszanger en de witbuikkanarie komen hier voor. Er zijn meesjes gezien, in het bijzonder de marmerwever en klauwieren zoals de Taitaklauwier. Heel bijzonder is ook de Van der Decken's Hornbill, een neushoornvogel en Afrikaanse baardvogels zoals de roodvoorhoofd ketellapper. Aan het einde van de dag rijd je terug naar Karen en overnacht in dezelfde eco-lodge en kun je gebruik maken van het zwembad. 

Dag 3: *(O,L,D) Gatamaiyo forest & Manguo Swamp & Kinangop plateau.
Na het ontbijt reis je af in noordelijke richting naar Manguo Swamp. Het is maar drie kwartier rijden. Manguo Swamp is een mooi gebied voor watervogels. Je treft een grote variatie aan eend-achtige soorten zoals de geelsnaveleend, witwangfluiteend, de rooibekeend en de Afrikaanse stekelstaart. Ook de knobbelmeerkoet, de zwartkopreiger en de Afrikaanse lepelaar, hottentottaling is te spotten. Snipachtige foerageren hier zoals groenpootruiters, oeverloper en zelfs verschillende plevieren.  Vervolgens is het nog een uur rijden naar het prachtige groene Gatamaiyo bos. Je maakt een rustige wandeling naar de watervallen en onderweg kun je bijzondere soorten vogels treffen waaronder meerdere zangvogels, de bergapalis, geelstuitzanger en witbrauwkrombek.

In deze bosrijke omgeving kun je ook spreeuwen soorten vinden zoals de Abbott's Starling en Sharpe’s Starling. In dit gebied leeft een bijzondere wielewaal montane oriole en trogons zoals de bandstaarttrogon en de narinatrogon, en Afrikaanse baardvogels zoals de besnorde- en groene ketellapper. Zelfs de shoagierzwaluw is gesignaleerd en de Reichenows bosklauwier.

Aan het einde van de dag reis je twee uur noordwaarts naar je accommodatie aan Lake Naivasha. Er wordt een tussenstop gemaakt op het Kinangop plateau waar je op zoek gaat naar o.a. de inheemse zangvogel: de citroenpieper.
Je overnacht aan het zoetwatermeer Lake Naivasha.

Dag 4: *(O,L,D) Lake Naivasha en Crescent Island
Vandaag maak je een boottocht op Lake Naivasha. Je ziet nijlpaarden in groepjes bij elkaar liggen en je hoort ze knorren. Tijdens de boottrip die twee uur duurt, kun je een grote diversiteit aan vogels spotten. Vanaf de boot kijk je uit op de Papyrusplanten die aan de oevers groeien. In de verte liggen je de slapende vulkanen Mount Longonot, Mount Eburru en Ol Karia.

Bij Lake Naivasha foerageren veel zoetwatervogels vooral steltlopers, stinten en reigers zoals de Goliath- en de zwarte reiger. Zelfs de driebandplevier en de smitsplevier zijn te vinden. De gids kan je wijzen op de vele zangvogels in het bijzonder de kaapsekwikstaart en de eminiazanger. Verder is het goed mogelijk om de grijskopijsvogel, witkopbaardvogel, grijskopmeeuw, roodvleugelspreeuw, miereneter-chat, zadelbekooievaar en zelfs de witkapbijeneter te spotten. 

Je wordt met de boot afgezet op Crescent Island, een schiereiland in Lake Naivasha met een savanne landschap en acacia bomen. Het schiereiland is een overblijfsel van een krater en heeft de vorm van een halve maan. Er zijn meer dan 200 vogelsoorten gespot. Tijdens een bijzondere wandeling op Crescent Island is het volop genieten van dit vogelparadijs. Het Afrikaans plaatje wordt helemaal compleet door de giraffen, zebra's, gnoes, waterbokken, elanden, impala's, nijlpaarden en buffels die in het landschap te vinden zijn. 
Je overnacht weer aan Lake Naivasha.

Dag 5: *(O,L,D) Lake Nakuru National Park (N.P.) & Baboon clif
Vandaag reis je anderhalve uur noordwaarts naar je volgende bestemming. Je gaat op safari in Lake Nakuru National Park.

Flamingo's In het park ligt een sodameer dat een broedplaats is voor de pelikaan en de flamingo. 
De grote en kleine flamingo leeft van de blauwalg dat in het sodahoudend water groeit. Het aantal flamingo’s kan oplopen tot 1 miljoen exemplaren. Tussen de ontelbare vogels ga je op zoek naar steltlopers: plevieren, sterns, ooievaars, reigers, strandlopers, kluten. Het is zeer waarschijnlijk dat je de grote witte pelikaan aantreft. In dit meer zijn ook enkele meeuwen te vinden zoals de lachstern, witwangstern en grijskopmeeuw. Verder zijn er roofvogels onder andere de Afrikaanse zwartkuifarend en Afrikaanse kroonarend. Natuurlijk ook zangvogels zoals de kleine rotslijster, jammergraszanger, roodbuikkliftapuit, dodaars, witkapbijeneter, pijlpuntbabbelaar en vorkstaartscharrelaar.

Behalve de grote hoeveelheid aan soorten vogels, zijn er ook 56 soorten zoogdieren te vinden zoals de buffel, eland, nijlpaard, witte- en zwarte neushoorn, leeuw en hyena. Je picknickt in het park op de Baboon clif waarvan je een overweldigend uitzicht hebt op het meer.
Je overnacht in Nakuru.

Dag 6: *(O,D) Reisdag
Vandaag sta je rustig op want wordt een lange reisdag. Het is ongeveer vijf en half uur reizen naar Masai Mara National Reserve (N.R.). De tocht gaat dwars door het Rift Valley, over heuvels en door dalen met vergezichten. Onderweg maak je een stop om te lunchen op eigen kosten. 
Je overnacht bij Masai Mara N.P.

Dag 7: *(O,L,D) Optioneel: Maasai dorp en wandeling met Maasai, Masai Mara National Reserve (N.R.)
Je staat rustig op en kunt uitgebreid van de omgeving genieten. In de ochtend kun je optioneel een bezoek te brengen aan een Masai dorp. In de middag maak je een eerste gamedrive in het reservaat en beleef je de Afrikaanse zonsondergang op de grote vlaktes.  Het landschap in Masai Mara is heuvelachtig met uitgestrekte savannen, rivieren en diepe kloven. Masai Mara N.R. is bekend om zijn grote populatie katachtige roofdieren. 
Je overnacht weer bij Masai Mara N.R..

Dag 8: *(O,L,D) Masai Mara N.R.
Vandaag ontbijt je vroeg en gaat vervolgens bij zonsopgang op pad. Je krijgt een lunchpakket mee en gaat de hele dag op safari. Afhankelijk van de accommodatie die je kiest, kan het ook zijn dat je voor de lunch terug komt naar je verblijf en in de middag een gamedrive maakt. De kans is groot dat je met name de 'Big Five' gaan zien: olifant, neushoorn, (jacht)luipaard, leeuw en buffel. Een prachtige ervaring!

Reis je tussen juli en september dan is er een goede kans dat je getuige bent van de spectaculaire migratie van de tienduizenden wildebeesten (gnoes) en de zebra’s. Zij trekken vanuit de Serengeti National Park in Tanzania over savannes en door rivieren naar Masai Mara N.R. op zoek naar mals gras. De oversteek door de Mara rivier is een dramatisch schouwspel. Veel dieren overleven het niet door het snelstromend water en de hongerige krokodillen. 
Je overnacht een derde nacht bij Masai Mara N.R..                                     

Dag 9: *(O,L,D) Masai Mara N.R., Narok
Nadat je je bagage hebt ingepakt en je hebt ontbeten, volgt nog een laatste gamedrive in de ochtend. Vervolgens vertrek je naar je volgende accommodatie in Narok aan de rivier Ewaso Ngiro waar je een lunch krijgt aangeboden. 
De rest van de middag is vrij te besteden. Het is mogelijk om een korte wandeling te maken langs de meanderende rivier of in Narok stad rond te slenteren en het plaatselijke kleine museum te bezichtigen. In Narok en omgeving woont voornamelijk de Maasaï- maar ook de Kikuyu- en de Kisii bevolking. De eigenaar van het terrein van de accommodatie is een masaai (draagt westerse kleding) en probeert in deze ‘nieuwe wereld’ nog oude gebruiken in stand te houden. De Keniaanse maaltijden zijn overdadig. Er wordt veel vlees gegeten. Soep wordt gedronken uit een koeienhoorn. Voor vegetariërs wordt een aparte maaltijd klaargemaakt. Zo krijg je een mooi beeld van de ‘moderne’ Maasai bevolking. Het is een bijzondere belevenis.

Dag 10 *(O) Nairobi, vlucht naar Schiphol
Dit is je laatste dag in Kenia. Na het ontbijt rijd je terug naar Nairobi en word je naar het vliegveld Jomo Kenyatta airport gebracht.
Vol nieuwe indrukken en een prachtige ervaring rijker ga je weer terug naar huis. 

Wij bieden dit pakket aan inclusief vervoer met een privé chauffeur die tevens vogelgids is. De accommodaties zijn zeker representatief en grotendeels met volpension.

Ben je een enthousiaste vogelkenner dan is het mogelijk om de vogelreis te verlengen met een of meer dagen. Vraag een offerte aan via het aanvraagformulier individuele reis. Je kunt natuurlijk ook eerst algemene informatie opvragen of telefonisch contact opnemen.

Doordat je zelf je vlucht boekt, kun je op elk moment in het jaar vertrekken. Kijk ook voor meer informatie via de link 'Reisinformatie'.

Reissom 10 dagen:

Bij vertrek 2 personen € 1.975 p.p.
Bij vertrek 4 personen € 1.600 p.p.

Inclusief:

 • Alle overnachtingen in prima middenklasse accommodaties 
 • Maaltijden zoals aangegeven in programma (O,L,D). Meestal volpension
 • Transfer 1ste dag naar hotel
 • Transfer laatste dag naar vliegveld
 • Vervoer in een safari mini van met chauffeur tevens gids
 • Alle activiteiten met gids zoals in programma is aangegeven
 • Informatiemap

Exclusief:

 • (Inter)nationale vlucht
 • Maaltijden die niet zijn aangegeven in programma
 • Visum Kenia
 • Persoonlijke uitgaven, fooien, alcoholische en (fris)dranken
 • Toeslag op 1-persoonskamer
 • Reisverzekeringen inclusief ongevallen en repatriëring, ziektekostenverzekering en evt. annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten per boeking € 25
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15

De definitieve reissom is afhankelijk van de volgende factoren: de route die je wilt afleggen, hoeveel personen meegaan, aantal reisdagen, soort vervoermiddel, accommodatie, programma en natuurlijk je budget.