Vogelreis 6 dagen

Riftvallei met Lake Magadi, Lake Naivasha en Lake Nakuru

Dag 1 Aankomst Nairobi in de ochtend, Karen
Dag 2 Wandeling naar watervallen in Gatamaiyo forest & Manguo Swamp & Kinangop plateau
Dag 3 Boottocht opLake Naivasha en Wandeling op Crescent Island
Dag 4 Fietsen en wandelen in de kloof van Hell's Gate Nationale Park (N.P.)
Dag 5 Safari in Lake Nakuru National Park (N.P.)
Dag 6 Sodameer Lake Magadi, prehistorische site en museum Olorgesaille

Visarend

Deze zes dagen zijn speciaal voor vogellliefhebbers! Je gaat op pad met een professionele ornitholoog. Wil je vervolgens je reis verlengen met een bezoek naar één van de prachtige nationale parken? Kijk dan voor meer informatie bij Nationale parken en neem contact op voor de mogelijkheden. 

Elk gebied die je bezoekt, kenmerkt zich door specifieke vogels. In Kenia zijn ruim 450 soorten vogels geregistreerd variërend van formaat ijsvogel tot struisvogel. 
De reis gaat grotendeels door de Riftvallei, waar grote meren, bergen en uitgebluste vulkanen met kraters liggen. De vallei snijdt van noord naar zuid dwars door Kenia en maakt deel uit van een 6.450 km lange breuklijn dwars door Afrika. 

Programma 6 dagen

Het is mogelijk om dit programma uit te breiden met bezoek aan nationale parken en/of projecten

* O= inclusief ontbijt, L= inclusief lunch, D= inclusief diner (O,L,D)

Dag 1: * (D) aankomst in Nairobi
Je wordt opgehaald op het internationale vliegveld en naar een comfortable hotel gebracht net buiten Nairobi. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je rustig acclimatiseren en de omgeving verkennen. Arriveer je vroeg in de ochtend dan is het mogelijk om een optionele excursie te boeken via het hotel. 

Dag 2: *(O,L,D) Gatamaiyo forest & Manguo Swamp & Kinangop plateau
Na het ontbijt en kennismaking met je professionele gids reis je af in noordelijke richting naar Manguo Swamp. Het is maar drie kwartier rijden. Manguo Swamp is een mooi gebied voor watervogels. Je treft een grote variatie aan eend-achtige soorten zoals de geelsnaveleend, witwangfluiteend, de rooibekeend en de Afrikaanse stekelstaart. Ook de knobbelmeerkoet, de zwartkopreiger en de Afrikaanse lepelaar, hottentottaling is te spotten. Snipachtige foerageren hier zoals groenpootruiters, oeverloper en zelfs verschillende plevieren.

Het is nog een uur rijden naar de prachtige groene Gatamaiyo forest. Je maakt een rustige wandeling naar de watervallen en onderweg kun je bijzondere soorten vogels treffen waaronder meerdere zangvogels, de bergapalis, geelstuitzanger en witbrauwkrombek. In deze bosrijke omgeving kun je ook spreeuwen soorten vinden zoals de Abbott's Starling en Sharpe’s Starling. In dit gebied leeft een bijzondere wielewaal montane oriole en trogons zoals de bandstaarttrogon en de narinatrogon, en Afrikaanse baardvogels zoals de besnorde- en groene ketellapper. Zelfs de shoagierzwaluw is gesignaleerd en de Reichenows bosklauwier.

Aan het einde van de dag reis je twee uur noordwaarts naar je accommodatie aan Lake Naivasha. Er wordt een tussenstop gemaakt op het Kinangop plateau waar je op zoek gaat naar o.a. de inheemse zangvogel: de citroenpieper.
Je overnacht aan het zoetwatermeer Lake Naivasha.

Dag 3: *(O,L,D) Lake Naivasha en Crescent Island
Tijdens een boottrip van twee uur uur op Lake Naivasha kun je een grote diversiteit aan vogels spotten. Vanaf de boot kijk je uit op de Papyrusplanten die aan de oevers groeien. In de verte liggen je de slapende vulkanen Mount Longonot, Mount Eburru en Ol Karia. In Lake Naivasha zie je nijlpaarden vaak in groepjes bij elkaar liggen en hoor je ze knorren.

Bij Lake Naivasha foerageren veel zoetwatervogels vooral steltlopers, stinten en reigers zoals de Goliath-, zilver- en de zwarte reiger. Zelfs de driebandplevier en de smitsplevier vind je in deze omgeving. De gids kan je wijzen op de vele zangvogels in het bijzonder de kaapsekwikstaart, de eminiazanger en de boerenzwaluw.

Blauwe langstaartglansspreeuwHet is het goed mogelijk om de grijskopijsvogel, witkopbaardvogel, grijskopmeeuw, roodvleugelspreeuw, langstaart glansspreeuw (zie afbeelding) miereneter-chat, geelsnavelooievaar, reuze-, bonte- en gewone ijsvogel en zelfs de witkapbijeneter te spotten. In 2018 heeft het overmachtig geregend in Kenia waardoor ook de hamerkop en hadeda ibis zich hier heeft genesteld. De visarend heeft zijn nest gebouwd op de oever in de acaciabomen.
Kortom het is hier een vogelparadijs!

Je wordt met de boot afgezet op Crescent Island, een schiereiland in Lake Naivasha met een savanne landschap en acacia bomen. Het schiereiland is een overblijfsel van een krater en heeft de vorm van een halve maan. Er zijn hier meer dan 200 vogelsoorten gespot. Onder begeleiding van een lokale gids maak je een bijzondere wandeling op Crescent Island en geniet je volop van dit vogelparadijs. Het Afrikaans plaatje wordt helemaal compleet door de giraffen, zebra’s, gnoes, waterbokken, elanden, impala’s, nijlpaarden en buffels die in het landschap te vinden zijn.
Je overnacht weer aan Lake Naivasha

Dag 4: *(O,L,D) Hell's Gate National Park (N.P.)
Vandaag fiets je op een mountainbike onder begeleiding van een lokale professionele gids 14 km retour over een niet-geasfalteerde weg dwars door een indrukwekkende brede kloof. Aan beide zijden rijzen steile rotswanden van vulkanische gesteenten. Het is het enige nationale park in Kenia waar je langs groot wild zoals impala's, zebra's, buffels, giraffen, wrattenzwijnen, dikdiks en struisvogels fietst. Een uitzonderlijke belevenis!

Vervolgens maak je een wandeling door de Njorowa kloof en beklimt rotsen tot een uitzichtpunt. Je loopt en klautert door nauwe kloven en waadt door kleine beekjes.

Hell’s Gate N.P. is pas in 1984 geopend. De naam Hell’s Gate is afgeleid van de warmwaterbronnen die in dit park zijn geboord tot een diepte van 1700 meter, zonder teveel schade aan de omgeving te veroorzaken. De warme geisers (tot wel 300o) spuiten het water hoog op.
Je overnacht weer in Nakuru.

Dag 5: *(O,L,D) Lake Nakuru National Park (N.P.) & Baboon clif
Na je ontbijt rijd je naar de volgende bestemming. Vandaag ga je op safari in Lake Nakuru National Park. Midden in het park ligt een sodameer dat een broedplaats is voor de pelikaan en de flamingo. De grote en kleine flamingo leeft van het blauwalg dat in het sodahoudend water groeit. Het aantal flamingo’s kan oplopen tot 1 miljoen exemplaren.

Tussen de ontelbare vogels ga je op zoek naar steltlopers: plevieren, sterns, ooievaars, reigers, strandlopers, kluten. Het is zeer waarschijnlijk dat je de grote witte pelikaan aantreft. In dit meer zijn ook enkele meeuwen te vinden zoals de langstaart glansspreeuw (zie afbeelding website) lachstern, witwangstern en grijskopmeeuw. Verder zijn er roofvogels onder andere de Afrikaanse zwartkuifarend en Afrikaanse kroonarend. Natuurlijk ook zangvogels zoals de kleine rotslijster, jammergraszanger, roodbuikkliftapuit, dodaars, witkapbijeneter, pijlpuntbabbelaar en vorkstaartscharrelaar.

Behalve de grote hoeveelheid aan soorten vogels, zijn er ook 56 soorten zoogdieren te vinden zoals de buffel, eland, nijlpaard, witte- en zwarte neushoorn, leeuw en hyena. Je picknickt in het park op de Baboon clif waarvan je een overweldigend uitzicht hebt op het meer.
Je overnacht in Karen in een eco-lodge.

Dag 6: *(O,L,D) Lake Magadi, Olorgesaille
Na het ontbijt maak je kennis met je professionele vogelgids. De reis gaat naar het meest zuidelijk gelegen sodameer in Kenia: Lake Magadi. Het kan erg warm zijn. Het landschap waar je doorheen rijdt is dor en droog. Het is het leefgebied van de Maasai, een nomadenvolk dat door dit savanne landschap trekt met haar vee. Tijdens de tocht wordt een paar keer gestopt om vogels te spotten. 

Onderweg wordt de prehistorische opgravingsplaats Olorgesaille en het museum bezocht. Het archeologen echtpaar Leakey heeft hier opgravingen geleid vanaf 1942 en er zijn werktuigen gevonden. Het geeft je een indruk hoe in deze omgeving ruim een half miljoen jaar geleden werd geleefd. Na de picknick gaat de tocht verder naar het zuiden.

Het geïsoleerde Lake Magadi is al op afstand te ruiken. Vanwege het soda-houdend warme water trekt het specifieke vogels aan. OlorgasailleHet meer bevat een hoge concentratie van mineralen en zouten waardoor het vaak roze tot rood kleurt. Een fascinerend verschijnsel. Het meer vult zich via verschillende warmwaterbronnen waarin de temperatuur van het water kan oplopen tot 86 graden. 
Het is de leefomgeving van o.a. de maraboe, pelikaan, plevier, gans en eend en natuurlijk de prachtige roze flamingo's. Maar ook vinkjes zoals de blauwkopastrild en teugelastrid, zangvogels zoals kleine graszanger, de Senegalese krombek, de typische inheemse meeszanger en de witbuikkanarie komen hier voor. Er zijn meesjes gezien, in het bijzonder de marmerwever en klauwieren zoals de Taitaklauwier. Heel bijzonder is ook de Van der Decken's Hornbill, een neushoornvogel en Afrikaanse baardvogels zoals de roodvoorhoofd ketellapper.
Aan het einde van de dag rijd je terug naar Karen en overnacht in dezelfde lodge en kun je gebruik maken van het zwembad. 

Wij bieden dit pakket aan inclusief vervoer met een chauffeur die tevens vogelgids is. De accommodaties zijn zeker representatief en grotendeels met volpension. Meestal krijg je een lunchpakket mee van het hotel en wordt op prachtige natuurlijke locaties gepicknickt. Vol nieuwe indrukken en een prachtige ervaring rijker ga je weer naar huis. 

Ben je een enthousiaste vogelkenner dan is het mogelijk om de vogelreis te verlengen met het spotten van vogels bij meer specifieke vogelreservaten. Je kunt ook je vogelreis verlengen door een bezoek te brengen aan een nationale park of een project . Vraag een offerte aan via het aanvraagformulier individuele reis. Je kunt natuurlijk ook eerst algemene informatie opvragen of telefonisch contact opnemen.

Doordat je zelf je vlucht boekt, kun je op elk moment in het jaar vertrekken. Kijk ook voor meer informait ebij de link 'Reisinformatie'.

Reissom 6 dagen:
Bij vertrek 2 personen vanaf € 1.300 p.p.
Bij vertrek 4 personen vanaf € 1.150 p.p.

Inclusief:

 • Alle overnachtingen in goede middenklasse accommodaties
 • Maaltijden zoals aangegeven in programma (O,L,D). Meestal volpension
 • Transfer 1ste dag naar hotel
 • Transfer laatste dag naar vliegveld
 • Vervoer met chauffeur tevens gids
 • Alle activiteiten met gids zoals in programma is aangegeven
 • Informatiemap.

Exclusief:

 • (Inter)nationale vlucht
 • Maaltijden die niet zijn aangegeven in programma
 • Visum Kenia
 • Persoonlijke uitgaven, fooien, alcoholische en (fris)dranken
 • Toeslag op 1-persoonskamer
 • Reisverzekeringen inclusief ongevallen en repatriëring, ziektekostenverzekering en evt. annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten per boeking € 25
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15

De definitieve reissom is afhankelijk van de volgende factoren: de route die je wilt afleggen, hoeveel personen meegaan, aantal reisdagen, soort vervoermiddel, accommodatie, programma en natuurlijk je budget.