Samburu National Reserve (N.R.) 165 km²

Ruim 350 kilometer ten noorden van Nairobi ligt Samburu N.R. op 800 m. tot 1250 m. hoogte. Samburu is niet alleen een park maar ook een bevolkingsgroep en nauw verwant aan de Maasai. Ze spreken dezelfde taal, het Maa, hetzij in een dialect en zijn ook nomadische veehouders.

Samburu N.R. is een prachtige reservaat en nog niet overspoeld door massa toerisme. Het kan zomaar voorkomen dat je in alle rust de hele dag geniet van het wildleven. Het landschap in Samburu is wijds met struikgewas en ruig begroeide heuvels en rotsformaties. In de regenseizoen veranderd het landschap in groene vlaktes en groene heuveltoppen. De rivier ‘Ewaso Ngiro North’ is de scheidingslijn tussen Samburu N.R. en het aangrenzende Buffalo Springs National Reserve. Deze lange rivier stroomt vanuit Mount Kenia noordwaarts om vervolgens af te buigen naar het oosten en te eindigen in de Lorian Swamps. Aan de oever van de rivier in het reservaat zijn bossen bestaande uit o.a. de typische doum palmboom, de tamarinde en de acacia boom. De rivier is een belangrijke levensader voor de Samburu bevolking maar ook voor het wildleven. De krokodillen en nijlpaarden liggen op de loer in het water.

Samburu N.R. heeft haar eigen unieke ‘Samburu Special Five’; de Grevy zebra met haar smalle strepen, reticulated giraffe, Somalische struisvogel, de gerenuk een gazelle dat leeft van struikgewas. Vaak zie je ze op hun achterpoten staan en met hun lange nek kunnen ze tot op grote hoogtes blaadjes verorberen. De Beisa oryx is een spiesbok met prachtige lange rechte hoorns. Deze dieren leven alleen in dit park in Kenia.

George en Joy Adamson brachten Elsa de leeuw o.a. in dit park groot. Een deel van de film 'Born Free' speelt zich hier af.