Beklimming Mount Kenya, Masai Mara N.R.

Mount Kenya

 
Mount Kenya is de één na hoogste berg van Afrika met de top op 5.200 meter. De hoogste punt die je tijdens deze beklimming kunt bereiken ligt op 4985 meter, Point Lenana.

Je gaat deze grote uitdaging aan en Mount Kenya beklimmen. Deze letterlijke topervaring vergt een goede conditie en een goede gezondheid. Het is een feest om te realiseren dat je straks op 4.985 meter op Point Lenana staat. Tijdens het stijgen verandert het landschap en loop je door verschillende ecosystemen. De beklimming begint ten westen van Mount Kenya bij de ingang van het Nationale park Mount Kenya, Sirimon Park Gate. De tocht gaat door een regenwoud met bamboebossen en door veengebieden. Je loopt en klimt via kleine wandelpaden over kale rotsen en langs meren. Je waadt door beekjes en loopt dwars over grote vlaktes. De reuzen lobelia’s geven een surrealistische kijk op het landschap.  Afhankelijk van de periode en seizoen dat je de beklimming doet en vanwege de klimaatverandering is het niet meer vanzelfsprekend dat je de eeuwige sneeuwvlaktes zult zien. De stilte is heel bijzonder! Vijf dagen geen bereik van netwerk!

Je bagage wordt door dragers meegenomen. Ook lopen een lokale gids en een kok met je me. De ervaren gids kan heel veel vertellen over de flora en fauna.  De kok bereidt de maaltijden. Je overnacht in hele simpele berghutten/barakken waar met meerdere mensen geslapen wordt. De tocht duurt 5 dagen en 4 nachten. Je komt moe maar voldaan van alle indrukken ten oosten van Mount Kenya in Chogoria aan, het eindpunt van deze expeditie. Na afloop mag je trots zijn op jezelf!

Hoogteziekte
Als je Mount Kenia beklimt, kun je last krijgen van hoogteziekte boven de 3500 meter. Overigens gaat het om uitzonderingen. In het programma is een dag opgenomen om te acclimatiseren. Je kunt hoogteziekte beperken door rustig te lopen en genoeg tijd te nemen om je lichaam te laten wennen aan de ijle lucht. Veel en regelmatig water drinken. Beslist geen alcohol! Als je symptomen toont dan begeleidt je ervaren gids je naar een lagere plaats waar je kunt acclimatiseren. Hoogteziekte kan plotselinge hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid of kortademigheid veroorzaken doordat je een tekort aan zuurstof krijgt.

Reisprogramma 11 dagen

* (O,L,D): O= inclusief ontbijt, L= inclusief lunch, D= inclusief diner 
* Safari is een reis/bezoek van één of meerdere dagen door een wildpark of reservaat.
* Gamedrive is een gedeelte van een safari per auto. Game betekent ‘wild’. De meeste gamedrives vinden vroeg in de ochtend of laat in de middag plaats. Dat is de tijd dat de meeste dieren actief zijn en makkelijker te spotten.

Dag 1
Vlucht Amsterdam/Schiphol - Nairobi/ Jomo Kenyatta International Airport
Je wordt opgehaald op het vliegveld door een lokale partner. Hij brengt je in de avond naar het eerste verblijf in de hoofdstad Nairobi dat op 1600 m. boven zeeniveau ligt. Het hotel ligt een half uur rijden van het vliegveld vandaan.

Dag 2 *(O,L,D) 
Na het ontbijt in het hotel vertrek je met een privéchauffeur en vervoer naar Mount Kenya National Park. De reis gaat noordwaarts langs kleine stadjes en door een vruchtbaar gebied met kleine landbouwpercelen, de shamba’s. Tijdens deze reis passeer je de evenaar! Je maakt kennis met de dragers en gids. Nadat alles is geregeld en je de juiste uitrusting hebt, begint in de middag de beklimming. Mount Kenya in de regenDe wandeling start in het westen van Mount Kenya bij Sirimon Park Gate (2660 m.), een ingang van National Park Mount Kenya. Je loopt ruim 4 uur (9 km) bergopwaarts naar je eerste verblijf Old Moses Camp (3300 m.). Je loopt door een bos waar onder andere rozenstruiken groeien en gigantisch hoge bamboes groeien. Langzaam wordt het landschap opener. Het weer is onvoorspelbaar op deze hoogte. Het ene moment loop je in een shirt, het volgende moment loop je met een dikke jas en met een paraplu of regenkleding. Het is aan te raden om meerdere lagen kleren te dragen. 
Overnachting: Old Moses Camp

Dag 3 *(O,L,D)
Na een vroeg ontbijt loop je rustig de berg op door groene weiden, veengebied en waad je door beekjes. De vegetatie bestaat o.a. uit (reuzen)lobelia’s, en reuzenkolen. Je stijgt vandaag 900 meter naar Shiptons Camp (4200 m.). Het wordt een lange wandeltocht van ongeveer 7 uur. Het tempo ligt laag zodat je kunt wennen aan de hoogte want de kans op hoogteziekte neemt toe.
Overnachting: Shiptons Camp

Mount Kenya Lobelia's

 

Dag 4 *(O,L,D)
Vandaag wandel je in de buurt van Shiptons Camp (4200 m.). Het is een dag om te wennen aan de hoogte. In de middag wandelen je op de bergen Sendeyo en Tereri. Je stijgt niet veel en keert terug voor het avondeten.
Overnachting: Shiptons Camp

 

 

Dag 5 *(O,L,D)
Vóordat de zon aan de hemel staat rond 3.30 uur klim je 685 m. naar Point Lenana (4985 m.) waar eeuwige sneeuw ligt!  Hopelijk kom je op tijd aan om vanaf dit hoogste punt van bereik voor wandelaars de Afrikaanse zon te zien opkomen. Het is een zware klim vanwege de hoogte én rotsen! Je bent niet ver van de evenaar waardoor het lijkt alsof de zon 2x zo groot is en heel diep van kleur.

Vervolgens begint de afdaling naar Mintos Hall (4300 m.) voor een brunch en een welverdiende pauze. In de middag daal je verder 1.300 m. af naar Chogoria Park Gate (3000 m.). Je loopt nu door de kloof ‘Gorges valley’ naar Meru Mount Kenya Bandas voor de avondmaaltijd en overnachting.
Overnachting: Mt. Kenya Bandas

Dag 6 *(O,L)
Na het ontbijt daal je in 2 uur af door een bos naar Chogoria ten oosten van Mount Kenya waar je opgewacht wordt door de chauffeur. Het is ruim 3 uur rijden naar je volgende verblijf in Thika. Je reist door een mooi landbouwgebied en onder andere langs de eindeloze ananasvelden van Del Monte. Er wordt een korte stop gemaakt zodat je de groeiwijze van de ananasplant van dichtbij kunt zien. Bij Fourteen Falls kun je picknicken en genieten van de kletterende watervallen van Fourteen Falls.

Masai Mara National Reserve

Masai Mara N.R. ligt tussen de 1500 en 2000 meter boven zeeniveau. Het landschap is heuvelachtig met uitgestrekte savannen, rivieren en diepe kloven. Masai Mara is vooral bekend om zijn grote populatie katachtige roofdieren. Maar ook de ‘Big five’: olifant, neushoorn, leeuw, buffel en jachtluipaard leven hier. 
Bezoek je Masai Mara N.R. tussen juli en september dan kun je getuige zijn van de spectaculaire migratie van de tienduizenden gnoes en zebra’s. Deze kudden trekken vanuit de Serengeti N.P. in Tanzania over savannes en door rivieren naar Masai Mara N.R. op zoek naar mals gras. Eenmaal op drift zijn ze niet te houden.

Vervoermiddel waarmee je op safari gaat in Masai Mara N.R.: safari mini bus met een panorama dak. Tijdens de *gamedrives gaat het dak open en heb je in alle richtingen een goed uitzicht en kun je veilig mooie foto’s maken.

Dag 7 *(O,D)
jachtluipaard

Na een vroeg ontbijt vertrek je naar Masai Mara N.R.. Je luncht in een restaurant onderweg op eigen kosten. Het is ruim vijf uur rijden naar Masai Mara N.R.. In de namiddag maak je een eerste gamedrive. Masai Mara N.R. is bekend om zijn grote populatie katachtige roofdieren.  Aan het einde van de dag beleef je een Keniaanse zonsondergang op de grote vlaktes. Je bent dicht bij de evenaar waardoor de zon heel groot oogt. Heel bijzonder!
Je accommodatie is een tented camp ook wel een safaritent genoemd. Deze is voorzien van een eigen douche en toilet.

Dag 8 *(O,L,D)
Je staat vroeg op en gaat de hele dag op *safari. Je krijgt een lunchpakket mee en luncht op een mooie plek in het reservaat. Het landschap is heuvelachtig met uitgestrekte savannen, rivieren en diepe kloven. Masai Mara N.R. is bekend om zijn grote populatie katachtige roofdieren. De kans is groot dat je met name de 'Big Five' gaat zien: olifant, neushoorn, (jacht)luipaard, leeuw en buffel.

Dag 9 *(O,L,D)
Vandaag ontbijt je vroeg en vervolgens ga je bij zonsopgang op pad. Je krijgt een lunchpakket mee en gaat de hele dag op safari. Het landschap in Masai Mara is heuvelachtig met uitgestrekte savannen, rivieren en diepe kloven. Ga je tussen juli en september naar Masai Mara dan is er een goede kans dat je getuige bent van de spectaculaire migratie van de tienduizenden wildebeesten (gnoes) en de zebra’s. Zij trekken vanuit de Serengeti National Park in Tanzania over savannes en door rivieren naar Masai Mara N.R. op zoek naar mals gras. De oversteek door de Mara rivier is een dramatisch schouwspel. Veel dieren overleven het niet door het snel stromend water en de hongerige krokodillen. 

Dag 10 *(O,L,D)
Vroeg in de ochtend volgt nog een laatste gamedrive.  olifant met kleintjeVervolgens is het nog 2 uur rijden naar je volgende accommodatie in Narok aan de rivier Ewaso Ngiro waar een lunch wordt aangeboden. In Narok en omgeving woont voornamelijk de Maasaï- maar ook de Kikuyu- en de Kisii bevolking.
De rest van de middag is vrij te besteden. Het is mogelijk om een korte wandeling te maken langs de meanderende rivier of het kleine Maasai museum in Narok stad te bezichtigen.  

De eigenaar van het terrein is een Masaaï (draagt westerse kleding) en probeert in deze ‘nieuwe wereld’ nog oude gebruiken in stand te houden. De Keniaanse maaltijden zijn overdadig. Er wordt veel vlees gegeten. Soep wordt gedronken uit een koeienhoorn. Voor vegetariërs wordt een aparte maaltijd klaargemaakt. Zo krijg je een mooi beeld van de ‘moderne’ Maasaï bevolking. Het is een bijzondere belevenis.

Dag 11 *(O,L)
Na een brunch reis je in ruim vijf uur terug naar Nairobi. Afhankelijk van de tijd van vertrek van je vlucht word je afgezet op het vliegveld: Jomo Kenyatta International Airport.
Overstelpt met nieuwe ervaringen en indrukken vlieg je weer terug naar Nederland.

Vraag een offerte aan via het aanvraagformulier individuele reis. Je kunt natuurlijk ook eerst algemene informatie opvragen of bellen. Het programma kan eventueel aangepast worden. De definitieve reissom is afhankelijk van het aantal personen dat meegaat, soort vervoermiddel, keuze accommodatie en natuurlijk je budget.

Meer informatie over praktische zaken vind je via de link ‘Reisinformatie’.

Reissom bij vertrek van 2 personen vanaf € 2.700,- p.p.
Inclusief:

 • Transfer 1ste dag vanaf vliegveld naar hotel
 • Informatiemap
 • Alle overnachtingen
 • Maaltijden zoals aangegeven in programma (O,L,D). Meestal volpension
 • Vervoer met Engels sprekende privéchauffeur
 • Entrees parken: Mount Kenya N.P., Masai Mara N.R. en Fourteen Falls
 • Alle gidsen
 • Dragers,kok en gids bij beklimming Mount Kenya

Exclusief:

 • Vlucht naar Kenia
 • Reis- en annuleringsverzekering, verplicht: verzekering bijzondere sporten!
 • Visum ongeveer € 50
 • Persoonlijke uitgaven zoals (fris)dranken, souvenirs, enz.
 • Fooi gidsen
 • Bijdrage GGTO per boeking € 15
 • Reserveringskosten per boeking € 25
 • Overige maaltijden
 • Toeslag eenpersoonskamer