Lake Victoria & Riftvallei 17 dagen

Droom je ook van een bijzondere vakantie bestemming?

Kenia156640x400

Met dit unieke en zeer veelzijdige 17-daagse reisprogramma maak je kennis met diverse bevolkingsgroepen waaronder de Maasai-, Kuria en Kisii, Luo-, AbaSuba-, Luhya- en Kikuyu bevolking.

Je gaat fietsen en wandelen door een Nationale Park. Je maakt safari's. Je maakt boottochten op Lake Naivasha en Lake Victoria en bezoekt verschillende eilanden. Je wandelt o.l.v. een gids door het laatste overgebleven tropisch regenwoud in Kenia en door een eucalyptusbos. Bovendien bezoek je lokale initiatieven op het platteland. Ook zijn er rondleidingen op historische plaatsen en grotten.

Fair Reizen Kenia biedt zoveel mogelijk accommodaties aan die zich inzetten voor een schone milieu en natuurbehoud. Accommodaties variëren van kleinschalige unieke luxe appartementen tot homestay's.

Reissom:
Op basis van 2 personen vanaf € 2.650 p.p.
Op basis van 4 personen vanaf € 2.350 p.p.

Programma 17 dagen
* O= inclusief ontbijt, L= inclusief lunch, D= inclusief diner (O,L,D)

Dag 1: *(D) aankomst Nairobi/Jomo Kenyatta International Airport, Narok
Dag 2: *(O,L,D)   Narok, Safari in Masai Mara National Reserve (N.R.)
Dag 3: *(O,L,D)   Safari in Masai Mara N.R. 
Dag 4: *(O)          Safari in Masai Mara N.R., Migori
Dag 5: *(O,L,D)    Historische plaats Thimlich Ohinga, Rusinga Island, avondboottocht met vissers
Dag 6: *(O,L,D)    Boottocht op Lake Victoria en bezoek aan enkele eilanden
Dag 7: *(O,L,D)    Gezondheidscentrum Rusinga Island Trust, Tom Mboya Mausoleum, jonge boom planten
Dag 8: *(O,L)        Picknicken bij de watervallen van Kaimosi. Optioneel: voorstelling Koicha dancers.
Dag 9: *(O,L,D)    Wandelen in Kakamega rainforest
Dag 10: *(O,D)     Reisdag, Crying stone, Nakuru
Dag 11: *(O,L,D)  Safari in Lake Nakuru National Park
Dag 12: *(O,L,D)  Menengai Crater, optioneel wandelen langs de kraterrand
Dag 13: *(O,D)     Historische plaats Kariandusi, wandeling hotsprings Lake Elementaita
Dag 14: *(O,L,D)  Plattelandsdag in Gilgil, Lake Elementaita
Dag 15: *(O)        Boottocht op Lake Naivasha
Dag 16: *(O,L)     Fietsen en wandelen in Hell's Gate National Park 
Dag 17: *(O)        Lake Naivasha, vlucht naar Nederland

Dag 1: *(D) aankomst Nairobi/Jomo Kenyatta International Airport, Narok
Bij aankomst op het internationale vliegveld van Nairobi word je verwelkomd door je gids tevens chauffeur. Arriveer je in de ochtend dan reis je direct door naar Narok, de uitvalsbasis voor Masai Mara N.R. waar je overnacht. 

Loversnest in acaciaboom

Het is een paar uur rijden naar je eerste bijzondere accommodatie aan de rivier Ewaso Ngiro. Je luncht onderweg. Bij de accommodatie kun je rustig acclimatiseren. Je overnacht in een lokale boomhut, ook wel ' Loversnest' genoemd. Het is gebouwd uit natuurlijk materiaal in een reusachtige acaciaboom en heeft een prachtig uitzicht over de rivier. De apen swingen door de bomen. Er is een toilet en een aparte ruimte om je te wassen op de Keniaanse manier. Deze accommodatie is exclusief en tegelijk sober. De Keniaanse maaltijden zijn echter overdadig.
Optioneel: het is ook mogelijk om in een mooie ruime kamer te overnachten.  

Dag 2: * (O,L,D) Narok, Safari in Masai Mara National Reserve (N.R.)
Je ontbijt aan de oever van de rivier met op de achtergrond het geluid van kabbelend water. In de ochtend kun je een korte wandeling maken langs de meanderende rivier. Het is een belevenis om in contact te komen met de lokale bevolking. Het is nog zeker twee uur rijden naar je volgende accommodatie niet ver van de ingang van Masai Mara N.R.. In de middag maak je een eerste gamedrive in het reservaat.

Je slaapt twee nachten in een 'tented camp' midden in de wildernis. Je safaritent heeft een privé douche en toilet. Het kamp is omgeven door Afrikaanse struikgewas en biedt een spectaculair uitzicht op de savanne en op de glooiende heuvels van Mara. Beleef de Afrikaanse zonsondergang uitkijkend over de grote vlaktes. Het terrein is niet omheind waardoor vanuit Masai Mara, het wildleven zoals zebra's, impala's, een dik dik en soms zelfs een leeuw op het terrein lopen.

Het kamp geeft je het gevoel van een echt Afrikaans avontuur gecombineerd met huiselijke gemakken. Het wordt 24 uur beveiligd door Maasai mannen, de morans. Zij begeleiden je over het terrein naar je safari tent en zorgen voor je veiligheid. 's Avonds kun je met de Maasai mannen verhalen uitwisselen bij een kampvuur. 
Optioneel: het is mogelijk om te overnachten in een luxe lodge. 

Dag 3: *(O,L,D) Safari in Masai Mara N.R. 
Vandaag begint je safari vroeg in het reservaat.Migratie gnoes Het landschap is heuvelachtig met uitgestrekte savannen, rivieren en diepe kloven. Masai Mara N.R. is bekend om zijn grote populatie katachtige roofdieren. De kans is groot dat je bijna alle ‘Big five’ ziet: olifant, neushoorn, leeuw, buffel en jachtluipaard tegenkomt. 

Wanneer je tussen juli en eind september in het reservaat bent, dan kun je de spectaculaire migratie meemaken van tienduizenden wildebeesten(gnoes) en zebra's. Zij trekken vanuit Serengeti N.P. in Tanzania over de savannes en door Mara rivier naar Masai Mara N.R. op zoek naar mals gras. De oversteek door de Mara rivier is een dramatisch schouwspel. Veel dieren overleven het niet door het snel stromend water en de hongerige krokodillen.
Je overnacht in een tented camp of lodge.

Dag 4: *(O) Safari in Masai Mara N.R., Migori
Nadat je hebt ingepakt maak je in de ochtend nog een laatste gamedrive in Masai Mara N.R. en gaat de reis naar het westen verder.
Je overnacht in een pension in Migori.

Dag 5: *(O,L,D) Historische plaats Thimlich Ohinga, Rusinga Island, boottocht met vissers in de avond
In de omgeving van Migori woont de Kisii bevolking, bekend om haar zeepsteen beeldhouwwerken en de Kuria bevolking, bekend omdat getrouwde vrouwen tegelijkertijd getrouwd kunnen zijn met een vrouw. De bijvrouw zorgt dan voor nakomelingen en het huishouden. Het is nog anderhalve uur rijden naar Thimlich Ohinga, een bijzondere historische plaats dat is voorgedragen voor toelating tot het UNESCO werelderfgoed. Dit is het gebied waar de Kuria en Kisii bevolking woont. Het complex is ruim 500 jaar oud en is gebouwd uit losse rotsblokken en stenen zonder mortel. De muren van de ruïnes zijn ruim een meter dik. Vijandelijkheden konden nauwelijks binnen komen door de lage ingangen.

Daarna gaat de reis verder naar het schiereiland Rusinga Island dat in Lake Victoria ligt en waar voornamelijk de Luo bevolking woont. 
Tegen de avond maak je een korte wandeling naar het vissershaventje en kun je zien hoe de vissersnetten worden hersteld. 's Avonds vaar je met vissers mee en in het nachtlicht zie je de kleine zilvervisjes, Omena visjes uit het water opspringen. Een unieke belevenis.
Je overnacht in een banda of in een traditionele woning op het terrein van een Luo familie. 

Dag 6: *(O,L,D) Boottocht op Lake Victoria en bezoek aan enkele eilandenRusinga Ibis Egret
Je vertrekt vroeg en maakt met een motorboot een tocht op Lake Victoria. Je ziet bijzondere vogels zoals de ibis, hamerkop, visarend en ijsvogel. Mbasa Island is een vogelbroedplaats en vroeg in de ochtend is het een ‘spektakel’ van vogels. Vanaf de boot kun je de monitor-varaan zien liggen op een strandje. De varaan kan wel 2 meter lang worden.

Op Mfangano Island woont de Suba bevolking. Op Mfangano Island maak je een prachtige maar pittige twee uur durende wandeling met een lokale gids, een Suba, over heuvels en door struikgewas. Op de top van een heuvel kun je de duizenden jaren oude rotstekeningen van Kwitone Rock Art bekijken. Deze rotstekeningen zijn gemaakt door de Suba bevolking en zijn tussen de 2000 en 4000 jaar oud. Vervolgens vaar je naar Takawiri beach, een verlaten eiland waar je picknickt op het strand en veilig kunt zwemmen. Daarna vaar je terug naar Rusinga Island.
Je overnacht in een banda of traditionele woning bij een Luo gezin.

Dag 7: *(O,L,D) Gezondheidscentrum Rusinga Island Trust, Tom Mboya Mausoleum, Planten van een jonge boom
Na het ontbijt maak je een korte wandeling op het platteland naar het gezondheidscentrum ‘Rusinga Island Trust’ waar een interessante rondleiding volgt. Rusinga Island heeft een hoog percentage (rond 40%) Aids/HIV slachtoffers. In het gezondheidscentrum wordt informatie gegeven over gezondheid en gender aan de lokale bevolking. Er is een arts en een verpleegkudige die zorg geven aan de plaatselijke bevolking.
Na de lunch plant je nog samen met je gastheer in een ritueel een jonge boom ter compensatie voor het gebruik maken van kampvuren.
Als er tijd over is, kun je een historische plaats bezoeken het Tom Mboya Mausoleum, dat in de vorm van een kogel is gebouwd. Tom Mboya behoort tot de Luo bevolking. Hij was een Keniaanse politicus en vakbondsman en werd in 1969 op 39-jarige leeftijd doodgeschoten.
's Avonds geniet je rondom het kampvuur en een storyteller vertelt verhalen over zijn cultuur.
Je overnacht in een banda of in een traditionele woning bij een Luo gezin. 

Dag 8: *(O,L) Picknicken bij de watervallen van Kaimosi, optioneel: voorstelling Koicha dancers. 
Nadat je afscheid hebt genomen van je gastheer en gastvrouw reis je noordwaarts. Je kunt optioneel een tussenstop maken voor het bijwonen van een voorstelling van Koicha dansers. Zij is een traditionele Luo-dansgroep www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=2iGUcQRLRp4.

Je passeert de evenaar. Onderweg picknick je bij de schitterende watervallen van Kaimosi.
Aan het einde van de middag kom je aan in Kakamega forest. 
Je overnacht in een luxe appartement of in een banda bij Kakamega. 

Dag 9: *(O,L,D) wandeling in Kakamega rainforest 
Je gaat onder leiding van een gids een wandeling maken in Kakamega rainforest. De Isiukhu Trail is één van de langere wandelingen in het Kakamega National Park en verbindt Isecheno en de Isiukhu watervallen met elkaar. De wandeling duurt ongeveer drie uur. Het is het enige nog overgebleven regenwoud in Kenia. Tijdens de wandeling kom je bijzondere bomen en planten tegen zoals orchideeën. Kakamega forest is het leefgebied van kleine dieren zoals slangen, mangoesten, duikers, verschillende primatensoorten, boszwijnen, antilopen (bosbok) en otters. Je wordt overstelpt met geluiden van vogels en apen en beleeft een spannende sfeer van het oerwoud. 
Je overnacht in een luxe appartement of in een simpele banda in Kakamega forest. 

Dag 10: *(O,D) Reisdag, Crying stone, Nakuru
Vandaag is een lange reisdag gepland. Je reist ruim 5 uur oostwaarts naar Nakuru. Een mooie gelegenheid om vanuit de wagen meer van de omgeving te zien.
Je maakt een stop bij Crying Stone. Deze enorme rotsformatie lijkt op een mens. Vanuit de top stromen eeuwigdurende tranen naar beneden. Dit fenomeen is voor de Luyha bevolking een heilige plaats. Vlakbij Lake Nakuru National Park verblijf je in een hotel met zwembad waar je een heerlijke frisse duik kunt nemen.

Dag 11:*(O,L,D) Safari in Lake Nakuru National Park (N.P.)
Na het ontbijt ga je weer op safari. Lake Nakuru N.P. ligt bijna 2000 meter boven zeeniveau. Midden in het nationale park ligt een groot meer en dat maakt dit park zo bijzonder. Het zoutmeer is een broedplaats voor de grote flamingo, de kleine roze flamingo en voor pelikanen. Het omliggende landschap staat vol met de typische yellowfever bomen. Je vindt hier de zelfzame zwarte neushoorn en ook de giraf, de buffel, verschillende antilopen soorten en veel bavianen. Voor de olifanten is dit park te klein. Op een plateau, de Baboon-cliff wordt geluncht en heb je een fantastisch uitzicht over het meer en park.
Je verblijft in een hotel met zwembad vlakbij Lake Nakuru N.P.

Dag 12: *(O,L,D) Uitkijkpunt Menengai Crater, optioneel een wandeling
Na het ontbijt rijd je een uur naar het uitkijkpunt van de Menengai Crater. Vanaf de klif heb je een indrukwekkende uitzicht in de komvormige ingestorte krater (caldera). De krater is 10 km breed en 500 meter diep. Op de klif staat een wegwijzer waarop de afstanden te lezen zijn naar meerdere wereldsteden. In de 19de eeuw heeft in dit gebied een bloedige strijd gewoed tussen Maasaï stammen. Er zijn toen veel slachtoffers van deze klip afgegooid.

Optioneel voor de actieve reizigers kun je een prachtige maar flinke wandeling maken van ongeveer vijf uur naar de Maumau grotten. De wandeling gaat grotendeels over de rand van de caldera door een eucalyptus bos waar je gaat picknicken. De geur van eucalyptus is verfrissend. Met enige regelmaat heb je adembenemende vergezichten in de caldera.

Bij de Maumau grotten geeft je gids uitleg over de achtergrond van de Maumau beweging. Deze vrijheidstrijders hebben zich onder andere hier verscholen in hun verzet tegen de Britse overheersers tussen 1950 en 1963.
Terug bij de accommodatie kun je een frisse duik nemen in het zwembad.

Dag 13:  *(O,D) Prehistorische plaats Kariandusi, Lake Elementaita
In Kenia en in Tanzania heeft de familie Leakey opgravingen geleid en onderzoek gedaan naar het ontstaan van de mens. Een van de bijzondere prehistorische plaatsen is Kariandusi. Je krijgt een boeiende rondleiding van een archeoloog op het terrein en in het museum. In Kariandusi zijn prehistorische voorwerpen gevonden uit de periode tussen 1.4 miljoen jaar en 200.000 jaar geleden. De voorwerpen zijn gemaakt uit obsidiaan- en lavagesteenten.
Als afsluiter van de dag maak je een korte wandeling langs Lake Elementaita naar de hotsprings. Lake Elementaita is een van de zoutmeren in de Riftvallei en een broedplaats voor onder andere flamingo’s en pelikanen. 
Overnachting in Gilgil aan Lake Elementaita in een eco-appartement of in een safari tent.  

Dag 14*(O,L,D) Plattelandsleven in Gilgil, Lake Elementaita 
Vandaag heb je een unieke kans om het boerenleven op het platteland te ervaren. Je bezoekt een collectief van biologische boerinnen. Op het platteland kun je culturele verschillen uitwisselen met de Kikuyu bevolking. Er volgt een rondleiding op een kleinschalig bedrijf waar een biogas-installatie is gebouwd. Je volgt het hele proces vanaf de koeienstal tot aan het fornuis. Het methaangas ook wel biogas genoemd, dat uit de koeienmest wordt gevormd gaat via een leiding naar de keuken. In de keuken krijg je een kopje Keniaanse thee gezet met behulp van het biogas.

Daarna volgt een rondleiding op een tuinderij waar zaad vermeerderd wordt www.seedsaverskenya.org. Tijdens je bezoek wordt een biologische lunch aangeboden door de boerinnen. 
Overnachting in een eco-appartement of in een safari tent bij Lake Elementaita. 

Dag 15* (O) boottocht op Lake Naivasha
Je vervolgt je reis zuidwaarts naar het zoetwatermeer Lake Naivasha. In de middag maak je een boottocht op Lake Naivasha. Het meer is het leefgebied van zoetwatervogels en nijlpaarden. 
Je overnacht in een exclusief eco-appartement aan de oever van Lake Naivasha. 

Dag 16: *(O,L) Hell's Gate National Park (N.P.)
Deze bijzondere dag is speciaal voor actieve reizigers. Je gaat fietsen en wandelen in Hell’s Gate N.P., een wonderlijke kloof omgeven door vulkanische gesteenten. Het is de enige park waar je door een kloof fietst langs impala's, zebra's, buffels, wrattenzwijnen, struisvogels en giraffen. Na je fietstocht van een uur, vervolg je je tocht met een wandeling in de Njorowa Gorge. Je loopt en klautert door nauwe kloven en door waadbare beekjes. Je kunt de Hyrax, een kleine knaagdier tegenkomen op de rotsen. Het begin van de kloof kan glibberig zijn. De Gorge is een door water diep ingesneden kloof met grillige wanden. Het park heeft zijn naam te danken aan de warmwaterbronnen. De temperatuur van de bronnen kan oplopen naar 300 graden C en op sommige plekken zie je de stoom uit de rotsen stijgen. 
Overnachting eco-appartement aan Lake Naivasha. 

Dag 17: * (O) Lake Naivasha, vlucht naar Nederland
Dit was je laatste dag en nadat je rustig hebt ingepakt vertrek je vol nieuwe ervaringen en indrukken naar het vliegveld in Nairobi. In de avond vlieg je weer terug naar Nederland.

Reissom:
Op basis van 2 personen vanaf € 2.650,- per persoon
Op basis van 4 personen vanaf € 2.350,- per persoon

De definitieve reissom is afhankelijk van het aantal personen dat meegaat, soort vervoermiddel, keuze accommodatie en natuurlijk je budget. 

Inclusief:

 • transfer 1ste dag vanaf vliegveld naar hotel
 • transfer laatste dag naar vliegveld
 • informatiemap
 • alle overnachtingen
 • maaltijden zoals aangegeven in programma (O,L,D). Meestal volpension
 • vervoer met safari mini bus
 • Engelssprekend privéchauffeur tevens gids
 • activiteiten en entree bezienswaardigheden met gids behalve zoals in programma optioneel is aangegeven
 • boottocht Lake Victoria en op Lake Naivasha
 • entree parken en gidsen: Masai Mara N.R., Kakamega forest, Nakuru N.P. en Hell's Gate N.P.
 • mountain bike en wandeling in Hell's Gate N.P.
 • wandeling met lokale gids Mfangano Island

Exclusief:

 • internationale vlucht
 • visum Kenia
 • ziektekosten-, reis- en annuleringsverzekering en repatriering
 • optionele activiteiten en bezienswaardigheden (zie programma)
 • persoonlijke uitgaven, fooien, alcoholische en (fris)dranken
 • toeslag op 1-persoons kamer
 • reserveringskosten per boeking € 25
 • bijdrage garantiefonds GGTO € 15
 • fooi

Meer informatie over praktische zaken vind je via de link 'Reisinformatie'.
Vraag een offerte aan via het  aanvraagformulier offerte. Je kunt natuurlijk ook eerst algemene informatie opvragen of bellen.