Rondreis zuidwest Kenia en Riftvallei 14 dagen

Droom je van een bijzondere bestemming in Kenia?

Kenia156640x400Met dit unieke en zeer veelzijdige 14-daagse reisprogramma maak je kennis met de Maasai-, Luo-, AbaSuba-, Luhya- en Kikuyu bevolking.

Je gaat op safari in Masai Mara N.R. en Lake Nakuru N.P.. Je fietst en wandelt door Hell's Gate N.P.. Je maakt een boottocht op Lake Victoria en Lake Naivasha. Op Lake Victoria bezoek je verschillende eilanden. Je wandelt o.l.v. een gids door het laatste overgebleven tropisch regenwoud in Kenia en door een eucalyptusbos. Bovendien bezoek je op het platteland bij Lake Elementaita lokale initiatieven. Ook krijg je een rondleiding in diverse historische plaatsen en grotten. Accommodaties variëren van kleinschalige unieke luxe appartementen tot homestay's.

Reissom:
Op basis van 2 personen vanaf € 2.700 p.p.
Op basis van 4 personen vanaf € 2.450 p.p.

Programma 14 dagen
* O= inclusief ontbijt, L= inclusief lunch, D= inclusief diner (O,L,D)

Dag 1: *(L,D) aankomst Nairobi/Jomo Kenyatta International Airport, Narok
Bij aankomst op het internationale vliegveld van Nairobi word je verwelkomd door je gids tevens chauffeur. Als je in de ochtend aankomt dan reis je direct door naar Narok, de uitvalsbasis voor Masai Mara N.R.

Loversnest in acaciaboom

Het is een paar uur rijden naar je eerste bijzondere accommodatie aan de rivier Ewaso Ngiro. Je luncht onderweg. Bij de accommodatie kun je rustig acclimatiseren en bij komen van je lange reis. Je overnacht in een lokale ‘treetop house’ of in een appartement. De treetop is gebouwd uit natuurlijk materiaal. Het heeft een prachtig uitzicht over de rivier. Er is een toilet en een aparte ruimte om je te wassen op de Keniaanse manier. Deze accommodatie is exclusief en tegelijk sober. De Keniaanse maaltijden zijn echter overdadig. 

Dag 2: *(O,L,D) Narok, Masai Mara National Reserve (N.R.)
Je ontbijt aan de oever van de rivier met op de achtergrond het geluid van kabbelend water. In de ochtend kun je een korte wandeling maken langs de meanderende rivier. Het is een belevenis om in contact te komen met de lokale bevolking. Na de lunch vertrek je naar Masai Mara N.R.. Het is nog zeker twee uur rijden naar de ingang van het park. In de middag maak je een eerste gamedrive in het reservaat.
Je slaapt twee nachten in een tented camp met een eigen douche en toilet. Optioneel: het is mogelijk om te overnachten in een luxe lodge. 

Dag 3: *(O,L,D) Masai Mara N.R. 
Vandaag sta je vroeg op om bij zonsopgang op pad te gaan in het park.Migratie gnoes Het landschap is heuvelachtig met uitgestrekte savannen, rivieren en diepe kloven. Er volgt een gamedrive waarna je terug gaat naar je accommodatie. In de tweede helft van de middag volgt nog een gamedrive. Masai Mara N.R. is bekend om zijn grote populatie katachtige roofdieren. Ook is de kans groot dat je bijna alle ‘Big five’ ziet: olifant, neushoorn, leeuw, buffel en jachtluipaard tegenkomt en beleef je de Afrikaanse zonsondergang op de grote vlaktes. Je overnacht in een tented camp. 

Dag 4: *(O,L,D) Masai Mara N.R. en Thimlich Ohinga
Nadat je hebt ingepakt maak je in de ochtend nog een laatste gamedrive in Masai Mara N.R..
De reis gaat verder naar Thimlich Ohinga een bijzondere historische plaats dat is voorgedragen voor toelating tot het UNESCO werelderfgoed. Het complex is ruim 500 jaar oud en is gebouwd uit losse rotsblokken en stenen zonder mortel. De muren van de ruïnes zijn ruim een meter dik. Vijandelijkheden konden nauwelijks binnen komen door de lage ingangen www.youtube.com/watch?v=lzjMgJz3cL4. Aan het eind van de dag arriveer je op het schiereiland Rusinga Island dat in Lake Victoria ligt. Hier woont voornamelijk de Luo bevolking. Je overnacht in een traditionele woning van een Luo familie.

Dag 5: *(O,L,D) Rusinga Island; gezondheidscentrum, avondboottocht met vissers, jonge boom planten
Vandaag blijf je op het schiereiland Rusinga Island waar voornamelijk de Luo bevolking woont. Samen met je begeleider plant je een jonge boom ter compensatie voor het gebruik maken van kampvuren. Na de lunch maak je een korte wandeling op het platteland naar het gezondheidscentrum ‘Rusinga Island Trust’ waar een interessante rondleiding volgt. Rusinga Island heeft een hoog percentage (rond 40%) Aids/HIV slachtoffers. In het lokaal gezondheidscentrum wordt informatie gegeven over gezondheid en gender. Er wordt ook zorg gegeven aan de plaatselijke bevolking.
Bij het vissershaventje kun je zien hoe de vissersnetten worden hersteld. 's Avonds eet je aan het kampvuur en een storyteller vertelt verhalen over zijn cultuur. Daarna vaar je met vissers mee en in het nachtlicht zie je de kleine zilvervisjes uit het water opspringen. Een unieke belevenis. Je overnacht weer in de traditionele woning. 

Dag 6: *(O,L,D) Boottocht op Lake Victoria en bezoek aan enkele eilandenRusinga Ibis Egret
Je vertrekt vroeg en maakt met een motorboot een tocht op Lake Victoria. Je ziet bijzondere vogels zoals de ibis, hamerkop, visarend en ijsvogel. Mbasa Island is een vogelbroedplaats en vroeg in de ochtend is het een ‘spektakel’ van vogels. Vanaf de boot kun je de monitor-varaan zien liggen op een strandje. De varaan kan wel 2 meter lang worden.

Op Mfangano Island woont de Suba bevolking. Op Mfangano Island maak je een prachtige maar pittige twee uur durende wandeling met je lokale gids, een Suba, over heuvels en door bossen. Op de top van een heuvel kun je de duizenden jaren oude rotstekeningen van Kwitone Rock Art bekijken. Deze rotstekeningen zijn gemaakt door de Suba bevolking en zijn tussen de 2000 en 4000 jaar oud. Vervolgens vaar je naar Takawiri beach, een verlaten eiland waar je picknickt op het strand en veilig kunt zwemmen. Daarna vaar je terug naar Rusinga Island. Je overnacht in een traditionele woning.

Dag 7: *(O,D) Tom Mboya Mausoleum, Kakamega forest. Optioneel voorstelling van Koicha dancers
Na het ontbijt bezichtig je het Tom Mboya Mausoleum dat in de vorm van een kogel is gebouwd. Tom Mboya behoort tot de Luo bevolking. Hij was een Keniaanse politicus en vakbondsman en werd in 1969 op 39-jarige leeftijd doodgeschoten. Daarna neem je afscheid van de Luo familie en de stamhoofd en je reist verder noordwaarts. Je passeert de evenaar. Je luncht onderweg.
Optioneel: je kunt naar een voorstelling van Koicha dansers gaan, een traditionele Luo-dansgroep www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=2iGUcQRLRp4. Aan het einde van de middag kom je aan in Kakamega forest. Je overnacht in een luxe appartement of in een banda.

Dag 8: *(O,L,D) Tropisch regenwoud Kakamega rainforest, wandeling
Je gaat onder leiding van een gids een wandeling maken in Kakamega rainforest. De Isiukhu Trail is één van de langere wandelingen in het Kakamega National Park en verbindt Isecheno en de Isiukhu watervallen met elkaar. De wandeling duurt ongeveer een halve dag. Het is het enige nog overgebleven regenwoud in Kenia. Tijdens de wandeling kom je bijzondere bomen en planten tegen zoals orchideeën. Kakamega forest is het leefgebied van kleine dieren zoals slangen, mangoesten, duikers, verschillende primatensoorten, boszwijnen, antilopen (bosbok) en otters. Je wordt overstelpt met geluiden van vogels en apen en beleeft een spannende sfeer van het oerwoud. Je overnacht in dezelfde luxe appartement of in een banda in Kakamega forest. 

Dag 9: *(O,D) Reisdag, Crying stone, Nakuru
Vroeg in de ochtend maak je nog een wandeling waarin je de zon ziet opkomen en het ontwaken van het oerwoud meemaakt samen met je gids. Vervolgens loop je terug naar je accommodatie voor je ontbijt. Daarna volgt een lange reisdag naar Nakuru. Een mooie gelegenheid om vanuit de wagen meer van de omgeving te zien.
Je maakt een stop bij Crying Stone. Deze enorme rotsformatie lijkt op een mens. Vanuit de top stromen eeuwigdurende tranen naar beneden. Dit fenomeen is voor de Luyha bevolking een heilige plaats. Vlakbij Lake Nakuru National Park verblijf je in een hotel met zwembad waar je een heerlijke frisse duik kunt nemen.

Dag 10:*(O,L,D) Lake Nakuru National Park (N.P.)
Je gaat weer op safari. Lake Nakuru N.P. ligt bijna 2000 meter boven zeeniveau. Midden in het park ligt een groot meer en dat maakt dit park zo bijzonder. Het zoutmeer is een broedplaats voor de grote flamingo en de kleine roze flamingo en pelikanen. Het omliggende landschap staat vol met de typische yellowfever bomen. Je vindt hier de zelfzame zwarte neushoorn en ook de giraf, de buffel, verschillende antilopen soorten en veel bavianen. Voor de olifanten is dit park te klein. Op een plateau, de Baboon-cliff wordt geluncht en heb je een fantastisch uitzicht over het meer en park.
Je verblijft in een hotel met zwembad vlakbij Lake Nakuru N.P.

Dag 11: *(O,L,D) Menengai Crater, optioneel een wandeling
Na het ontbijt rijd je naar het uitzichtpunt van de Menengai Crater. Vanaf de klif heb je een indrukwekkend uitzicht in de komvormige ongestorte krater (caldera). Deze is 10 km breed en 500 meter diep. Op de klif staat een wegwijzer waarop de afstanden te lezen zijn naar meerdere wereldsteden. In de 19de eeuw heeft in dit gebied een bloedige strijd gewoed tussen Maasaï stammen. Er zijn toen veel slachtoffers van deze klip afgegooid.
Optioneel is het maken van een prachtige maar flinke wandeling van ongeveer vijf uur naar de Maumau grotten. De wandeling gaat grotendeels over de rand van de caldera door een eucalyptus bos waar een picknick verzorgd wordt. De geur van eucalyptus is verfrissend. Met enige regelmaat heb je adembenemende vergezichten in de caldera. Bij de Maumau grotten geeft je gids uitleg over de achtergrond van de Maumau beweging. Deze vrijheid strijders hebben zich verzet tussen 1950 en 1963 tegen de Britse overheersers.
Terug bij de accommodatie kun je een frisse duik nemen in het zwembad.

Dag 12:  *(O) Kariandusi, optioneel boottocht op Lake Naivasha
In Kenia en in Tanzania hebben de Leakey’s opgravingen geleid en onderzoek gedaan naar het ontstaan van de mens. Een van de bijzondere prehistorische plaatsen is Kariandusi. Je krijgt een boeiende rondleiding van een archeoloog op het terrein en in het museum. In Kariandusi zijn prehistorische voorwerpen gevonden uit de periode tussen 1.4 miljoen jaar en 200.000 jaar geleden. De voorwerpen zijn gemaakt uit obsidiaan- en lavagesteenten. Je vervolgt je reis zuidwaarts naar het zoetwatermeer Lake Naivasha. Onderweg stop je om te lunchen. Aan het einde van de middag kun je een boottocht maken op Lake Naivasha. Het meer is het leefgebied van zoetwatervogels en nijlpaarden. 
Je overnacht in een nieuw en uniek vormgegeven eco-appartement aan de oever van Lake Naivasha. 

Dag 13 *(O,L) Gilgil, Lake Elementaita
Vandaag ervaar je het plattelandsleven en kun je culturele verschillen uitwisselen met de Kikuyu bevolking. Je bezoekt een collectief van biologische boerinnen. Boerenvrouwen van GilgilJe krijgt een rondleiding op een kleinschalig bedrijf waar een bio-slurry-gas-installatie is gebouwd en waar methaangas wordt gevormd uit koeienmest. Je volgt het hele proces vanaf de koeienstal tot aan het fornuis in de keuken en krijgt een kopje Keniaanse thee gekookt met biogas. Ook krijg je een rondleiding op een tuinderij waar zaad vermeerderd wordt www.seedsaverskenya.org. Tijdens je bezoek wordt een biologische lunch aangeboden door de boerinnen. Als afsluiter van de dag maak je een wandeling langs Lake Elementaita. Lake Elementaita is een van de zoutmeren in de Riftvallei en een broedplaats voor onder andere flamingo’s en pelikanen. Je verblijft in dezelfde eco-appartement aan de oever van Lake Naivasha. 

Dag 14: *(O,L) Hell's Gate National Park (N.P.)
Deze bijzondere dag is special voor actieve reizigers. Je gaat fietsen en wandelen in Hell’s Gate N.P., een wonderlijke kloof omgeven door vulkanische gesteenten. Het is de enige park waar je door een kloof fietst langs groot wild zoals impala's, zebra's, buffels, wrattenzwijnen, struisvogels en giraffen. Na je fietstocht van een ongeveer anderhalf uur, vervolg je je tocht met een wandeling in de Njorowa gorge. Je loopt en klautert door nauwe kloven en door waadbare beekjes. Je kunt de Hyrax, een kleine knaagdier tegenkomen op de rotsen. Het begin van de kloof kan glibberig zijn. De Gorge is een door water diep ingesneden kloof met grillige wanden. Het park heeft zijn naam te danken aan de warmwaterbronnen. De temperatuur van de bronnen kan oplopen naar 300 graden C en op sommige plekken zie je de stoom uit de rotsen stijgen. 

Dit was je laatste dag en vol nieuwe ervaringen en indrukken vlieg je in de avond weer terug naar Nederland. 

De definitieve reissom is afhankelijk van het aantal personen dat meegaat, soort vervoermiddel, keuze accommodatie en natuurlijk je budget.
Vraag een offerte aan via het aanvraagformulier individuele reis. Je kunt natuurlijk ook eerst algemene informatie opvragen of bellen.

Inclusief:

 • transfer 1ste dag vanaf vliegveld naar hotel
 • informatie programma en project
 • alle overnachtingen
 • maaltijden zoals aangegeven in programma (O,L,D). Meestal volpension
 • vervoer met safari mini bus
 • Engelssprekend privéchauffeur tevens gids
 • activiteiten en entree bezienswaardigheden met gids behalve zoals in programma optioneel is aangegeven
 • boottocht Lake Victoria
 • entree parken en gidsen: Masai Mara N.R., Kakamega forest, Nakuru N.P. en Hell's Gate N.P.
 • mountain bike en wandeling in Hell's Gate N.P.

Exclusief:

 • internationale vlucht
 • visum Kenia
 • ziektekosten-, reis- en annuleringsverzekering en repatriering
 • optionele activiteiten en bezienswaardigheden (zie programma)
 • persoonlijke uitgaven, fooien, alcoholische en (fris)dranken
 • toeslag op 1-persoons kamer
 • reserveringskosten per boeking € 25
 • bijdrage garantiefonds GGTO € 15

Meer informatie over praktische zaken vind je via de link 'Reisinformatie'.