Tsavo East National Park & aan de Indische Oceaan 12 dagen

Met dit 12-daagse reisprogramma ga je op safari in Tsavo East N.P., het grootste nationale park in Kenia. Je wandelt onder begeleiding van een zeer ervaren gids door Arabuko Sokoke Forest Reserve waar dieren leven die nergens anders ter wereld voorkomen. Je gaat wandelen in de van zandsteen gevormde Marafa Depression en kanoën door een Mangrove bos. Je maakt kennis met de Maasai-, Kikuyu- en met de Giriama bevolking. Je komt met een bijzondere reiservaring terug. 

Reissom zie onderaan pagina

Reisprogramma 12 dagen 

* O= inclusief ontbijt. L= inclusief lunch, D= inclusief diner (O,L,D)
Dag 1:  *(D) Nairobi
Dag 2:  *(O,L,D)  Sikh Tempel, Tsavo East National Park (N.P.)
Dag 3 en 4: *(O,L,D) Tsavo East N.P.
Dag 5:   *(O,L,D) Tsavo East N.P.
Dag 6:   *(O,L,D) Watamu Turtle Watch
Dag 7:   *(O)  Gede ruïns
Dag 8:   *(O)  Watamu centrum en Bio-Ken Snake farm
Dag 9:   *(O)  Mida Creek: boardwalk, kanotocht en picknick op eiland
Dag 10: *(O)  Arabuko Sokoke Forest Reserve
Dag 11: *(O)  Marafa Depression
Dag 12: *(O)  Malindi 

Dag 1: *(D) Nairobi
Bij aankomst in Nairobi op het vliegveld Jomo Kenyatta International Airport word je verwelkomd door onze lokale partner en naar je comfortabele hotel of lodge gebracht net buiten Nairobi. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je de rest van de middag de omgeving verkennen en acclimatiseren.
Je overnacht in een hotel of eco-lodge.

Dag 2: *(O,L,D)  Sikh Tempel, Tsavo East National Park (N.P.)
Na het ontbijt reis je naar Tsavo East National Park in een safari mini bus met een panorama dak. Het is ruim vijf uur rijden. Een mooie gelegenheid om vanuit de wagen de omgeving te verkennen. Na 3 uur rijden maak je een tussenstop bij een Sikh tempel. Het is gebouwd in 1926 door de Sikh's, die behoren tot een vriendelijke gemeenschap. Zij volgen het sikhisme, een religieuze stroming uit Punjab (India) met als basisgedachten 1 God, gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen. Sikh's werden begin 1900 aangetrokken voor de aanleg van de spoorlijn Mombasa-Kampala.Tegenwoordig wonen ongeveer 20.000 Sikh's in Kenia. Er zijn 37 tempels over het hele land verspreid. 

Je kunt rustig rondlopen over het complex maar je bent verplicht om bedekte kleding te dragen en een hoofddoek. Je waant je weer in een totaal andere wereld en kijkt je ogen uit over zoveel schoonheid van gebouwen en kleurrijke mensen met hun specifieke cultuur. In de mensa/ grote eetzaal lunch je samen met de Indiers die behoren tot de vriendelijke Sikh gemeenschap. De lunch is uitgebreid en zeer smaakvol Indisch bereid.

Laat in de middag maak je al een eerste gamedrive in Tsavo East N.P.. 
Je overnacht in een ruime safari tent voorzien van een eigen douche, toilet en veranda of in een exclusieve kleinschalige lodge. Het terrein ligt in een oase van groene bomen en struiken.

Dag 3 en 4: *(O,L,D) Tsavo East N.P.
Je gaat op safari. Je krijgt een lunchpakket mee en picknickt in het park op één van de bijzondere locaties zoals bij de watervallen van Lugards Falls. In deze omgeving groeien veel acacia soorten en tamarinde's.

Rode olifantTsavo East N.P. is het grootste en oudste nationale park van Kenia. Het nationale park heeft genoeg ruimte voor een enorme diversiteit aan wildleven. De grootste populatie van de bedreigde antilopesoort, de Hunter's hartebeest leeft in dit gebied.

De grootste kudden olifanten vind je in dit uitgestrekte gebied van Tsavo East N.P., soms tot wel 100 exemplaren bij elkaar! Ook kun je grote groepen giraffen en leeuwen treffen. Vogelliefhebbers kijken hun ogen uit. 

De Athi en Tsavo rivier komen in dit park samen in de 200 km lange Galana rivier. De Galana rivier stroomt dwars door Tsavo East N.P.. In het regenseizoen verandert Lugards Falls in een woeste rivier en ontstaan indrukwekkende stroomversnellingen. Vlakbij Lugards Falls ligt Crocodile Point. Vanaf het uitzichtpunt kijk je veilig uit naar de reuze krokodillen en nijlpaarden. De safari gaat ook langs de 13 kilometer lange Leviathan Cave, een door stromende lava gevormde grot. Afhankelijk van waar de dieren zich bevinden kom je bij de Aruba Dam en Yatta escarpment.
Je overnacht in je lodge of tented camp. 

Dag 5: *(O,L,D) Tsavo East N.P.
Na het ontbijt maak je nog een gamedrive in de ochtend en reis je verder naar het oosten naar het kleine plaatsje Watamu aan de kust. In het uitgestrekte savanne landschap van Tsavo groeien veel soorten acacia bomen en de tamarinde. Langs en in de Galana rivier leven veel krokodillen en op de rivierbeddingen zie je oases met palmbomen. Ook groeien langs de route gigantische baobabs.

Aan de kust woont voornamelijk de Giriama bevolking. Zij werkt vooral in de visserij in zee, landbouw, natuurbehoud en het toerisme. 
Je overnacht in Watamu. 

Accommodaties in Watamu
Fair Reizen Kenia biedt zoveel mogelijk accommodaties aan die zich inzetten voor een schone milieu en natuurbehoud. In Watamu bevinden zich Eco- lodges en pensions nog geen 60 meter van een prachtig breed wit zandstrand of iets verder die aan deze kriteria voldoen. De accommodaties hebben weliswaar een verschillende prijsklasse en luxe, soms met een zwembad. Ze ondersteunen in de omgeving diverse natuurbehoud projecten, onderwijs, gezondheid en duurzaam toerisme zowel in daad en als financieel. Groenten en vlees voor de maaltijden worden zoveel mogelijk lokaal en biologisch ingekocht.

Vervoer
In deze vriendelijke omgeving kun je je gemakkelijk verplaatsen. Het is mogelijk om op eigen gelegenheid de meeste bezienswaardigheden te bezoeken. Dat kan met de volgende vervoersmiddelen; met een matatu (een mini busje), een tuktuk (een 3 wheeler), met een pikipiki (achter op de bromfiets), met de bodaboda (achter op de fiets) of met een taxi. Maar je vervoer kan natuurlijk ook door ons georganiseerd worden.

Dag 6: *(O,L,D) Watamu Watamu Turtle Watch (optioneel)

Dode tak op het strandDe dagen in Watamu zijn vrij in te vullen. Een aanrader is om bij zonsopgang een wandeling te maken over het spierwitte strand. De zon stijgt als een enorme kleurrijke bal uit het water op. Een wonderlijke ervaring vroeg in de ochtend.

Het is ook zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan de organisatie Watamu Turtle Watch (optioneel). Het ligt niet ver van de accommodaties. Turtle Watch vangt zeeschildpadden op die verstrikt zijn geraakt en gewond in vissersnetten en verzorgt ze. Verder telt de organisatie de nesten op het strand en markeert ze. Ze beschermt de eieren waar het nodig is. De net uit het ei gekomen schildpadjes worden naar zee geleid. Onderweg kunnen ze o.a. door krabben op het strand worden aangevallen.

Kies je voor de accommodatie Mwamba Field Study Centre, dan kun je vanaf het terrein, de ‘Nature Trail’ lopen door het aangrenzende bos op zandgrond! Door het bos en op het terrein van het pension slingeren Sykes aapjes. Mwamba is een bijzondere plek waar toeristen, onderzoekers uit de hele wereld en de lokale bevolking samen komen. De maaltijden worden samen gegeten en ook de afwas doe je samen. Er is een levendige uitwisseling van culturele verschillen. Toeristen krijgen alle ruimte om met de onderzoekers een dag mee te kijken of te helpen. Afhankelijk van de onderzoeken die op dat moment lopen, kun je vogelsoorten tellen of ringen en meehelpen om onderzoeksgegevens te analyseren. Je kunt meehelpen om kleine zeeschildpadjes te redden van aanvallen van de krabben, het planten van jonge mangrove bomen of een school bezoeken. Niets hoeft maar het kán en is absoluut een unieke vakantie invulling door betrokken te worden bij natuurbehoud in Kenia.

Dag 7: *(O) Gede ruïns (optioneel)
Vandaag kun je de Gede ruïnes bezichtigen niet ver van de kust. Gede is een historisch erfgoed en dateert uit de 14e eeuw. Het was een welvarende islamitische handelsnederzetting van de Swahili bevolking tot in de 17e eeuw. In die periode stond het midden in het oerwoud. Er werd handel gedreven met in eerste instantie de Omani en andere Arabieren, daarna met de Portugezen en vervolgens met de Chinezen vanuit zee. Nu is er een mystieke stadsruïne overgebleven. 

Dag 8: *(O) Watamu centrum en Bio-Ken Snake farm (optioneel)
Loop een uur langs het strand en je bent in Watamu centrum. Het is een gezellig groot dorp en bij de Italiaan kun je een heerlijk ijsje eten. Vanuit het centrum neem je een tuktuk naar het kleine onderzoekscentrum Bio-Ken Snake farm. Ze doen onderzoek naar slangen en melken het slangengif voor gebruik als antiserum. Zij geven een rondleiding langs de grote collectie slangen.

Aan de kust kom je veel Italianen tegen. Tientallen jaren geleden zijn zij om dubieuze redenen in Malindi en Watamu neergestreken. Hun invloed is groot. Dit heeft tot gevolg gehad dat veel Kenianen nu ook Italiaans spreken (in plaats van dat Italianen Swahili spreken, de algemene taal in Kenia).

Dag 9:*(O) Mida Creek: boardwalk, kanotocht en picknick op eiland (optioneel)
Hoe zou je het vinden om in een uitgeholde boomstam te kanoën of in een kanoe door een mangrove bos in ‘Mida Creek’ naar een eiland toe. 

Kanoen in Mida CreekHier kun je zwemmen en picknicken. Voor de vogelliefhebbers is Mida Creek een paradijs. Mangrove bossen zijn van groot belang voor het in stand houden van de kustlijn. De zee krijgt hierdoor geen kans om land weg te slaan. Mangrove bomen groeien in ondiep zout water en zijn broedplaatsen voor vissen, krab, garnalen en koraalrifvissen. Bovendien is het een leefgebied voor oesters en andere schelpdieren. Mangrove hout is bestand tegen insecten en rotten en daardoor zeer waardevol. Veel kust- en inheemse gemeenschappen gebruiken het hout voor bouwen van huizen en als brandstof voor het bereiden van voedsel. De dichte wortelstelsel van mangrovebossen helpt om erosie te voorkomen en om koraalriffen te beschermen.

Ook kun je een wandeling maken over een flexibele hangbrug gemaakt uit natuurlijk materiaal; de Boardwalk. De hangbrug is over een gedeelte van de mangrove bos gebouwd. In het heldere water dat uit de Indische Oceaan komt zien we vele kleine dieren zoals krabbetjes.

Dag 10: *(O) Arabuko Sokoke Forest Reserve (optioneel)
Vroeg in de ochtend vertrek je naar Arabuko Sokoke Forest, het grootste overgebleven natuurlijke bos aan de oostkust van Afrika. Er leven dieren die nergens anders ter wereld voorkomen zoals het goudstuitslurfhondje is uniek. Er leven 240 soorten vogels en nog meer soorten vlinders in dit bos. Met een beetje geluk, zie je de kleine bosolifant en de Sokoke Scops uil. 

Dag 11: *(O) Marafa Depression (optioneel)
Marafa DepressionVandaag vertrek je vroeg als het nog koel is met een taxi naar Marafa Depression dat 70 km ten noorden van Watamu ligt. Marafa Depression wordt ook Hell's kitchen of Nyari genoemd. Nyari in de Swahili taal betekent ‘de plek dat zelf is gebroken’. Het is een zeer grillige kloof van zandsteen gevormd door de speling van wind, regen en in vroegere tijden door overstromingen. Het zandsteen vormt door de verschillende kleuren en vorm een bijzondere rotsformatie. Een gids vertelt je de legende achter de ‘Place broken by itself’ en begeleid je tijdens de wandeling in de kloof. Afhankelijk van het seizoen kan het erg heet zijn.

Dag 12: *(O) Malindi (optioneel)
Malindi ligt in de delta van de Galana rivier. Je vindt hier de meest uiteenlopende bevolkingsgroepen zoals de Swahili, Orma, Pokoma, Bajun, Somali én Italianen. In 1498 arriveerde de Portugees Vasco da Gama maar daarvoor zijn de Chinezen al langs geweest. Aan de rand van Malindi staat het Vasco da Gamakruis met het wapen van Portugal. Het kruis is vervaardigd uit Portugees kalksteen. Er zijn veel kleine winkeltjes en een overdekte markt voor toeristen waar je souvenirs kunt kopen.

Aan het einde van de middag brengt je chauffeur je naar Moi International Airport in Mombasa. Met een tussenstop in Nairobi vlieg je weer terug naar Amsterdam/Schiphol. 

Vraag een offerte aan via het aanvraagformulier individuele reis. Je kunt natuurlijk ook eerst algemene informatie opvragen of bellen. De definitieve reissom is afhankelijk van het aantal personen, budget en keuze accommodatie. 

Meer informatie over praktische zaken vind je via de link 'Reisinformatie'.

Reissom: op basis van 2 personen vanaf € 1.500,- p.p. Extra kosten rond € 300,- p.p.

Inclusief:

 • Alle overnachtingen
 • Maaltijden zoals aangegeven in programma (O,L,D). Grotendeels volpension
 • Vervoer met Engelssprekende gids t/m dag 5
 • Transfer 1ste dag naar hotel
 • Transfer laatste dag naar vliegveld Mombasa
 • Activiteiten met gids zoals in programma is aangegeven
 • Entree park :Tsavo East N.P., 
 • Informatiemap

Exclusief:

 • International vlucht
 • Visum
 • Ziektekostenverzekering, reisverzekering inclusief ongevallen en repartriëring, evt. annuleringsverzekering
 • Persoonlijke uitgaven, fooien, alcoholische en (fris)dranken
 • Optionele excursies en bezienswaardigheden zoals aangegeven in programma
 • Toeslag 1-persoonskamer
 • Reserveringskosten per boeking € 25,-
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15,-