Safari's & Strand ánders 16 dagen

Combinatiereis: Safari's en diverse lokale initatieven

Dag 1: *(D)   Nairobi
Dag 2 en 3: *(O,L,D) Masai Mara National Reverve (N.R.)Jachtluipaard MasaiMara
Dag 4: *(O,L,D)  Masai Mara N.R., Narok Maasaï museum
Dag 5: *(O,L,D)  Lake Nakuru National Park (N.P.)
Dag 6: *(O,D)    Karen Blixen museum
Dag 7: *(O,L,D) Tsavo East National Park (N.P.)
Dag 8 en 9 *(O,L,D) Tsavo East N.P.
Dag 10: *(O,L,D) A Rocha Kenya, zwemmen, vogelproject
Dag 11: *(O,L,D) Watamu Turtle Watch
Dag 12: *(O,L,D)  Gede ruïns
Dag 13: *(O,L,D)  Watamu centrum en Bio-Ken Snake farm
Dag 14: *(O,L,D)  Mida Creek: boardwalk, kanotocht en picknick op eiland 
Dag 15: *(O,L,D)  Arabuko Sokoke Forest Reserve
Dag 16: *(O)  Malindi

Wie wil nu niet op safari?

Je reist met een ervaren gids door nationale parken en reservaten. Iedere park en reservaat heeft zijn eigen sfeer dat bepaald wordt door het landschap en de bijzondere dieren.
Je gaat naar: 

 • Masai Mara N.R. om zijn katachtige roofdieren en de spectaculaire migratie van de tienduizenden gnoes en zebra's.
 • Lake Nakuru N.P. vanwege het zoutmeer dat roze en wit kleurt van de flamingo's. 
 • Tsavo East N.P. om de grootste populaties olifanten van Kenia te vinden
 • Arabuko Sokoke Forest aan de kust omdat hier dieren leven die nergens anders in de wereld voorkomen.
 • de Indische Oceaan om te genieten van de brede witte stranden en de zee.
 • meerdere interessante initiatieven op het gebied van natuurbehoud.

Reissom (zie onderaan voor meer informatie):

Op basis van 2 personen vanaf € 2.050 p.p.
Op basis van 4 personen vanaf € 1.700 p.p. 
Bijkomende kosten bezienswaardigheden aan de kust en overige maaltijden ongeveer € 350 p.p.

Reisprogramma 16 dagen

* (O,L,D): O= inclusief ontbijt, L= inclusief lunch, D= inclusief diner 
Dag 1: *(D)
Bij aankomst in Nairobi word je op het vliegveld Jomo Kenyatta International Airport verwelkomd door je gids en naar je comfortabele hotel of lodge gebracht net buiten Nairobi. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je de omgeving nog verkennen. 

Dag 2: *(O,L,D) Masai Mara National Reserve (N.R.)
Na je ontbijt vertrek je naar Masai Mara N.R.. Het vervoersmiddel waarmee je op safari gaat is een safari mini bus waarvan het dak open kan. Wanneer je staat, heb je 360º uitzicht. Het is ruim vijf uur rijden naar de ingang van het park. Je luncht onderweg en in de middag maak je een eerste gamedrive in het reservaat. 
Je overnacht twee nachten in een safari tent voorzien van een privé douche, toilet en met een eigen veranda.
Optioneel: het is mogelijk om te overnachten in een lodge die in een duurdere prijsklasse valt met bijhorende voorzieningen. 

Dag 3: *(O,L,D) Masai Mara N.R.
Vandaag sta je vroeg op om bij zonsopgang op pad te gaan in het park. Het landschap is heuvelachtig met uitgestrekte savannen, rivieren en diepe kloven. Je krijgt een lunchpakket mee en nuttigt het in het park op een mooie uitzichtpunt. Masai Mara N.R. is bekend om zijn grote populatie katachtige roofdieren. Ook is de kans groot dat je de 'Big Five': olifant, neushoorn, jachtluipaard, leeuw en buffel tegenkomt en beleef je de Afrikaanse zonsondergang op de grote vlaktes. 
Je overnacht in een safari tent voorzien van een privé douche en toilet. 

Dag 4: *(O,L,D) Masai Mara N.R., Narok optioneel: Maasaï museum
Nadat je hebt ingepakt maak je in de ochtend nog een laatste gamedrive. Vervolgens rijd je in de middag naar je volgende accommodatie in Narok aan de rivier Ewaso Ngiro. In Narok en omgeving woont voornamelijk de Maasaï, Kikuyu en Kisii bevolking. De rest van de middag is vrij te besteden. Het is mogelijk om een wandeling te maken langs deze meanderende rivier. Optioneel: in Narok kun je het kleine Maa museum bezoeken. Het museum geeft een goede indruk van de gewoontes van de Maasaï bevolking.
Je overnacht in een boomhut ook wel 'Treetop house' genoemd. Het is gebouwd uit natuurlijk materiaal in een reusachtige acaciaboom. De kans is groot dat je apen door de bomen ziet swingen. Het heeft een prachtig uitzicht over de rivier. Er is een toilet en een aparte ruimte om je te wassen op de Keniaanse manier. Deze accommodatie is exclusief en tegelijk sober. De Keniaanse maaltijden zijn echter overdadig. 

Dag 5 *(O,L,D) Lake Nakuru National Park (N.P.)
Je vertrekt vroeg en rijdt in ongeveer 3 uur rijden naar Lake Nakuru N.P.. Je gaat weer op safari. Lake Nakuru N.P. ligt bijna 2000 meter boven zeeniveau. Midden in het park ligt een groot meer en dat maakt dit park zo bijzonder. Het zoutmeer is een broedplaats voor de grote witte flamingo's, de kleine roze flamingo's en pelikanen. Het omliggende landschap staat vol met de typische yellowfever bomen. Je vindt onder andere de zeldzame zwarte neushoorn, giraffen, buffels en veel bavianen. Voor de olifant is dit park te klein. 
Op een plateau, de Baboon-cliff wordt geluncht en heb je een fantastisch uitzicht over het meer en park. Je verblijft in een hotel met zwembad vlakbij Lake Nakuru N.P.. 

Dag 6: *(O,D) Karen Blixen museum
Na een rustig ontbijt vertrek je naar Karen. Het is weer drie uur rijden. Je bezoekt het Karen Blixen museum, een historisch landhuis. Vanaf 1914 heeft de Deense Isak Dinesen alias Karen Blixen hier gewoond en begon zij een koffieplantage. Op deze locatie is ook haar autobiografische boek "Out of Africa' verfilmd. Je kunt de sfeer ervaren van de koloniale tijd. 
Je overnacht in een hotel niet ver van het museum, waar je een frisse duik kunt nemen in het zwembad. 

Dag 7: *(O,D) Tsavo East National Park (N.P.)Ndololo Safari Camp
Je staat vroeg op want het wordt een lange reisdag. Het is ruim vijf uur rijden naar Tsavo East N.P.. In de middag maak je al je eerste gamedrive. 
Je overnacht in het park aan de rivier Voi. Je accommodatie is een luxe tented camp, ruim opgezet met een veranda en voorzien van een eigen douche en toilet. Het terrein ligt in een oase van groene bomen en struiken. 

Dag 8: *(O,L,D) Tsavo East N.P.
Vandaag ga je de hele dag op safari. Je krijgt een lunchpakket mee en picknickt in het park op één van de bijzondere locaties zoals bij de stroomversnellingen van Lugards Falls.
Tsavo East N.P. is het grootste en oudste nationale park van Kenia met een grote diversiteit aan wildleven. Ook in dit park leven de 'Big Five': olifant, neushoorn, jachtluipaard, leeuw en buffel. Grote kudden olifanten vind je alleen hier omdat ze alle ruimte hebben. 

De Athi en Tsavo rivier komen in dit park samen in de 200 km lange Galana rivier. De Galana rivier stroomt dwars door Tsavo East N.P.. In het regenseizoen verandert Lugards Falls in een woeste rivier en kun je indrukwekkende stroomversnellingen zien. Vlakbij Lugards Falls ligt Crocodile Point. Hier kun je vanaf het uitzichtpunt veilig naar de reuze krokodillen en nijlpaarden kijken. 
De safari gaat ook langs de 13 kilometer lange Leviathan Cave, die door stromende lava is gevormd. Afhankelijk van waar de dieren zich bevinden, kom je bij Aruba Dam en Yatta escarpment.  

Dag 9: *(O,L,D) Tsavo East N.P.Olifanten van Tsavo East

Na het ontbijt maak je nog een gamedrive in de ochtend en reis je verder naar het oosten naar het kleine plaatsje Watamu aan de kust. In het uitgestrekte savanne landschap van Tsavo groeien veel soorten acacia bomen en de tamarinde. Langs en in de Galana rivier leven veel krokodillen en op de rivierbeddingen zie je oases met palmbomen. Ook groeien langs de route gigantische baobabs
Je overnacht in Watamu. 


Accommodaties in Watamu
Fair Reizen Kenia biedt zoveel mogelijk accommodaties aan die zich inzetten voor een schone milieu en natuurbehoud. In Watamu bevinden zich Eco- lodges en pensions nog geen 60 meter van een prachtig breed wit zandstrand of iets verder die aan deze kriteria voldoen. De accommodaties hebben weliswaar een verschillende prijsklasse en luxe, soms met een zwembad. Ze ondersteunen in de omgeving diverse natuurbehoud projecten, onderwijs, gezondheid en duurzaam toerisme zowel in daad en als financieel. Groenten en vlees voor de maaltijden worden zoveel mogelijk lokaal en biologisch ingekocht.

 De volgende dagen kun je genieten van zon, zee en strand aan de kust. Je hebt alle tijd om op eigen gelegenheid onderstaande bezienswaardigheden te bezoeken en zelfs deel te nemen aan sommige initiatieven. Deze zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Je kunt in Watamu de bezienswaardigheden bereiken door een taxi te huren of met de matatu (kleine bus) te rijden, de tuk tuk (3-zits brommer), achter op de piki piki (brommer), de boda boda (fiets), of lopend. Behalve een bezoek aan Arabuko Sokoke Forest onder begeleiding van een gids, zijn de beschreven dagbestedingen niet in de reissom inbegrepen. 

Dag 10: *(O,L,D)  A Rocha Kenya, zwemmen, vogelproject (optioneel)
Je kunt de dag vrij invullen met een wandeling langs het strand of heerlijk luieren aan zee of bij het zwembad van Turtle Bay Beach Club. Een aanrader is een wandeling maken over het spierwitte strand bij zonsopgang. De zon stijgt als een enorme kleurrijke bal uit het water op.

Kies je voor de accommodatie bij Mwamba dan kun je vanaf het terrein de 'Nature Trail' lopen door het aangrenzende bos. Door het bos en op het terrein van het pension slingeren Sykes aapjes. Mwamba is een bijzondere plek waar toeristen, onderzoekers uit de hele wereld en de lokale bevolking samen komen. De maaltijden worden samen gegeten en ook de afwas doe je samen. Er is een levendige uitwisseling van culturele verschillen. 
Toeristen krijgen alle ruimte om met de onderzoekers een dag mee te kijken of te helpen. Je kunt vogelsoorten tellen of ringen en meehelpen om onderzoeksgegevens te analyseren. Je kunt meehelpen om kleine zeeschildpadjes, net uit het ei, te redden van de krabben, het planten van jonge mangrove bomen, enz.. Niets hoeft maar het is allemaal mogelijk en absoluut een unieke vakantie invulling door betrokken te worden bij natuurbehoud in Kenia.

Dag 11: *(O,L,D) Zeeschildpadden, zwemmen, snorkelen (optioneel)
In Watamu kan het vervoer door Fair Reizen Kenia georganiseerd worden. Als je op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden wilt bezoeken dan kan dat met de matatu (een mini van), de tuktuk (een 3 wheeler), met de de pikipiki (achter op de bromfiets) en met de bodaboda (achter op de fiets). 

In de middag kun je een bezoek brengen aan de organisatie Watamu Turtle Watch die niet ver van de accommodaties ligt. Turtle Watch vangt o.a. zeeschildpadden op die verstrikt zijn geraakt en gewond in vissersnetten en verzorgt ze. Verder telt de organisatie de nesten op het strand en markeert ze. Ze beschermt de eieren waar het nodig is. De net uit het ei gekomen schildpadjes worden naar zee geleid. Onderweg kunnen ze o.a. door krabben op het strand worden aangevallen. 

Dag 12: *(O,L,D) Gede ruïns (optioneel)Gede Ruïns
Vandaag bezichtig je de Gede ruïns niet ver van de kust. Gede ruïns is een historisch erfgoed en dateert uit de 14e eeuw. Het was een welvarende, islamitische handelsnederzetting van de Swahili bevolking tot in de 17e eeuw. In die periode lag het midden in het oerwoud. Er werd handel gedreven met in eerste instantie de Omani en andere Arabieren, daarna met de Portugezen en vervolgens met de Chinezen. Nu is er een mystieke stadsruïne overgebleven. Vanuit de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de ruïnes. 

Dag 13: *(O,L,D) Watamu centrum, ijsje eten, Bio-Snake farm (optioneel)
Je kunt in nog geen uur langs het strand naar Watamu centrum lopen. Het is een gezellig groot dorp en bij de Italiaan kun je een heerlijk ijsje eten.Aan de kust woont voornamelijk de Giriama bevolking. Zij werkt vooral in de visserij in zee, landbouw, natuurbehoud en het toerisme. 

Ook kom je aan de kust veel Italianen tegen. Tientallen jaren geleden zijn zij om dubieuze redenen in Malindi en Watamu neergestreken. Hun invloed is groot. Dit heeft tot gevolg gehad dat veel Kenianen nu ook Italiaans spreken (in plaats van dat Italianen Swahili spreken, de algemene taal in Kenia).

Vanuit het centrum neem je een tuktuk naar het kleine onderzoekscentrum Bio-Ken Snake farm. Ze doen onderzoek naar slangen en melken het slangengif voor gebruik als antiserum. Zij biedt rondleidingen aan langs de grote collectie slangen.

Dag 14: *(O,L,D) Mida Creek: kanotocht, boardwalk, picknicken op een eiland (optioneel)
Je gaat in een uitgeholde boomstam of in een kanoe varen door de mangrove bos in 'Mida Creek' naar een eiland toe waar je kunt zwemmen en picknicken. Voor vogelliefhebbers is Mida Creek een paradijs. Je kunt samen met de lokale gids een paar jonge mangrove boompjes planten. 
Ook kun je een wandeling maken over een hangbrug oftewel 'the Boardwalk'. Het is een flexibele hangbrug die vervaardigd is uit natuurlijk materiaal. In het heldere water dat uit de Indische Oceaan komt, zwemmen veel kleine dieren mee zoals krabbetjes. 

Kanoen Mida Creek2

Kanoen Mida Creek
Dag 15: *(O,L,D) Arabuko Sokoke Forest (optioneel)
Vroeg in de ochtend vertrek je naar Arabuko Sokoke Forest, het grootste, overgebleven natuurlijke bos aan de oostkust van Afrika. Er leven dieren die nergens anders ter wereld voorkomen, vooral het goudstuitslurfhondje is uniek. Er leven 240 soorten vogels en nog meer soorten vlinders in dit bos. Met een beetje geluk zie je de zeldzame kleine bosolifant en de Sokoke Scops uil. 

Dag 16: *(O)  Malindi (optioneel)
Malindi ligt in de delta van de Galana rivier. Je vindt hier de meest uiteenlopende bevolkingsgroepen zoals de Swahili's, Orma's, Pokoma's, Bajuns, Somalische vluchtelingen én Italianen! De stijl van de huizen is een mengeling van Arabische ornamenten, westerse en Afrikaanse invloeden. Veel daken zijn bedekt met de Makuti bladeren van palmbomen. In 1498 arriveerde de Portugees Vasco da Gama maar daarvoor waren de Chinezen al langs geweest. Aan de rand van Malindi staat het Vasco da Gamakruis met het wapen van Portugal. Het kruis is vervaardigd uit Portugees kalksteen. Er zijn veel kleine winkeltjes en een overdekte markt voor toeristen waar je rond kunt struinen en souvenirs kunt kopen. 

Aan het einde van de middag word je met een taxi naar het vliegveld Moi International Airport in Mombasa gebracht. Met een tussenstop in Nairobi vlieg je weer terug naar Amsterdam/Schiphol. 

Reissom (zie onderaan voor meer informatie):

Op basis van 2 personen vanaf € 2.050 p.p.
Op basis van 4 personen vanaf € 1.700 p.p. 
Bijkomende kosten bezienswaardigheden aan de kust en overige maaltijden ongeveer € 350 p.p.

Inclusief:

 • Alle overnachtingen
 • Vervoer met safari mini bus dag 2 t/m 9
 • Maaltijden zoals aangegeven in programma (O,L,D). Grotendeels volpension
 • Engelssprekende privéchauffeur tevens gids
 • Transfer 1ste dag naar hotel
 • Transfer laatste dag naar vliegveld Mombasa of Malindi
 • Activiteiten met gids zoals in programma is aangegeven
 • Entree Karen Blixen museum
 • Entree parken Masai Mara N.R., Lake Nakuru N.P., Tsavo East N.P.
 • Informatiemap

Exclusief:

 • Internationale vlucht
 • Maaltijden die niet zijn aangegeven in programma
 • Bezienswaardigheden
 • Visum Kenia
 • Persoonlijke uitgaven, fooien, alcoholische en (fris)dranken
 • Toeslag op 1-persoonskamer
 • Verzekeringen: reisverzekering inclusief ongevallen en repatriëring, ziektekosten verzekering en evt. annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten per boeking € 25
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15

De reissom is afhankelijk van het aantal personen dat meegaat, soort vervoersmiddel, keuze accommodatie en natuurlijk je budget. Vraag een offerte aan via het aanvraagformulier individuele reis. Je kunt ook eerst algemene informatie opvragen of telefonisch contact opnemen. 

Meer informatie over praktische zaken vind je via de link 'Reisinformatie'.