Tsavo East National Park & aan de Indische Oceaan 12 dagen

Met dit 12-daagse reisprogramma ga je op safari in Tsavo East N.P., het grootste nationale park in Kenia. Je wandelt onder begeleiding van een zeer ervaren gids door Arabuko Sokoke Forest Reserve waar dieren leven die nergens anders ter wereld voorkomen. Je gaat wandelen in de van zandsteen gevormde Marafa Depression en kanoën door een Mangrove bos. Je maakt kennis met de Maasai-, Kikuyu- en met de Giriama bevolking. Je komt met een bijzondere reiservaring terug. 

Reisprogramma 12 dagen 

* O= inclusief ontbijt. L= inclusief lunch, D= inclusief diner (O,L,D)
Dag 1: 
Bij aankomst in Nairobi op het vliegveld Jomo Kenyatta International Airport word je verwelkomd door onze lokale partner en naar je comfortabele hotel of lodge gebracht net buiten Nairobi. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je de rest van de middag de omgeving verkennen en acclimatiseren.

Dag 2: *(O,L,D) Tsavo East National Park (N.P.)
Na het ontbijt reis je naar Tsavo East National Park in een safari mini bus met een panorama dak. Het is ruim vier uur rijden. Een mooie gelegenheid om vanuit de wagen de omgeving te verkennen. In de middag maak je al je eerste gamedrive. Je overnacht in een ruime safari tent voorzien van een eigen douche, toilet en veranda. Het terrein ligt in een oase van groene bomen en struiken.

Dag 3 en 4: *(O,L,D) Tsavo East N.P.
Rode olifantJe gaat op safari. Je krijgt een lunchpakket mee en picknickt in het park op één van de bijzondere locaties zoals bij de watervallen van Lugards Falls. Tsavo East N.P. is het grootste en oudste nationale park van Kenia. Je vindt een grote diversiteit aan wildleven. Natuurlijk vind je ook de ‘Big Five’; buffel, leeuw, olifant, neushoorn en luipaard. De grootste kudden olifanten zijn hier te vinden omdat ze alle ruimte hebben. De grootste populatie van de bedreigde antilopesoort, de Hunter's hartebeest leeft in Tsavo East N.P.. 

De Athi en Tsavo rivier komen in dit park samen in de 200 km lange Galana rivier. De Galana rivier stroomt dwars door Tsavo East N.P.. In het regenseizoen verandert Lugards Falls in een woeste rivier en ontstaan indrukwekkende stroomversnellingen. Vlakbij Lugards Falls ligt Crocodile Point. Vanaf het uitzichtpunt kijk je veilig uit naar de reuze krokodillen en nijlpaarden. De safari gaat ook langs de 13 kilometer lange Leviathan Cave, een door stromende lava gevormde grot. Afhankelijk van waar de dieren zich bevinden kom je bij de Aruba Dam en Yatta escarpment.

Dag 5: *(O,L,D) Tsavo East N.P.
Na het ontbijt maak je nog een gamedrive in de ochtend. In het uitgestrekte savanne landschap groeien gigantische baobabs. Verder groeien veel acacia soorten, palmbomen en de tamarinde. In de middag gaat de reis verder naar het oosten naar het kleine plaatsje Watamu aan de kust. In dit gebied woont voornamelijk de Giriama bevolking. Zij werken vooral in de visserij in zee, landbouw, natuurbehoud en het toerisme. Ook is een grote groep Italianen neergestreken. Dit heeft tot gevolg gehad dat veel Kenianen nu ook Italiaans spreken i.p.v. Italianen Swahili spreken. 

Aanraders van overnachtingsplaatsen in Watamu die heel bewust met het milieu omgaan zijn het vriendelijke pension Mwamba Field Study Centre  www.arocha.or.ke/work/mwamba of in het grote hotel Turtle Bay Beach Club www.turtlebaykenya.com. Turtle Bay heeft overigens een zwembad. Beide accommodaties liggen nog geen 60 meter van een prachtig breed wit zandstrand. De accommodaties hebben weliswaar een verschillende prijsklasse en luxe maar gaan bewust om met het milieu. Ze ondersteunen in de omgeving diverse natuurbehoud projecten, onderwijs, gezondheid en duurzaam toerisme zowel in daad en als financieel. Groenten en vlees voor de maaltijden worden zoveel mogelijk lokaal en biologisch ingekocht.

De dagen in Watamu zijn vrij in te vullen. In deze vriendelijke omgeving kun je je gemakkelijk verplaatsen. Gebruik hiervoor als vervoersmiddel de TukTuk, Bodaboda of Matatu. 

Dag 6: *(O,L,D) Watamu (vrij in te vullen)
Dode tak op het strandEen aanrader is om bij zonsopgang een wandeling te maken over het spierwitte strand. De zon stijgt als een enorme kleurrijke bal uit het water op. Een wonderlijke ervaring vroeg in de ochtend. Het is ook zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan de organisatie Watamu Turtle Watch (optioneel). Het ligt niet ver van de accommodaties. Turtle Watch vangt zeeschildpadden op die verstrikt zijn geraakt en gewond in vissersnetten en verzorgt ze. Verder telt de organisatie de nesten op het strand en markeert ze. Ze beschermt de eieren waar het nodig is. De net uit het ei gekomen schildpadjes worden naar zee geleid. Onderweg kunnen ze o.a. door krabben op het strand worden aangevallen.

Kies je voor de accommodatie Mwamba Field Study Centre, dan kun je vanaf het terrein, de ‘Nature Trail’ lopen door het aangrenzende bos op zandgrond! Door het bos en op het terrein van het pension slingeren Sykes aapjes. Mwamba is een bijzondere plek waar toeristen, onderzoekers uit de hele wereld en de lokale bevolking samen komen. De maaltijden worden samen gegeten en ook de afwas doe je samen. Er is een levendige uitwisseling van culturele verschillen. Toeristen krijgen alle ruimte om met de onderzoekers een dag mee te kijken of te helpen. Je kunt vogelsoorten tellen of ringen en meehelpen om onderzoeksgegevens te analyseren. Je kunt meehelpen om kleine zeeschildpadjes te redden van aanvallen van de krabben, het planten van jonge mangrove bomen of een school bezoeken. Niets hoeft maar het is allemaal mogelijk en absoluut een unieke vakantie invulling door betrokken te worden bij natuurbehoud in Kenia.

Dag 7: *(O,L,D) Gede ruïns (optioneel)
Vandaag kun je de Gede ruïnes bezichtigen niet ver van de kust. Gede is een historisch erfgoed en dateert uit de 14e eeuw. Het was een welvarende islamitische handelsnederzetting van de Swahili bevolking tot in de 17e eeuw. In die periode stond het midden in het oerwoud. Er werd handel gedreven met in eerste instantie de Omani en andere Arabieren, daarna met de Portugezen en vervolgens met de Chinezen vanuit zee. Nu is er een mystieke stadsruïne overgebleven. 
Het is mogelijk om op eigen gelegenheid sommige bezienswaardigheden te bezoeken. Dat kan met een matatu (een mini van), de tuktuk (een 3 wheeler), met de pikipiki (achter op de bromfiets) of met de bodaboda (achter op de fiets). Maar het vervoer kan ook door Fair Reizen Kenia georganiseerd worden.

Dag 8: *(O,L,D) Watamu centrum en Bio-Ken Snake farm (optioneel)
Je kunt in nog geen uur langs het strand naar Watamu centrum lopen. Het is een gezellig groot dorp en bij de Indiër kun je heerlijk ijs eten. Vanuit het centrum neem je een tuktuk naar het kleine onderzoekscentrum Bio-Ken Snake farm www.bio-ken.com/index.php/saving-snakes. Ze doen onderzoek naar slangen en melken het slangengif voor gebruik als antiserum. Je krijgt een rondleiding langs de grote collectie slangen.

Dag 9:*(O,L,D) Mida Creek: boardwalk, kanotocht en picknick op eiland (optioneel)
Je gaat in een uitgeholde boomstam kanoën door een mangrove bos ‘Mida Creek’ naar een eiland toe. Kanoen in Mida CreekHier kun je zwemmen en picknicken. Voor de vogelliefhebbers is Mida Creek een paradijs. Mangrove bomen groeien in ondiep zout water en zijn broedplaatsen voor vissen, krab, garnalen en koraalrifvissen. Bovendien is het een leefgebied voor oesters en andere schelpdieren. Mangrove hout is bestand tegen insecten en rotten en daardoor zeer waardevol. Veel kust- en inheemse gemeenschappen gebruiken het hout voor bouwen van huizen en als brandstof voor het bereiden van voedsel. De dichte wortelstelsel van mangrovebossen helpt om erosie te voorkomen en om koraalriffen te beschermen.

Ook kun je een wandeling maken over een flexibele hangbrug gemaakt uit natuurlijk materiaal; de Boardwalk. De hangbrug is over de mangrove bos gebouwd. In het heldere water dat uit de Indische Oceaan komt zien we vele kleine dieren zoals krabbetjes.

Dag 10: *(O,L,D) Arabuko Sokoke Forest Reserve (optioneel)
Vroeg in de ochtend vertrek je naar Arabuko Sokoke Forest, het grootste overgebleven natuurlijke bos aan de oostkust van Afrika. Er leven dieren die nergens anders ter wereld voorkomen zoals het goudstuitslurfhondje is uniek. Er leven 240 soorten vogels en nog meer soorten vlinders in dit bos. Met een beetje geluk, zie je de kleine bosolifant en de Sokoke Scops uil. 

Dag 11: *(O,L,D) Marafa Depression (optioneel)
Marafa DepressionVandaag vertrek je met een taxi als het nog koel is na je ontbijt naar Marafa Depression dat 70 km ten noorden van Watamu ligt. Marafa Depression wordt ook Hell's kitchen of Nyari genoemd. Nyari in de Swahili taal betekent ‘de plek dat zelf is gebroken’. Het is een zeer grillige kloof van zandsteen gevormd door de speling van wind, regen en in vroegere tijden door overstromingen. Het zandsteen vormt door de verschillende kleuren en vorm een bijzondere rotsformatie. Een gids vertelt je de legende achter de ‘Place broken by itself’ en begeleid je tijdens de wandeling in de kloof. Afhankelijk van het seizoen kan het erg heet zijn.

Dag 12: *(O) Malindi (optioneel)
Malindi ligt in de delta van de Galana rivier. Je vindt hier de meest uiteenlopende bevolkingsgroepen zoals de Swahili, Orma, Pokoma, Bajun, Somali én Italianen. In 1498 arriveerde de Portugees Vasco da Gama maar daarvoor zijn de Chinezen al langs geweest. Aan de rand van Malindi staat het Vasco da Gamakruis met het wapen van Portugal. Het kruis is vervaardigd uit Portugees kalksteen. Er zijn veel kleine winkeltjes en een overdekte markt voor toeristen waar je souvenirs kunt kopen.

Aan het einde van de middag brengt je chauffeur je naar Moi International Airport in Mombasa. Met een tussenstop in Nairobi vlieg je weer terug naar Amsterdam/Schiphol. 

Het is mogelijk om een extra dag in het nationale park door te brengen. Vraag een offerte aan via het aanvraagformulier individuele reis. Je kunt natuurlijk ook eerst algemene informatie opvragen of bellen. De definitieve reissom is afhankelijk van het aantal personen, budget en keuze accommodatie. 

Wij bieden dit pakket aan inclusief een chauffeur die tevens je gids is. De accommodaties zijn grotendeels volpension. In de parken krijg je van de accommodatie een lunchpakket mee. Je picknickt op prachtige locaties in het park. 

Meer informatie over praktische zaken vind je via de link 'Reisinformatie'.

Reissom: op basis van 2 personen vanaf € 1.775,- p.p.

Inclusief:

 • Alle overnachtingen
 • Maaltijden zoals aangegeven in programma (O,L,D). Grotendeels volpension
 • Vervoer met Engelssprekende gids
 • Transfer 1ste dag naar hotel
 • Transfer laatste dag naar vliegveld Mombasa of Malindi
 • Activiteiten met gids zoals in programma is aangegeven
 • Entree parken:Tsavo East N.P., 
 • Informatiemap

Exclusief:

 • International vlucht
 • Visum
 • Ziektekostenverzekering, reisverzekering inclusief ongevallen en repartriëring, evt. annuleringsverzekering
 • Persoonlijke uitgaven, fooien, alcoholische en (fris)dranken
 • Optionele excursies zoals aangegeven in programma
 • Toeslag 1-persoonskamer
 • Reserveringskosten per boeking € 25,-
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15,-