Lake Victoria tot de Indische Oceaan

Zoek je een actieve en gevarieerde reis?

Tower Hell,s Gate

Reisroute 21 dagen
Dag 1: Aankomst in Nairobi/ Jomo Kenyatta International Airport
Dag 2: Reis naar Masai Mara National Reserve
Dag 3: Masai Mara National Reserve
Dag 4: Masai Mara National Reserve, Narok
Dag 5: Beeldhouwers van Tabaka
Dag 6 t/m 8: Lake Victoria en bezoek eilanden
Dag 8: Reisdag naar Nakuru
Dag 9: Lake Nakuru National Park
Dag 10: Wandeling Menengai Crater
Dag 11: Kariandusi en Lake Elementaita
Dag 12: Initiatieven op het plattelandsleven
Dag 13: Hell's Gate National Park
Dag 14: Thika fourteen falls
Dag 15 t/m 17 Tsavo East National Park
Dag 18 t/m 20 Watamu, Mida Creek, Arabuko Sokoke forest, A Rocha Kenya, Gede ruïnes
Nacht 20: Vlucht vanaf Malindi of Mombassa met een tussenstop in Nairobi naar Schiphol
Dag 21: aankomst Amsterdam/Schiphol

Reissom:
Op basis van 2 personen vanaf € 3.750,-. Optionele bezienswaardigheden p.p. vanaf € 425,-
Op basis van 4 personen vanaf € 3.150,-. Optionele bezienswaardigheden p.p. vanaf € 350,-

Reisprogramma 21 dagen

*O= inclusief ontbijt, L=inclusief lunch, D= inclusief diner (O,L,D)
Dag 1:  *(D) Vlucht Amsterdam / Schiphol – Nairobi / Jomo Kenyatta International Airport 
Je wordt op het vliegveld opgewacht en naar je eerste verblijf gebracht net buiten Nairobi. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je de omgeving nog verkennen. 

Dag 2: *(O,L,D) Masai Mara National Reserve (N.R.) 
Na je ontbijt vertrek je met je gids in een safari mini bus met een opklapbaar dak naar Masai Mara N.R.. Het is minimaal vijf uur rijden naar de ingang van het park. Je luncht onderweg en aan het einde van de middag maak je een eerste gamedrive in het reservaat. Je slaapt twee nachten in een tented camp voorzien van een eigen douche en toilet en met een veranda. 
Optioneel: het is mogelijk om te overnachten in een lodge die in een duurdere prijsklasse valt met bijhorende voorzieningen. 

Dag 3:  *(O,L,D) Masai Mara N.R. 
Vandaag sta je vroeg op om bij zonsopgang op pad te gaan Jachtluipaardenin het park. Het landschap is heuvelachtig met uitgestrekte savannen, rivieren en diepe kloven. Er volgt nog een gamedrive waarna je teruggaat naar je accommodatie om te lunchen. Later in de middag volgt nog een gamedrive. Masai Mara N.R. is bekend om zijn grote populatie katachtige roofdieren. Ook is de kans heel groot dat je onder andere de 'Big Five': olifant, neushoorn, jachtluipaard, leeuw en buffel tegenkomt en beleef je de Afrikaanse zonsondergang op de grote vlaktes. Je overnacht in een tented camp voorzien van een eigen douche en toilet. 

Dag 4:   *(O,L,D) Masai Mara N.R., Narok
Nadat je hebt ingepakt maak je nog een laatste gamedrive. Vervolgens rijd je in de middag naar je volgende accommodatie in Narok aan de rivier Ewaso Ngiro. Je kunt een mooie wandeling maken langs deze meanderende rivier. In Narok en omgeving woont voornamelijk de Maasaï, Kikuyu en Kisii bevolking. Je overnacht in een eenvoudige 'Treetop house' gebouwd in een enorme acaciaboom. Het heeft een prachtig uitzicht over de rivier. Er is een toilet en een aparte ruimte om je te wassen op de Keniaanse manier. Deze accommodatie is exclusief en tegelijk sober. De maaltijden zijn echter overdadig. 

Dag 5:  *(O,L,D) Tabaka, Rusinga Island
Na het ontbijt aan de voortkabbelende Ewaso Ngiro river maak je op weg naar Rusinga Island een stop in Tabaka. Je bekijkt de afgravingen waar zeepsteen wordt gewonnen. Je komt langs beeldhouwwerkplaatsen en langs winkeltjes waar de beelden uit zeepsteen worden verkocht door de Kisii bevolking. De Kisii zijn wereldberoemd om hun beeldsnijkunst. Daarna rijd je verder naar Rusinga Island en maak je kennis met je nieuwe gids en tevens gastheer. Hij zal je begeleiden door zijn geboortegebied. In deze streek leeft voornamelijk de Luo bevolking. Je verblijft drie nachten bij een Luo familie in een traditionele accommodatie. Dit is een unieke kans om hun leven van dichtbij te ervaren en tot uitwisseling te komen met dit vriendelijke volk. 's Avonds ga je naar Kiahera om de spectaculaire zonsondergang te zien over Lake Victoria. 

Dag 6:   *(O,L,D) Rusinga Island
Lake Victoria is het op één na grootste zoetwatermeer op aarde en zo groot als Ierland. De rivier de Nijl ontspringt vlakbij dit meer in Rwanda en stroomt dan door het meer verder noordwaarts. Rusinga Island is een schiereiland in Lake Victoria en het leefgebied van de Luo bevolking. Zij leeft van de landbouw en de visserij. Je maakt een korte wandeling naar het vissershaventje waar je ziet hoe de vissersnetten worden gerestaureerd. Een andere bron van inkomsten voor de vrouwen is, het vlechten van manden en matten van de Hyacint moerasplant. Het schiereiland heeft een schrikbarend hoog percentage AID's/HIV slachtoffers. In de ochtend volgt een rondleiding in het gezondheidscentrum 'Rusinga Island Trust'. Je luncht weer bij de accommodatie en in de middag wordt gezamenlijk een jong boompje geplant als compensatie van de kampvuren. 's Avonds vaar je met vissers op Lake Victoria en volg je het spectaculaire schouwspel van de Omena vis.

Dag 7:  *O,L,D) Lake Victoria: Rusinga (schier)Island, Takawiri, Mfangano and Bird Island
Vandaag vertrek je met een motorboot naar Mfangano Island, waar de (Aba)Suba bevolking leeft. Je loopt ongeveer een uur de heuvels op door het bos naar Kwitone Rock Art. Hier zijn de 3000 jaar oude rotstekeningen van het Pygmeeën volk of Batwa volk. Terug bij de boot, gaat de boottocht verder naar het Abasuba museum, waar een impressie te zien is van de Abasuba bevolking.visarend
Je picknickt op het eiland Takawiri waar ook gezwommen kan worden. Aan het eind van de middag vaar je rond Bird Island. Het is een broedplaats voor bijzondere vogels zoals de ibis, hamerkop, kleine witte reiger, visarend en wevers met hun nesten. Een hoogtepunt is het bekijken van de grote prehistorisch uitziende monitorvaraan. Met onvergetelijke indrukken keer je terug en in de avond eet je weer op Rusinga Island.

Dag 8:   *(O,D) Rusinga Island, reisdag naar Nakuru
Je staat vroeg op want er volgt een lange reisdag naar Nakuru. Onderweg maak je nog een overtocht met de safari mini bus op de veerboot. Daarna volgt de route langs kleine dorpen en de shamba's (velden). Het landschap verandert langzaam en je komt ook langs de enorme theeplantages. Dit gebied wordt voornamelijk bewoond door twee bevolkingsgroepen, de Luhya en de Kikuyu. Aangekomen in Nakuru verblijf je drie nachten in een hotel met zwembad.

Dag 9:   *(O,L,D) Lake Nakuru National Park
Je gaat vandaag op safari rondom het meer in Lake Nakuru National Park op ongeveer 2000 meter boven zeeniveau. Het meer is een broedplaats voor flamingo's en pelikanen. Op de Baboon-cliff heb je een prachtig uitzicht over het meer. Het omliggende landschap is bezaaid met de yellowfever trees. Hier vind je o.a. de witte- en de zwarte neushoorn, giraffen, buffels en vooral veel bavianen.

Dag 10:  *(O,L,D) Nakuru, Menengai Crater
Na het ontbijt vertrek je naar de Menengai Crater. Vanaf de rand van de klif op bijna 2400 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht in de caldera, een komvormige krater. Op de klif staat een wegwijzer waarop de afstanden te lezen zijn naar meerdere wereldsteden. In de 19de eeuw heeft in dit gebied een bloedige strijd gewoed tussen Maasai stammen. Er zijn veel slachtoffers van deze klif afgegooid. Je gaat een wandeling maken in de crater / caldera die 10 km breed is en 500 meter diep. Terug bij de accommodatie kun je een frisse duik nemen in het zwembad. 

Dag 11:  *(O,D) Kariandusi, Lake Elementaita
Je krijgt een boeiende rondleiding van een archeoloog op de prehistorische site Kariandusi en in het museum. Er zijn hier prehistorische voorwerpen gevonden uit de periode tussen 1.4 miljoen jaar en 200.000 jaar geleden. De voorwerpen zijn gemaakt uit obsidian- en lavagesteenten. De Leakey’s hebben ook hier onderzoek gedaan naar het ontstaan van de mens in Kenia en Tanzania en meerdere opgravingen geleid.

Als afsluiter van de dag maak je een kleine wandeling langs Lake Elementaita. Lake Elementaita is een van de zoutmeren en een broedplaats voor onder andere flamingo’s en pelikanen.

Dag 12:  *(O,L,D) Lake Elementaita en het plattelandsleven

IMG 76134800x533Vandaag heb je een unieke kans om het boerenleven op het platteland te ervaren. Je bezoekt een collectief van biologische boerinnen. Je krijgt een rondleiding op een kleinschalig bedrijf waar een Biogas systeem is gebouwd en waar methaangas wordt gevormd uit koeienmest. Je volgt het hele proces vanaf de koeienstal tot aan het fornuis in de keuken.
Ook krijg je een rondleiding op een tuinderij waar zaad vermeerderd wordt Seed Savers Kenya. Tijdens ons bezoek krijg je een biologische lunch aangeboden door de boerinnen.

Dag 13:  *(O,L,D) Hell's Gate National Park
Je fietst ongeveer 14 km heen en terug door de kloof in Hell's Gate National Park. Tijdens het fietsen kom je groot wild tegen zoals impala's, zebra's, buffels en giraffen. Ook de Hyrax een kleine knaagdier leeft in dit gebied. Vanaf Ranger's post maak je een wandeling en klim je een stukje o.a. naar de warmwaterbronnen. De bronnen hebben een temperatuur van ongeveer 300 graden en op sommige plekken zie je de stoom uit de rotsen stijgen. Dit park bestaat uit een wonderlijke kloof omgeven door vulkanische gesteenten. 

Dag 14:  *(O,L,D) Thika
In de ochtend vertrek je naar de Fourteen Falls en waar je picknickt met uitzicht op de kletterende watervallen. Daarna reis je verder naar Tsavo East National Park.

Dag 15 t/m 17: *(O,L,D) Tsavo East National Park
Onder leiding van een natuurgids ga je een paar dagen op safari in Tsavo East National Park. Het is het grootste nationale park (13,747 km²) van Kenia met veel vergezichten. De savannes zijn begroeid met acaciabomen en baobabbomen. In deze uitgestrektheid ga je op zoek naar de olifant, leeuw, buffel, neushoorn en luipaard, ook wel de 'big five' genoemd. De kans is groot dat je grote kudden olifanten tegenkomt. Het is een geweldige belevenis om een groep olifanten samen met hun baby olifantjes te volgen. Het uitzicht op de Kilimanjaro met zijn sneeuwtop in Tanzania, honderden kilometers verderop is adembenemend. Je overnacht in een tented camp met eigen veranda en voorzien van douche en toilet. De accommodatie ligt in het park bij de rivier Voi. 

Dag 18:  *(O,L,D) Watamu
In Watamu overnacht je een aantal dagen in een vriendelijk pension dat 50 meter van een breed wit zandstrand ligt. Het is een rustige dag waarin je het terrein kunt verkennen en kunt genieten van strand en zee. Op het terrein slingeren de Sykes aapjes over de daken. Je gaat een kanoëtocht maken door een mangrove bos ‘Mida Creek’ naar een eiland toe. Hier kun je zwemmen en picknicken. Voor de vogelliefhebbers is Mida Creek een paradijs. Ook maak je een wandeling over een hangbrug, die vervaardigd is uit natuurlijk materiaal. In het heldere water dat uit de Indische Oceaan komt zijn kleine diertjes te zien zoals krabbetjes.

Dag 19:  *(O,L,D) Watamu
In de ochtend vertrek je naar het Arabuko Sokoke Forest, het grootste overgebleven natuurlijke bos aan de oostkust van Afrika. Het goudstuitslurfhondje is uniek en komt nergens anders in de wereld voor. Er leven 240 soorten vogels en nog meer soorten vlinders in dit bos. Met een beetje geluk, zie je ook de kleine bosolifant en de Sokoke Scops uil. 

Dag 20:  *(O,L,D)Watamu
Op deze laatste dag in Kenia bezichtig je de Gede ruïnes. Deze bezienswaardigheid is een historisch erfgoed en dateert uit de 15e eeuw. Gede was een welvarend islamitische nederzetting midden in het oerwoud tot in de 17e eeuw. Nu is er een mystieke stadsruïne overgebleven. Vanuit een toren heb je een prachtig uitzicht over de ruïnes. 

Dit is tevens het einde van onze rondreis. In de avond vlieg je vanaf Malindi airport of via Mombasa via een tussenstop in Nairobi naar Amsterdam.

Dag 21:  *(O) Vol met nieuwe indrukken kom je de volgende morgen aan op Schiphol.

Vraag een offerte aan via het aanvraagformulier individuele reis. Je kunt natuurlijk ook eerst algemene informatie opvragen of bellen. Het programma kan eventueel aangepast worden. De definitieve reissom is afhankelijk van het aantal personen dat meegaat, soort vervoermiddel, keuze accommodatie en natuurlijk je budget. 

Met informatie over praktische zaken vind je via de link 'Reisinformatie'.

Inclusief:

 • Alle overnachtingen
 • Maaltijden zoals aangegeven in programma (O,L,D). Meestal volpension
 • Vervoer met chauffeur tevens gids
 • Alle entrees bezienswaardigheden, behalve als in programma optioneel is aangegeven
 • Alle entrees parken
 • Alle gidsen
 • Huur fiets in Hell’s Gate N.P.
 • Wandeling in Hell’s Gate N.P.
 • Boottocht op Lake Victoria en Lake Naivasha

Bijkomende kosten:

 • Vlucht naar Kenia
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Visum ongeveer € 50
 • Persoonlijke uitgaven zoals (fris)dranken, souvenirs, enz.
 • Fooi gidsen ongeveer € 70
 • Bijdrage GGTO per boeking € 15
 • Reserveringskosten per boeking € 25
 • Toeslag 1-persoonskamer