Masai Mara National Reserve (N.R.) 1510 km²

Jachtluipaarden MasaiMara Ilonka23639x417Masai Mara N.R. ligt tussen de 1500 en 2000 meter boven zeeniveau. Het landschap is heuvelachtig met uitgestrekte savannen, rivieren en diepe kloven. Masai Mara is vooral bekend om zijn grote populatie katachtige roofdieren. Maar ook de ‘Big five’: olifant, neushoorn, leeuw, buffel en jachtluipaard leven hier.  

Bezoek je Masai Mara N.R. tussen juli en september dan kun je getuige zijn van de spectaculaire migratie van de tienduizenden wildebeesten (gnoes) en zebra’s. Deze kudden trekken vanuit de Serengeti N.P. in Tanzania over savannes en door rivieren naar Masai Mara N.R. op zoek naar mals gras. Eenmaal op drift zijn ze niet te houden. Een dramatisch schouwspel is de oversteek van de gnoes en zebra's door de Mara rivier in Kenia. Veel dieren overleven dit niet door het snel stromend water en de hongerige krokodillen. 

Eind 18e eeuw leefde nog een groot deel van de Maasai bevolking in het reservaat in harmonie met het wildleven. In 1974 is het gebied van de Masai Mara N.R. tot een beschermd reservaat verklaard en de Maasai, een trots nomadisch volk werd toen uit het reservaat verdreven. Tegenwoordig wonen ze net buiten het reservaat in Manyatta's (Maasaï dorpen) in hun authentieke onderkomens, de nkaji's, en trekken met hun vee over de savannes. Hun traditionele kleding en sieraden zijn kleurrijk. Hun kleding bestaat vaak uit een rode omslagdoek.