Reisprogramma

Hoogtepunten

We gaan op safari in verschillende nationale parken. We maken een boottocht op Lake Victoria en Lake Naivasha. Op Lake Victoria bezoeken we verschillende eilanden en we maken kennis met verschillende bevolkingsgroepen met name de Luo en de Kikuyu en de Giriama. We wandelen o.l.v. een gids langs de rand van een krater naar Maumau grotten. Bovendien bezoeken we op het platteland bij Lake Elementaita en aan de kust lokale initiatieven. Ook krijgen we een rondleiding op diverse historische plaatsen. Optioneel kun je fietsten en wandelen door Hell's Gate National Park. Accommodaties variëren van unieke ruime appartementen tot homestay's. Kortom een exclusieve en actieve reis met genoeg rustmomenten. 

Reisprogramma 22 dagen 

* O=inclusief ontbijt, L=lunch, D= diner *(O,L,D)

Dag 1: Vlucht Amsterdam / Schiphol – Nairobi / Jomo Kenyatta International Airport (JKIA)
Vlucht met vertrek in de middag vanaf Schiphol naar Nairobi Een rechtstreekse vlucht duurt ongeveer 8 uur.

Dag 2: *(D) Aankomst op het internationale vliegveld: Jomo Kenyatta International Airport vroeg in de ochtend, Narok
We worden verwelkomd op het vliegveld door onze chauffeur. Het is twee uur rijden naar ons eerste verblijf. Afhankelijk van de aankomsttijd kunnen we rustig acclimatiseren en de omgeving verkennen bij ons eerste verblijf. Het tijdsverschil is maar één uur met Nederland. 
We overnachten in Narok in een resort langs de oever van een rivier. 

Dag 3: *(O,L,D) Masai Mara National Reserve (N.R.)
We ontbijten aan de oever van de rivier Ewaso Ngiro met op achtergrond het geluid van kabbelend water. In de ochtend vertrekken we naar Masai Mara N.R.. Onze vervoersmiddel is een Safari mini bus met een dak dat opengeklapt kan worden. Tijdens de safari kun je staan en door het dak naar alle kanten kijken waardoor je een panorama uitzicht hebt. In de ochtend rijden we nog twee uur naar ons volgende verblijf niet ver van de ingang van Masai Mara N.R.. We lunchen bij ons verblijf en in de middag maken we onze eerste gamedrive in het reservaat. 
We slapen twee nachten in een tented camp/safari tent voorzien van een eigen douche en toilet. 

Dag 4: *(O,L,D) Safari in Masai Mara N.R.
Vandaag staan we heel vroeg op om bij zonsopgang op pad te gaan in het park.

Olifanten in MaraHet landschap is heuvelachtig met uitgestrekte savannen, rivieren en kloven. We krijgen een lunchpakket mee, want we gaan de hele dag op safari en zullen op een mooie plek in Masai Mara picknicken. Masai Mara N.R. is bekend om zijn grote populatie katachtige roofdieren. De kans is heel groot dat we de meeste dieren van de 'Big Five' olifant, neushoorn, jachtluipaard, leeuw en buffel tegenkomen. Aan het einde van de dag op weg terug naar onze camp, beleven we een Keniaanse zonsondergang op de grote savanne vlaktes. 
We overnachten weer in het vriendelijke Eco-camp.

Dag 5: *(O,L,D) Masai Mara N.R., Migori
Nadat we hebben ingepakt maken we in de ochtend nog een laatste gamedrive in Masai Mara N.R.. We rijden door het Masai Mara N.R. naar het westen van Kenia. Dit is het gebied waar de Kisii bevolking woont.
We overnachten in de omgeving van Migori. 

Dag 6: *(O,L,D) Thimlich Ohinga, Rusinga Island
Na ons ontbijt is het nog een uur rijden naar de bijzondere historische plaats: Thimlich Ohinga. Het is voorgedragen voor toelating tot het UNESCO-werelderfgoed. Het complex is ruim 500 jaar oud en is gebouwd uit losse rotsblokken en stenen zonder mortel. De muren van de ruïnes zijn ruim een meter dik. Vijandelijkheden konden nauwelijks binnen komen door de lage ingangen. 
Aan het einde van de dag arriveren we op het schiereiland Rusinga Island dat in Lake Victoria ligt en maken kennis met onze nieuwe gids en tevens gastheer. Hij zal ons begeleiden door zijn geboortegebied. In deze streek leeft voornamelijk de Luo bevolking. Dit is een unieke kans om hun leven van dichtbij te ervaren en tot uitwisseling te komen met dit vriendelijke volk. 's Avonds gaan we naar Kiaheri en zien de zon ondergaan over Lake Victoria.
We verblijven drie nachten bij een Luo familie in een traditionele accommodatie of te wel homestay. 

Dag 7: *(O,L,D)Rusinga Island
Vissershaven RusingaLake Victoria is het op één na grootste zoetwatermeer op aarde en zo groot als Ierland. De rivier de Nijl ontspringt vlakbij dit meer in Rwanda en stroomt dan door het meer verder noordwaarts. Rusinga Island is een schiereiland in Lake Victoria en het leefgebied van de Luo bevolking. Zij leeft van de landbouw en de visserij. We maken een korte wandeling naar het vissershaventje waar we kunnen zien hoe de vissersnetten worden gerestaureerd. Een andere bron van inkomsten voor de vrouwen is, het vlechten van manden en matten van de Hyacint moerasplant.Het schiereiland heeft een schrikbarend hoog percentage AID's/HIV slachtoffers. In de ochtend krijgen we een rondleiding in het gezondheidscentrum 'Rusinga Island Trust'. We lunchen weer bij de accommodatie en in de middag planten we een jong boompje ter compensatie van de kampvuren. 's Avonds varen we met vissers op Lake Victoria en worden we verrast door een spectaculair schouwspel van de zilverkleurige Omena visjes. We overnachten in de traditionele woningen.

Dag 8: *(O,L,D) Lake Victoria en eilanden: Rusinga (schier)Island, Takawiri, Mfangano and Bird Island
Vandaag vertrekken we met een motorboot naar Mfangano Island, waar de (Aba)Suba bevolking leeft. We lopen in ongeveer anderhalf uur de heuvels op door het bos naar Kwitone Rock Art. Hier vinden we 3000 jaar oude rotstekeningen van het Pygmeeën volk of Batwa volk. We vervolgen onze boottocht naar het Abasuba museum, waar een impressie te zien is van de Abasuba bevolking.
Op het eiland Takawiri gaan we picknicken en kunnen we ook zwemmen. Aan het eind van de middag varen we rond Bird Island. Het is een broedplaats voor bijzondere vogels zoals de ibis, hamerkop, kleine witte reiger, visarend en wevers met hun nesten. Een hoogtepunt is het bekijken van de grote prehistorisch uitziende monitorvaraan. Met onvergetelijke indrukken keren we terug en eten we weer op Rusinga Island.
We overnachten in de traditionele woningen. 

Dag 9: *(O,D) Rusinga Island, reisdag naar Nakuru
We staan vroeg op want we hebben een lange reisdag voor de boeg naar Nakuru. We nemen de veerboot en vervolgen onze route langs kleine dorpen en de shamba's (velden). Het landschap verandert langzaam en we komen langs enorme theeplantages en/of suikerplantages. Dit gebied wordt voornamelijk bewoond door twee bevolkingsgroepen, de Luhya en de Kikuyu. Kolonialisten zijn vaak eigenaar van de plantages.
We verblijven de volgende drie nachten in een hotel met zwembad.

Dag 10: *(O,L,D) Lake Nakuru National Park
We gaan vandaag op safari rondom het meer in NeushoornsLake Nakuru National Park op ongeveer 2000 meter boven zeeniveau. Het meer is een broedplaats voor flamingo's en pelikanen. Op de Baboon-cliff hebben we een prachtig uitzicht over het meer. Het omliggende landschap is bezaaid met de yellowfever trees. Hier vinden we de witte- en de zwarte neushoorn, giraffen, buffels en vooral veel bavianen.
We overnachten in het hotel met zwembad.

Dag 11: *(O,L,D) Uitzichtpunt met optioneel een wandeling langs de Menengai Crater
Na het ontbijt rijden we naar het uitzichtpunt van de Menengai Crater. Vanaf de klif hebben we een indrukwekkend uitzicht in de komvormige krater. Deze is 10 km breed en 500 meter diep. Op de klif staat een wegwijzer waarop de afstanden te lezen zijn naar meerdere wereldsteden. In de 19de eeuw heeft in dit gebied een bloedige strijd gewoed tussen Maasaï stammen. Er zijn toen veel slachtoffers van deze klip afgegooid.
Optioneel is het maken van een prachtige maar flinke wandeling van ongeveer vijf uur naar de Maumau grotten. De wandeling gaat grotendeels over de rand van de caldera door een eucalyptus bos waar een picknick wordt verzorgd. De geur van eucalyptus is verfrissend. Met enige regelmaat hebben we adembenemende vergezichten in de caldera. Bij de Maumau grotten geeft een lokale gids uitleg over de achtergrond van de Maumau beweging. Deze vrijheidsstrijders hebben zich verzet tussen 1950 en 1963 tegen de Britse overheersers.
Terug bij de accommodatie kunnen we een welverdiende frisse duik nemen in het zwembad.

Dag 12: *(O,L,D)Lake Elementaita en het plattelandsleven, Kariandusi
Vandaag reizen we zuidwaarts naar Kariandusi en krijgen een boeiende rondleiding van een archeoloog bij de prehistorische site Kariandusi en in het museum. Er zijn hier prehistorische voorwerpen gevonden uit de periode tussen 1.4 miljoen jaar en 200.000 jaar geleden. De voorwerpen zijn gemaakt uit obsidiaan- en lavagesteenten. De Leakey’s hebben ook hier onderzoek gedaan naar het ontstaan van de mens in Kenia en Tanzania en meerdere opgravingen geleid.
Daarna bezoeken we een collectief van biologische boerinnen en krijgen we een typisch biologische Keniaanse lunch aangeboden. We krijgen een unieke kans om het plattelandsleven van de Kikuyu bevolking te ervaren. We gaan naar een kleinschalig biologisch bedrijf waar een Bio slurry gas systeem is gebouwd en waar methaangas wordt gevormd uit koeienmest. We volgen het hele proces vanaf de koeienstal tot aan het fornuis in de keuken.
We overnachten aan Lake Elementaita in Eco-appartementen. 

Dag 13: *(O,D) Boottocht op Lake Naivasha
Nadat we ingepakt en ontbeten hebben, maken we nog een korte wandeling langs Lake Elementaita, een sodameer. Dit meer is een broedplaats voor onder andere flamingo's en pelikanen die leven van de blauwalg dat hier groeit.
Vervolgens bezoeken we Seed Savers Kenya Network dat 3 km verderop ligt. We krijgen een rondleiding op de tuinderij waar diverse tropische groenten worden verbouwd Seed Savers Kenya Network
Daarna rijden we zuidwaarts naar onze volgende overnachtingsplek. Aan het einde van de middag maken we een korte boottocht op het zoetwatermeer, Lake Naivasha. Lake Naivasha is een vogelparadijs en vanaf het water kijken we uit op de Papyrusplanten die aan de oevers groeien en zien we in de verte slapende vulkanen liggen. Terug bij de accommodatie kun je volop genieten van de prachtige locatie aan het meer.
We overnachten aan Lake Elementaita in Eco-appartementen.

Dag 14 *(O,L,D) Hell's Gate National Park (optioneel)
Vandaag wordt weer een actieve dag. We gaan de ongeveer 14 km heen en terug fietsen door de spectaculaire kloof in Hell's Gate National Park. Tijdens het fietsen komen we groot wild tegen zoals impala's, zebra's, buffels, struisvogels, wrattenzwijnen en giraffen. Ook de Hyrax een kleine knaagdier leeft in dit gebied. We maken een wandeling en klimmen in de Njorowa gorge o.a. naar de warmwaterbronnen. De bronnen hebben een temperatuur van ongeveer 300 graden en op sommige plekken zien we de stoom uit de rotsen stijgen. Dit park bestaat uit een wonderlijke kloof, omgeven door vulkanische gesteenten. 
We overnachten aan Lake Naivasha in exclusieve Eco-appartementen.

Dag 15 *(O,L,D) Fourteen Falls
Fourteen Falls

Vandaag volgt een rustige dag. In de ochtend vertrekken we naar Fourteen Falls. We rijden langs de eindeloze ananas velden van Del Monte en maken een korte stop om de groeiwijze van de ananas van dichtbij te zien. Bij Fourteen Falls gaan we picknicken en kun je van het uitzicht genieten op de kletterende watervallen. 
We overnachten bij een missionarispost in Thika. De kamers zijn ruim, schoon en eenvoudig.

Dag 16: *(O,D) Tsavo East National Park (N.P.)
Na het ontbijt volgt een lange reisdag zuidoostwaarts. Een mooie gelegenheid om vanuit de bus het landschap te verkennen dat langzaam verandert en steeds droger wordt. We lunchen onderweg in een Sikh Tempel. Er wordt verwacht dat je een gift geeft. De Sikh, meestal Indiers volgen een progressieve godsdienst: het Sikhisme geloofd in één God en draagt gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen uit.
Aan het eind van de middag volgt een gamedrive in Tsavo East N.P.. Het is het grootste en oudste Nationale Park van Kenia met een grote diversiteit aan wildleven. In deze uitgestrektheid gaan we op zoek naar de grote groepen olifanten, de leeuw, de buffel, de giraf en de luipaard.
We overnachten in een tented camp/safari tent met een privé douche en toilet.

Dag 17: *(O,L,D) Tsavo East N.P.
Vandaag gaan we de hele dag op safari. Het is het grootste nationale park (13,747 km²) van Kenia met veel vergezichten. De kans is groot dat we grote kudden olifanten tegenkomen. Het is een geweldige belevenis om een groep olifanten samen met hun baby olifantjes te volgen. De savannes zijn begroeid met acaciabomen en baobabbomen. De Athi rivier en Tsavo rivier komen in dit park samen in de 200 km lange Galana rivier. De Galana rivier stroomt dwars door Tsavo East N.P.. In het regenseizoen verandert Lugards Falls in een woeste rivier en kun je indrukwekkende stroomversnellingen zien. Vlakbij Lugards Falls ligt Crocodile Point. Hier kunnen we vanaf het uitzichtpunt veilig naar de reuze krokodillen en nijlpaarden kijken. 
De safari gaat ook langs de 13 kilometer lange Leviathan Cave, die door stromende lava is gevormd. Afhankelijk van waar de dieren zich bevinden, kunnen we ook bij de Aruba Dam en Yatta escarpment komen.
We overnachten in een tented camp/safari tent met een privé douche en toilet.

Dag 18: *(O,L,D) Tsavo East N.P., Watamu
Na het ontbijt volgt nog een laatste gamedrive. We krijgen een lunchpakket mee. Daarna gaat de reis dwars door het park verder oostwaarts richting kust. In het uitgestrekte savanne landschap groeien gigantische baobabs. Verder groeien er palmbomen, tamarindes en verschillende soorten acaciabomen. 

Aan het einde van de middag komen we aan in het mooie plaatsje Watamu aan de kust. In het landschap staan veel, Baobab bomen, palmbomen en cashewnoten bomen. In dit gebied wonen voornamelijk Italianen en de Giriama bevolking. De Giriama's werken vooral in visserij, landbouw, natuurbehoud en toerisme. 
We overnachten in een vriendelijk pension vlakbij zee. 

Dag 19 *(O,L,D) Watamu, Gede ruïnes
In Watamu overnachten we een aantal dagen in een vriendelijk pension dat 50 meter van een breed wit zandstrand ligt. Het is een rustige dag waarin je het terrein kunt verkennen en kunt genieten van strand en zee. Op het terrein slingeren de Sykes aapjes over de daken. 

We bezoeken de mysterieuze Gede ruïnes. Deze bezienswaardigheid is een historisch erfgoed en dateert uit de 15e eeuw. Gede was een welvarend islamitische nederzetting midden in het oerwoud tot in de 17e eeuw. Nu is er een mystieke stadsruïne overgebleven. In de middag maken we een korte wandeling en bezoeken we Watamu Turtle Watch, een organisatie die zeeschildpadden opvangt.
Overnachting in een vriendelijk pension aan zee. De maaltijden zijn biologisch. 

Dag 20: *(O,L,D) Watamu, Mida Creek
We gaan rustig kanoën door een mangrovebos ‘Mida Creek’ Loopbrug Mida Creeknaar een eiland toe. Hier kunnen we zwemmen en gaan we picknicken. Voor de vogelliefhebbers is Mida Creek een paradijs. Ook maken we een wandeling over een hangbrug, die vervaardigd is uit natuurlijk materiaal. In het heldere water dat uit de Indische Oceaan komt zien we vele kleine dieren zoals krabbetjes.
We overnachten weer in het vriendelijke pension aan zee. 

Dag 21: *(O,L,D) Watamu, optioneel Arabuko Sokoke Forest
Optioneel kun je naar het Arabuko Sokoke Forest, het grootste overgebleven natuurlijke bos aan de oostkust van Afrika. Het goudstuitslurfhondje is uniek en komt nergens anders in de wereld voor. Er leven 240 soorten vogels en nog meer soorten vlinders in dit bos. Met een beetje geluk, zien we ook de kleine bosolifant en de Sokoke Scops uil. Dit is tevens het einde van onze rondreis. 

Dag 22: (O,L) Watamu
In de vroege ochtend vliegen we vanaf Moi international airport in Mombasa via een tussenstop in Nairobi terug naar Amsterdam. Vol met nieuwe indrukken komen we in de middag aan op Schiphol.

Reissom 22 dagen € 3.450,- bij vertrek van max. 7 personen. Vliegticket optioneel bij te boeken

Inclusief:

 • Alle overnachtingen
 • Maaltijden zoals aangegeven in programma (O,L,D). Meestal volpension 
 • Vervoer met chauffeur
 • Alle entrees bezienswaardigheden behalve zoals in programma optioneel is aangegeven
 • Alle entrees parken
 • Alle gidsen
 • Boottocht op Lake Victoria, Lake Naivasha
 • Kanoetocht en Boardwalk in Mida Creek
 • Informatiemap

Exclusief:

 • Vliegticket
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Visum ongeveer € 50
 • Persoonlijke uitgaven zoals (fris)dranken, souvenirs, enz.
 • Fooi gidsen ongeveer € 70
 • Huur mountainbike in Hell's Gate N.P.
 • Wandeling in Hell's Gate N.P.
 • Excursie Arabuko Sokoke Forest 
 • Bijdrage GGTO per boeking € 15
 • Reserveringskosten per boeking € 25
 • Toeslag éénpersoonskamer