Tsavo East National Park (N.P.) 13.747 km²

Wie wil nu niet op safari in Kenia!

Tsavo East N.P. is het grootste nationale park en oudste (1948) wildpark van Kenia. Tsavo East N.P. is in tweeën gesplitst in Tsavo East en Tsavo West door de spoorlijn en lange hoofdweg van Nairobi naar Mombasa. Vanuit het park heb je een adembenemend uitzicht op de Kilimanjaro in Tanzania met zijn sneeuwtop honderden kilometers verderop. In het savanne landschap groeien gigantische baobabs, verschillende acacia soorten, palmbomen en de tamarinde.

Olifanten van Tsavo


De grootste kudden olifanten hebben in Tsavo alle ruimte. Het volgen van een kudde is spectaculair, vooral als baby olifantjes in de kudden meelopen en spelen. De olifanten blazen met hun slurf de rode lemen grond over zich heen. Zij hebben hun naam hieraan te danken: de rode olifanten van Tsavo. Je vindt ook hier veel groot wild zoals de 'big five': olifant, leeuw, buffel, neushoorn en luipaard en een bijzonder antilope soort: Hunter's hartebeest. 

Een safari gaat meestal langs de Galana rivier en langs de 13 kilometer lange Leviathan Cave, dat door stromende lava is gevormd. De Athi en Tsavo rivier komen in dit park samen in de 200 km lange Galana rivier. De Galana rivier stroomt dwars door Tsavo East N.P..

Afhankelijk van waar de dieren zich bevinden, kom je bij Lugards Falls, Crocodile Point, Aruba Dam of Yatta escarpment. Er wordt op verschillende plekken gepicknickt in het park, onder andere bij de watervallen van Lugards Falls.

Samburu National Reserve (N.R.) 165 km²

Ruim 350 kilometer ten noorden van Nairobi ligt Samburu N.R. op 800 m. tot 1250 m. hoogte. Samburu is niet alleen een park maar ook een bevolkingsgroep en nauw verwant aan de Maasai. Ze spreken dezelfde taal, het Maa, hetzij in een dialect en zijn ook nomadische veehouders.

Samburu N.R. is een prachtige reservaat en nog niet overspoeld door massa toerisme. Het kan zomaar voorkomen dat je in alle rust de hele dag geniet van het wildleven. Het landschap in Samburu is wijds met struikgewas en ruig begroeide heuvels en rotsformaties. In de regenseizoen veranderd het landschap in groene vlaktes en groene heuveltoppen. De rivier ‘Ewaso Ngiro North’ is de scheidingslijn tussen Samburu N.R. en het aangrenzende Buffalo Springs National Reserve. Deze lange rivier stroomt vanuit Mount Kenia noordwaarts om vervolgens af te buigen naar het oosten en te eindigen in de Lorian Swamps. Aan de oever van de rivier in het reservaat zijn bossen bestaande uit o.a. de typische doum palmboom, de tamarinde en de acacia boom. De rivier is een belangrijke levensader voor de Samburu bevolking maar ook voor het wildleven. De krokodillen en nijlpaarden liggen op de loer in het water.

Samburu N.R. heeft haar eigen unieke ‘Samburu Special Five’; de Grevy zebra met haar smalle strepen, reticulated giraffe, Somalische struisvogel, de gerenuk een gazelle dat leeft van struikgewas. Vaak zie je ze op hun achterpoten staan en met hun lange nek kunnen ze tot op grote hoogtes blaadjes verorberen. De Beisa oryx is een spiesbok met prachtige lange rechte hoorns. Deze dieren leven alleen in dit park in Kenia.

George en Joy Adamson brachten Elsa de leeuw o.a. in dit park groot. Een deel van de film 'Born Free' speelt zich hier af.

Nakuru National Park (N.P.) 188 km²

Nakuru N.P. is één van de relatief kleine parken en een bezoek van een dag meer dan waard. Nakuru NP flamingoesBijzonder zijn de duizenden roze en witte flamingo's in het meer. Je zult versteld staan van de hoeveelheid wilde dieren en vogels die je hier aantreft. 

Midden in Nakuru N.P. ligt een sodameer dat bij een lage waterstand roze en wit ziet van de twee flamingo soorten. De kleine flamingo (lesser flamingo) wordt hooguit 1 meter hoog en de grote flamingo (greater flamingo) kan wel twee meter hoog worden. De kleur van hun veren is afhankelijk van wat er op het menu staat. Zij voeden zich met blauwalg en kleine schaaldiertjes die in dit meer ruim voorradig zijn.

Behalve de grote hoeveelheid aan soorten vogels, leven rond het meer 56 soorten zoogdieren waaronder de buffel, eland, nijlpaard, hyena en de leeuw. Opmerkelijk is ook de Rothschildgiraffe met zijn scherpe tekening op de huid die met uitsterven wordt bedreigd. Er leven wereldwijd nog slechts 1.100 exemplaren in het wild waarvan een groot aantal in Nakuru N.P.. Ook de zwarte en witte neushoorn worden met uitsterven bedreigd en leven in dit park. De zwarte neushoorn herken je aan haar puntlip/slurfje waarmee zij kleine takken kan vastpakken en eten. Zij is kleiner dan de witte neushoorn. De witte neushoorn heeft brede lippen en is een grazer. Voor de olifanten is dit park te klein. 

Nairobi National Park (N.P.) 120 km²

Nairobi N.P. ligt maar 10 km van de hoofdstad Nairobi vandaan en is het oudste park van Kenia. Als je in het noorden van het park bent, dan kun je de skyline van Nairobi zien. Het is verrassend hoeveel diersoorten in dit park leven. Nairobi N.P. heeft een afwisselend landschap met kastanjebomen, Yellow Fever trees (een acacia soort) en zelfs dadelpalmen. De Athi river stroomt door de kloven met steile rotswanden en vervolgt zijn weg naar het noorden. Door de aanleg van stuwdammen zijn stuwmeren ontstaan waar veel wildleven te vinden is.

In dit park is de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn uitgezet en omdat het park relatief klein is, kan het dier goed bewaakt worden. Ook leven hier onder andere buffels, leeuwen, luipaarden, elanden, wildebeesten, zebra's, giraffen en struisvogels. Voor de olifant is dit park té klein om te overleven. In het zuidoosten ligt een acaciabos waar nijlpaarden en krokodillen in de Athi rivier zwemmen. 

Onder begeleiding van een gids kun je een wandelsafari in het park maken. 

Masai Mara National Reserve (N.R.) 1510 km²

Jachtluipaarden MasaiMara Ilonka23639x417Masai Mara N.R. ligt tussen de 1500 en 2000 meter boven zeeniveau. Het landschap is heuvelachtig met uitgestrekte savannen, rivieren en diepe kloven. Masai Mara is vooral bekend om zijn grote populatie katachtige roofdieren. Maar ook de ‘Big five’: olifant, neushoorn, leeuw, buffel en jachtluipaard leven hier.  

Bezoek je Masai Mara N.R. tussen juli en september dan kun je getuige zijn van de spectaculaire migratie van de tienduizenden wildebeesten (gnoes) en zebra’s. Deze kudden trekken vanuit de Serengeti N.P. in Tanzania over savannes en door rivieren naar Masai Mara N.R. op zoek naar mals gras. Eenmaal op drift zijn ze niet te houden. Een dramatisch schouwspel is de oversteek van de gnoes en zebra's door de Mara rivier in Kenia. Veel dieren overleven dit niet door het snel stromend water en de hongerige krokodillen. 

Eind 18e eeuw leefde nog een groot deel van de Maasai bevolking in het reservaat in harmonie met het wildleven. In 1974 is het gebied van de Masai Mara N.R. tot een beschermd reservaat verklaard en de Maasai, een trots nomadisch volk werd toen uit het reservaat verdreven. Tegenwoordig wonen ze net buiten het reservaat in Manyatta's (Maasaï dorpen) in hun authentieke onderkomens, de nkaji's, en trekken met hun vee over de savannes. Hun traditionele kleding en sieraden zijn kleurrijk. Hun kleding bestaat vaak uit een rode omslagdoek.

Kakamega Forest Reserve

Kakamega Forest Reserve is het enige overgebleven regenwoud in Kenia. Je kunt wandelen en klimmen en volop genieten van flora en fauna in een regenwoud. De tijd heeft hier stil gestaan.Tijdens de wandelingen kom je bijzondere bomen en planten tegen zoals orchideeën. Het geluid van vogels en apen kan overweldigend zijn en zo beleef je de spanning van het oerwoud.

Het is het leefgebied van verschillende zoogdieren, waaronder bush varkens, gigantische bosegels, mangoesten, duikers, boszwijnen, bosbok (antilopen soort), otters en verschillende primatensoorten zoals de colobus apen en Debrazzar apen. Er zijn meer dan 300 vogelsoorten. Bijzondere vogels die je kunt waarnemen zijn de blauwkopbijeneter, zwartsnavel toerako, bruinkoperemomela en grijze papegaai. Ook zijn er 400 soorten vlinders en meer dan 300 inheemse boomsoorten. Kortom een spectaculaire paradijs voor natuurliefhebbers.

Hell’s Gate National Park (N.P.) 68 km²

Je fietst samen met een lokale professionele gids door de indrukwekkende brede kloof met aan beide zijden steile rotswanden. 

Het is een hele speciale ervaring om tussen de kudden zebra’s, buffels, gazellen, wrattenzwijnen, struisvogels en giraffen te fietsen op een mountainbike. 

Op de rotsen broedt de lammergier en laat een spoor van witte uitwerpselen achter. De lammergieren laten op diverse plaatsen in het park van grotere hoogte beenderen op rotsen kapot vallen om het beenmerg eruit te kunnen eten. Een delicatesse voor de gier. 

Vervolgens maak je een wandeling door de Njorowa kloof en beklimt rotsen tot een uitzichtpunt. Je loopt en klautert door nauwe kloven en waadt door kleine beekjes. 

Hell's Gate N.P. is pas in 1984 geopend. De naam Hell’s Gate is afgeleid van de warmwaterbronnen die in dit park zijn geboord tot een diepte van 1700 meter, zonder teveel schade aan de omgeving te veroorzaken. De warme geisers spuiten het water hoog op. De temperatuur in de omgeving van de waterbronnen kan hoog zijn. De geothermische krachtcentrale levert veel stroom aan de huishoudens in de omgeving.

Arabuko Sokoke National Park (N.P.) 400 km²

Arabuko Sokoke N.P. ligt vlakbij de kust van de Indische Oceaan en grenst aan een mangrove bos. Het bos heeft een unieke flora en fauna. In Arabuko Sokoke forest leven dieren die je nergens anders in de wereld vindt. Een aantal unieke diersoorten en vogels worden met uitsterven bedreigd: de Golden-rumped elephant, de Aders’ duiker, de Sokoke scops owl en Clarke’s weaver. 

De inwoners uit de directe omgeving en kinderen op scholen krijgen onderwijs over het belang van het behoud van het unieke bosgebied. De omwonenden worden ingezet om het wild te beschermen en het park te onderhouden. Hiermee zijn veel banen gecreëerd. Massaal worden weer bomen geplant om het bos te behouden.

Een dagsafari met de auto kan gecombineerd worden met een wandeling door het bos onder leiding van een gids.

Amboseli National Park (N.P.) 392 km2

Amboseli National Park grenst aan Tanzania en is vooral bekend om zijn prachtige vergezichten met als bekroning het zicht op Mount Kilimanjaro, de hoogste berg in Afrika dat in Tanzania ligt. Grote delen van Amboseli is behoorlijk dor en droog. Het landschap kenmerkt zich door de vele gele acacia’s waar tussen kleine warmtewervelwindjes doorheen razen. Amboseli heeft zijn naam hieraan te danken. In de Maa taal van de Maasai betekent mboseli  ‘zoute stof’.

Het is één van de beste plekken in Afrika om grote kuddes olifanten van dichtbij te bekijken. Ook roofdieren ontbreken niet in dit nationale park zoals de leeuw, de jachtluipaard, de jakhals en de hyena. Het is ook het leefgebied van de Maasai gemeenschap met hun authentieke cultuur.