Lake Victoria, Safari's & Strand 22 dagen

Zoek je een actieve en gevarieerde reis?

Tower Hell,s Gate

Reisroute 22 dagen
Dag 1: *(D): aankomst in Nairobi/ Jomo Kenyatta International Airport
Dag 2: *(O,D) safari in Masai Mara N.R.
Dag 3: *(O,L,D) safari in Masai Mara N.R.
Dag 4: *(O,L,D) safari in Masai Mara N.R.
Dag 5: *(O,L,D) op stap met de Maasai, Narok
Dag 6: *(O,D) reisdag naar Rusinga Island, Beeldhouwers van Tabaka
Dag 7: *(O,L,D) Rusinga Island; vissershaven, gezondheidscentrum
Dag 8: *(O,L,D) boottocht op Lake Victoria en bezoek eilanden Mbasa, Mfangano en Takawiri
Dag 9: *(O,D) reisdag naar Nakuru
Dag 10: *(O,L,D) safari in Lake Nakuru National Park
Dag 11: *(O,L,D) uitzichtpunt en optioneel wandeling Menengai Crater
Dag 12: *(O,D) historische plaats Kariandusi en Lake Elementaita
Dag 13: *(O,L) hotsprings Lake Elementaita en boottocht Lake Naivasha
Dag 14: *(O,L,D) fietsen en wandelen in Hell's Gate National Park
Dag 15: *(O,L,D) ananasvelden van Del Monte, picknicken bij de watervallen Fourteen Falls
Dag 16 t/m 18 *(O,L,D (geen lunch inbegrepen op dag 16) safari in Tsavo East National Park, bezoek Sikh Tempel
Dag 19 t/m 21 *(O,L,D) Watamu, optioneel: Mida Creek, Arabuko Sokoke forest, A Rocha Kenya, Gede ruïnes
Nacht 22: vlucht vanaf Malindi of Mombassa met een tussenstop in Nairobi naar Schiphol
Dag 22: aankomst Amsterdam/Schiphol

Reissom:
Op basis van 2 personen vanaf € 3.550,-. Optionele bezienswaardigheden p.p. rond € 150,-
Op basis van 4 personen vanaf € 2.950,-. Optionele bezienswaardigheden p.p. rond € 125,-

Reisprogramma 22 dagen

*O= inclusief ontbijt, L=inclusief lunch, D= inclusief diner (O,L,D)
Dag 1:  *(D) Vlucht Amsterdam / Schiphol – Nairobi / Jomo Kenyatta International Airport 
Je wordt op het vliegveld opgewacht en naar je eerste verblijf gebracht net buiten Nairobi. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je acclimatiseren en de omgeving verkennen. 

Dag 2: *(O,D) Masai Mara National Reserve (N.R.) 
Na het ontbijt vertrek je met je gids in een safari mini bus met een opklapbaar dak naar Masai Mara N.R.. Het is minimaal vijf uur rijden naar de ingang van het park. Je luncht onderweg en aan het einde van de middag maak je een eerste gamedrive in het reservaat. Je slaapt drie nachten in een safari tent voorzien van een eigen douche en toilet en met een veranda. 
Optioneel: het is mogelijk om te overnachten in een lodge die in een duurdere prijsklasse valt met bijhorende voorzieningen. 

Dag 3:  *(O,L,D) Masai Mara N.R. 
Vandaag sta je vroeg op om bij zonsopgang op pad te gaan Jachtluipaardenin het park. Het landschap is heuvelachtig met uitgestrekte savannen, rivieren en diepe kloven. Je krijgt een lunchpakket mee, want je gaat de hele dag op safari en zal op een mooie en veilige plek in Masai Mara picknicken. Masai Mara N.R. is bekend om zijn grote populatie katachtige roofdieren. Ook is de kans heel groot dat je onder andere de 'Big Five': olifant, neushoorn, jachtluipaard, leeuw en buffel tegenkomt en beleef je de Afrikaanse zonsondergang op de grote vlaktes. Je overnacht in een safari tent voorzien van een privé douche en toilet. 

Dag 4:   *(O,L,D) Masai Mara N.R., op stap met de Maasai krijgers
In de ochtend maak je nog een laatste gamedrive in het reservaat. Vervolgens lunch je bij je accommodatie en gaat in de middag op stap met de Maasai. De Maasai is één van de 42 bevolkingsgroepen in Kenia maar spreken samen met de Samburu, Njemps en Turkana's het meest tot de verbeelding door hun uiterlijk en trotse houding. De meesten leven nog een nomadische bestaan. Zij trekken rond met hun vee dat meestal bestaat uit koeien en geiten. In de koloniale periode rond 1900 werden zij door de Britten verdreven naar eht zuiden waaronder in en rond het Masai Mara National Reserve. Tijdens een wandeling krijg je informatie over het gebruik van medicinale planten. Zij vertellen je welke bessen giftig zijn en welke schors gebruikt worden om giftige pijlen te maken. Tandenborstels halen ze iedere dag vers van de boom.

Dag 5: *(O,L,D) op stap met de Maasai krijgers, Narok
Nadat je hebt ingepakt en ontbeten ga je weer op stap met de Maasai krijgers, de Morons. Je bezoekt hun dorp (Manyatta). Zij brengen je naar de initiatieplek waar jonge mannen samen hun initiatie doorlopen. Een onderdeel van hun initiatieritueel is de besnijdenis dat zonder verdoving wordt uitgevoerd.
Na je lunch vervolg je de reis naar je volgende accommodatie in Narok aan de rivier Ewaso Ngiro. Je kunt een mooie wandeling maken langs deze meanderende rivier. In Narok en omgeving woont voornamelijk de Maasaï, Kikuyu en Kisii bevolking.
Je overnacht in een eenvoudige boomhut de 'Treetop house' gebouwd in een enorme acaciaboom. Het heeft een prachtig uitzicht over de rivier. Er is een toilet en een aparte ruimte om je te wassen op de Keniaanse manier. De apen swingen door de takken. Deze accommodatie is exclusief en tegelijk sober. De maaltijden zijn echter overdadig. 

Dag 6: *(O,L,D) Reisdag naar Rusinga Island, beeldhouwers in Tabaka
Na het ontbijt aan de voortkabbelende Ewaso Ngiro rivier maak je op weg naar Rusinga Island een tussenstop in Tabaka. Je bekijkt de afgravingen waar zeepsteen wordt gewonnen. Je komt langs beeldhouwwerkplaatsen waar de beelden uit zeepsteen worden verkocht door de Kisii bevolking. De Kisii zijn wereldberoemd om hun beeldsnijkunst. Daarna rijd je verder naar Rusinga Island en maak je kennis met je nieuwe gids en tevens gastheer. Hij zal je begeleiden door zijn geboortegebied. In deze streek leeft voornamelijk de Luo bevolking.
Je verblijft drie nachten bij een Luo familie in een traditionele accommodatie. Dit is een unieke kans om hun leven van dichtbij te ervaren en tot uitwisseling te komen met dit vriendelijke volk. 's Avonds ga je naar Kiahera om de spectaculaire zonsondergang te zien over Lake Victoria. 

Dag 7: *(O,L,D) Rusinga Island; bezoek vissershaven en gezondheidscentrum
Lake Victoria is het op één na grootste zoetwatermeer ter wereld en zo groot als Ierland. De rivier de (Witte) Nijl is ongeveer 6695 km lang en ontspringt in Rwanda. De Witte Nijl stroomt verder noordwaarts door Oeganda in Lake Victoria. Rusinga Island is een schiereiland in Lake Victoria en het leefgebied van de Luo bevolking. Zij leeft van de landbouw en de visserij. Je maakt een korte wandeling naar het vissershaventje waar je ziet hoe de vissersnetten worden gerestaureerd. Een andere bron van inkomsten voor de vrouwen is, het vlechten van manden en matten van de Hyacint moerasplant.
Het schiereiland heeft een schrikbarend hoog percentage AID's/HIV slachtoffers. In de ochtend volgt een rondleiding in het gezondheidscentrum 'Rusinga Island Trust'. Je luncht weer bij de accommodatie en in de middag wordt gezamenlijk een jong boompje geplant als compensatie van de kampvuren. 's Avonds vaar je met vissers op Lake Victoria en volg je het spectaculaire schouwspel van de Omena vis.
Je overnacht in een banda of in een traditionele woning bij een Luo familie thuis.

Dag 8: *O,L,D) Boottocht op Lake Victoria en bezoek Rusinga (schier)Island, Takawiri, Mfangano and Bird Island
Vandaag vertrek je met een motorboot naar Mfangano Island, waar de (Aba)Suba bevolking leeft. Je loopt ongeveer een uur de heuvels op door het bos naar Kwitone Rock Art. Hier zijn de 3000 jaar oude rotstekeningen van het Pygmeeën volk of Batwa volk. Terug bij de boot, gaat de boottocht verder naar het Abasuba museum, waar een impressie te zien is van de Abasuba bevolking.visarend
Je picknickt op het eiland Takawiri waar ook gezwommen kan worden. Aan het eind van de middag vaar je rond Bird Island. Het is een broedplaats voor bijzondere vogels zoals de ibis, hamerkop, kleine witte reiger, visarend en wevers met hun nesten. Een hoogtepunt is het bekijken van de grote prehistorisch uitziende monitorvaraan. Met onvergetelijke indrukken keer je terug en in de avond eet je weer op Rusinga Island.
Je laatste nacht in een banda of in een traditionele woning bij een Luo familie thuis. 

Dag 9: *(O,D) Reisdag naar Nakuru
Je staat vroeg op want er volgt een lange reisdag naar Nakuru. De route gaat langs kleine dorpen en de shamba's (velden). Het landschap verandert langzaam en je komt ook langs de enorme theeplantages. Dit gebied wordt voornamelijk bewoond door twee bevolkingsgroepen, de Luhya en de Kikuyu. Aangekomen in Nakuru verblijf je drie nachten in een resort met zwembad.

Dag 10: *(O,L,D) Lake Nakuru National Park
Je gaat vandaag op safari rondom het meer in Lake Nakuru National Park op ongeveer 2000 meter boven zeeniveau. Het meer is een broedplaats voor flamingo's en pelikanen. Op de Baboon-cliff heb je een prachtig uitzicht over het meer. Het omliggende landschap is bezaaid met de yellowfever trees. Hier vind je o.a. de witte- en de zwarte neushoorn, giraffen, buffels en vooral veel bavianen.
Je overnacht in het resort. 

Dag 11: *(O,L,D) Nakuru, Uitzichtpunt Menengai Crater, optioneel wandeling langs kraterrand
Na het ontbijt vertrek je naar de Menengai Crater. Vanaf de rand van de klif op bijna 2400 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht in de caldera, een komvormige krater. De caldera is 10 km breed en 500 meter diep. Op de klif staat een wegwijzer waarop de afstanden te lezen zijn naar meerdere wereldsteden. In de 19de eeuw heeft in dit gebied een bloedige strijd gewoed tussen Maasai stammen. Er zijn veel slachtoffers van deze klif afgegooid.
Optioneel is het maken van een prachtige wandeling maken langs de kraterrand/ caldera naar de Maumau grotten toe. Je hebt sensationele vergezichten over de krater.
Terug bij de accommodatie kun je een frisse duik nemen in het zwembad. 

Dag 12:  *(O,D) Kariandusi, Lake Elementaita
Je krijgt een boeiende rondleiding van een archeoloog op de prehistorische site Kariandusi en in het museum. Er zijn hier prehistorische voorwerpen gevonden uit de periode tussen 1.4 miljoen jaar en 200.000 jaar geleden. De voorwerpen zijn gemaakt uit obsidian- en lavagesteenten. De Leakey’s hebben ook hier onderzoek gedaan naar het ontstaan van de mens in Kenia en Tanzania en meerdere opgravingen geleid.

Als afsluiter van de dag maak je een korte wandeling langs Lake Elementaita naar de Hotsprings. Lake Elementaita is een van de zoutmeren en een broedplaats voor onder andere flamingo’s en pelikanen.
Je overnacht op een eco-camp aan de oever van Lake Elementaita. 

Dag 13:  *(O,L) Hotsprings Lake Elementaita, boottocht Lake Naivasha
's Ochtends maak je een korte wandeling langs Lake Elementaita naar de hotsprings. Lake Elementaita is één van de zoutmeren en een broedplaats voor onder andere flamingo's en pelikanen.

Na de lunch is het ruim een uur rijden naar je volgende accommodatie aan het zoetwatermeer Lake Naivasha. In de middag maak je een boottocht over het meer. Het meer is het leefgebied van zoetwatervogels en nijlpaarden. 
Je overnacht op een eco-camp aan de oever van Lake Naivasha.

Dag 14: *(O,L,D) Hell's Gate National Park
Je fietst ongeveer 14 km heen en terug door de kloof in Hell's Gate National Park. Tijdens het fietsen kom je groot wild tegen zoals impala's, zebra's, buffels en giraffen. Ook de Hyrax een kleine knaagdier leeft in dit gebied. Vanaf Ranger's post maak je een wandeling en klim je een stukje o.a. naar de warmwaterbronnen. De bronnen hebben een temperatuur van ongeveer 300 graden en op sommige plekken zie je de stoom uit de rotsen stijgen. Dit park bestaat uit een wonderlijke kloof omgeven door vulkanische gesteenten. 
Je overnacht op een eco-camp aan de oever van Lake Naivasha. 

Dag 15: *(O,L,D) Thika
In de ochtend vertrek je naar de Fourteen Falls in Thika. Je rijdt langs de eindeloze ananas velden van Del Monte en maakt een korte stop om de groeiwijze van de ananas van dichtbij te bekijken. Je picknickt bij de watervallen van Fourteen Falls met een geweldig uitzicht op de kletterende watervallen.
Je overnacht in Thika. 

Dag 16: *(O,D) Tsavo East National Park (N.P.), Sikh tempel
Na het ontbijt volgt een lange reisdag zuidoostwaarts naar Tsavo East National Park. Een mooie gelegenheid om vanuit de bus het landschap te verkennen dat langzaam verandert en steeds droger wordt. Onderweg lunch je in een Sikh Tempel. Er wordt verwacht dat je een vrijwillige bijdrage geeft voor je uitgebreide maaltijd. De Sikh, in meerderheid Indiers, volgen een progressieve godsdienst. Het Sikhisme geloofd in één God en draagt gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen uit.
Aan het eind van de middag volgt je eerste gamedrive in Tsavo East N.P.. Het is het grootste (13,747 km²) en oudste Nationale Park van Kenia met veel vergezichten en een grote diversiteit aan wildleven. In deze uitgestrektheid ga je op zoek naar grote groepen olifanten, de leeuw, de buffel, de giraf en de luipaard.
Je overnacht in een safari tent met een privé douche en toilet of in een lodge.

Dag 17: *(O,L,D) Tsavo East N.P.
Vandaag ga je de hele dag op safari. De kans is groot dat je enorme kudden olifanten tegenkomen. Het is een geweldige belevenis om een groep olifanten samen met hun baby olifantjes te volgen. De savannes zijn begroeid met acaciabomen en tamarindes.

De Athi rivier en Tsavo rivier komen in dit park samen in de 200 km lange Galana rivier. De Galana rivier stroomt dwars door Tsavo East N.P.. In het regenseizoen verandert Lugards Falls in een woeste rivier en kun je indrukwekkende stroomversnellingen zien. Vlakbij Lugards Falls ligt Crocodile Point. Hier kun je vanaf het uitzichtpunt veilig naar de reuze krokodillen en nijlpaarden kijken. 
De safari gaat ook langs de 13 kilometer lange Leviathan Cave, die door stromende lava is gevormd. Afhankelijk van waar de dieren zich bevinden, kun je ook bij de Aruba Dam en Yatta escarpment komen.
Je overnacht in een safari tent met een privé douche en toilet of in een lodge.

Dag 18: *(O,L,D) Tsavo East N.P., Watamu
Na het ontbijt volgt nog een laatste gamedrive. Je krijgt een lunchpakket mee. Daarna gaat de reis dwars door het park oostwaarts naar de kust. Langzaam verandert het landschap en komen de indrukwekkende en gigantische baobabs in zicht. 

Aan het einde van de middag arriveer je in het mooie plaatsje Watamu aan de kust. In het landschap staan veel Baobab bomen, palmbomen en cashewnoten bomen. De Giriama is de grootste bevolkingsgroep die in deze regio woont. Zij werkt vooral in visserij, landbouw, natuurbehoud en toerisme. Maar aan de kust kom je ook veel Italianen tegen. Tientallen jaren geleden zijn zij om dubieuze redenen in Malindi en Watamu neergestreken. Hun invloed is groot. Veel Kenianen spreken Italiaans, in plaats van dat Itatianen Swahili spreken, de algemene taal in Kenia. 

Vervoer
De volgende dagen kun je genieten van zon, zee en strand aan de kust. Je hebt alle tijd om op eigen gelegenheid onderstaande bezienswaardigheden te bezoeken en zelfs deel te nemen aan sommige initiatieven. Deze zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Je kunt in Watamu de bezienswaardigheden bereiken met een taxi of met een matatu (kleine bus), met de tuk tuk (3-zits brommer), achter op de piki piki (brommer), de boda boda (fiets), of lopend. 
Je overnacht in een vriendelijk pension vlakbij zee. 

Dag 19: *(O,L,D) Watamu
In Watamu overnacht je een aantal dagen in een vriendelijk pension dat 50 meter van een breed wit zandstrand ligt. Het is een rustige dag waarin je het terrein kunt verkennen en kunt genieten van strand en zee. Op het terrein slingeren de Sykes aapjes over de daken. Je gaat een kanoëtocht maken door een mangrove bos ‘Mida Creek’ naar een eiland toe. Hier kun je zwemmen en picknicken. Voor de vogelliefhebbers is Mida Creek een paradijs. Ook maak je een wandeling over een hangbrug, die vervaardigd is uit natuurlijk materiaal. In het heldere water dat uit de Indische Oceaan komt zijn kleine diertjes te zien zoals krabbetjes.

Dag 20: *(O,L,D) Watamu, Optioneel Arabuko Sokoke Forest
In de ochtend vertrek je naar het Arabuko Sokoke Forest, het grootste overgebleven natuurlijke bos aan de oostkust van Afrika. Het goudstuitslurfhondje is uniek en komt nergens anders in de wereld voor. Er leven 240 soorten vogels en nog meer soorten vlinders in dit bos. Met een beetje geluk, zie je ook de kleine bosolifant en de Sokoke Scops uil. 

Dag 21: *(O,L,D) Watamu, Gede ruïns
Op deze laatste dag in Kenia bezichtig je de Gede ruïnes. Deze bezienswaardigheid is een historisch erfgoed en dateert uit de 15e eeuw. Gede was een welvarend islamitische nederzetting midden in het oerwoud tot in de 17e eeuw. Nu is er een mystieke stadsruïne overgebleven. Vanuit een toren heb je een prachtig uitzicht over de ruïnes. 

Dit is tevens het einde van onze rondreis. Je wordt met een taxi naar het vliegveld in Mombasa gebracht. In de avond of nacht vlieg je met een tussenstop in Nairobi naar Amsterdam.

Dag 22: Vol met nieuwe indrukken kom je vroeg aan op Schiphol.

Vraag een offerte aan via het aanvraagformulier individuele reis. Je kunt natuurlijk ook eerst algemene informatie opvragen of bellen. Het programma kan eventueel aangepast worden. De definitieve reissom is afhankelijk van het aantal personen dat meegaat, soort vervoermiddel, keuze accommodatie en natuurlijk je budget. 

Met informatie over praktische zaken vind je via de link 'Reisinformatie'.

Reissom:
Op basis van 2 personen vanaf € 3.550,-. Optionele bezienswaardigheden p.p. rond € 150,-
Op basis van 4 personen vanaf € 2.950,-. Optionele bezienswaardigheden p.p. rond € 125,-

Inclusief:

 • Transfer vanaf vliegveld Nairobi naar je eerste verblijf
 • Transfer laatste dag naar vliegveld in Mombasa
 • Alle overnachtingen
 • Maaltijden zoals aangegeven in programma (O,L,D). Meestal volpension
 • Vervoer met chauffeur tevens gids
 • Alle entrees bezienswaardigheden, behalve als in programma optioneel is aangegeven
 • Alle entrees parken
 • Alle gidsen
 • Huur fiets in Hell’s Gate N.P.
 • Wandeling in Hell’s Gate N.P.
 • Boottocht op Lake Victoria en Lake Naivasha

Bijkomende kosten:

 • Vlucht naar Kenia
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Visum ongeveer € 50
 • Persoonlijke uitgaven zoals (fris)dranken, souvenirs, enz.
 • Fooi gidsen ongeveer € 70
 • Bijdrage GGTO per boeking € 15
 • Reserveringskosten per boeking € 25
 • Toeslag 1-persoonskamer