Landinformatie Kenia

Karibuni Kenya! Welkom in Kenia

Kenia is klimatologisch, geologisch als cultureel een land van uitersten. Door de hoogteverschillen varieert de temperatuur van rondom 50⁰ C tot ruim onder 0⁰ C. Mount Kenia is de 2e hoogste berg in Afrika met een top op 5200 meter. De evenaar loopt dwars door Kenia heen en het land heeft een tropisch klimaat.

Het klimaat bestaat uit vier seizoenen, namelijk:Kaart Kenia

-  een lang regenseizoen van april t/m juni
-  een kort regenseizoen van oktober t/m november
-  een kort droog seizoen van juli t/m september
-  een lang droog seizoen van december t/m maart

Het landschap bestaat uit bergketens, savannen, woestijnen en een tropisch regenwoud. De kust aan de Indische oceaan heeft schitterende witte zandstranden en koraalriffen vind je in zee. Kenia heeft een grote verscheidenheid aan parken waar een enorme variëteit aan wild leeft. De Riftvalley ook wel de Grote Afrikaanse Slenk genoemd heeft een lengte van 6400 km en loopt vanaf Syrië, dwars door Kenia heen tot in Mozambique. Het land grenst aan Oeganda, Zuid-Soedan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. Aan de oostkust ligt de Indische Oceaan. Het land is 14x Nederland.

Er wonen bijna 53 miljoen mensen in het land, verdeeld over meer dan 70 volkeren. Het verschil tussen rijk en arm is enorm. De taal waarin de verschillende volkeren onderling spreken is (Ki)Swahili. Swahili is een mengtaal met Arabische-, Engelse- en Bantoe invloeden. Het wordt ook gesproken in de buurlanden. Daarnaast spreekt iedere bevolkingsgroep zijn eigen taal. De officiële taal waarin onderwijs wordt gegeven is Engels. Ook in de politiek wordt Engels gesproken. Men spreekt dus meestal 3 talen. 

Hoofdstad is Nairobi met ruim 4 miljoen inwoners. De stad is uit de wildernis ontstaan als tussenstop voor de mensen die werkten aan de aanleg van het spoorlijn. De Britten legden rond 1896 een spoorlijn, ook wel de Lunatic train genoemd, aan vanaf Mombasa aan de kust naar de hoofdstad Kampali in Oeganda. In die tijd groeide Nairobi gestaag mede door de stroom van kolonialisten uit Europa. Indiers uit voornamelijk Punjab en Gujarat werden ingezet bij de aanleg van de spoorlijn Mombasa-Entebbe.

Godsdienst maakt deel uit van het dagelijks leven. De christelijke stromingen komen het meest voor. Daarna volgen het hindoeïsme, de islam en het boeddhisme. De kerken, moskee’s en tempels zijn zeer talrijk. Sommige volkeren hebben hun traditionele godsdiensten behouden en veel stromingen zijn vermengd met elkaar.

In het verleden is het land overheerst door Arabieren, Portugezen, Duitsers en Britten. Mede door de gastvrije aard van de lokale bevolking, werden zij al in de 9e eeuw slachtoffer van de slavenhandel. Pas rondom 1920 is de laatste slaaf op het continent op Zanzibar (Tanzania) bevrijd. Op 12 december 1963 werd het land onafhankelijk en trad de eerste president Jomo Kenyatta aan. De tegenwoordige president Uhuru Kenyatta is zijn zoon. Ongeveer 2% van de Keniaanse bevolking bestaat afstammelingen van Aziatische en Europese immigranten en expats. Sinds een paar jaar woont een steeds groter wordende Chinese bevolkingroep In Kenia. Zij werken voornamelijk in de handel, zetten (steenkool) fabrieken op, en leggen wegen aan. 

Algemene informatie

Oppervlakte: 14 x Nederland; ongeveer 1400 km lang en 900 km breed
Hoofdstad: Nairobi
Aantal inwoners: ca. 48 miljoen
Talen: Engels, Swahili en diverse inheemse talen
Munteenheid: Keniaanse shilling (ksh)

Tijdsverschil

Zomerperiode: 1 uur later in Kenia
Winterperiode: 2 uur later in Kenia